Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


3 травня 2008

3 травня - Всесвітній день свободи преси

Facebook Twitter LiveJournal

Всесвітній день свободи преси було проголошено Генеральною асамблеєю ООН в спеціальній резолюції від 20 грудня 1993 року, ухваленій за рекомендацією Економічної і соціальної ради (ЕКОСОР). У свою чергу ЕКОСОР керувався рішенням 2б-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО від 6 листопада 1991 року.

Всесвітній день свободи преси (іншими офіційними мовами ООН: англ. World Press Freedom Day, ісп. Día Mundial de la Libertad de Prensa, фр. Journée internationale de la liberté de la presse) відмічається 3 травня - щорічно, починаючи з 1994 року.

Ініціатива відзначати цей день належить представникам преси країн Африки. Дата 3 травня обрана невипадково - саме цього дня в 1991 році у столиці Намібії Віндухе представники незалежної преси африканських країн ухвалили "Віндхуцьку декларацію", в якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що вільна й незалежна преса є найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства.

Всесвітній день свободи преси нагадує всім урядам, міжурядовим і неурядовим організаціям, так само як і громадянському суспільству, про ту виключно важливу роль, яку грає вільна преса в зміцненні демократій і в сприянні розвитку у всьому світі. Мета цього дня - "заснувати фундаментальні принципи свободи преси, поширювати ці принципи у всьому світі, захищати засоби масової інформації від нападок на їхню незалежність, і на згадку про журналістів, які загинули, виконуючи свій професійний обов'язок".

Головним заходом цього дня є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок в розвиток вільної преси імені Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув у 1986 році. Встановлена премія в 1997 році. Її розмір складає 25 тисяч доларів, а вручається вона як окремим особам, так і організаціям або установам.

Цього дня щорічно публікуються послання Генерального секретаря ООН.

Цього ж дня Міжнародний комітет захисту журналістів, що базується у Нью-Йорку, публікує символічний список 10 головних ворогів свободи преси.

Тематика Всесвітнього дня свободи преси щороку різна. У 2003 році - "Засоби масової інформації та озброєний конфлікт"; у 2004 році - "Освітлення і недостатнє освітлення подій: хто вирішує?"; у 2005 році - "Засоби масової інформації і благе управління"; у 2006 році - "Засоби масової інформації як рушійна сила змін"; у 2007 році - "Свобода друку, безпека журналістів і припинення безкарності". У 2008 - "Доступ до інформації та розширення прав і можливостей".


Плакат з нагоди Всесвітнього дня свободи преси в 2008 року

Захід Департаменту суспільної інформації Організації Об'єднаних Націй з нагоди Всесвітнього дня свободи преси в 2008 року, організований разом з Відділом ЮНЕСКО в Нью-Йорку, буде проведений в рамках програми щотижневих брифінгів Департаменту для НДО.

Після церемонії офіційного відкриття відбудеться брифінг у рамках дискусійного форуму на тему «Доступ до інформації й розширення прав і можливостей». У рамках дискусійного форуму будуть обговорюватися такі питання, як глобальний огляд стану в сфері доступу до інформації. На конкретному прикладі Бразилії буде показано, як нові інформаційні технології дозволяють розширити права й можливості людей. Буде розглянутий досвід одного з журналістів, що створив відкриту базу даних, що містить відомості про 25 000 бразильських політичних діячів, їхні особисті дані й інформацію про вибори. База даних стала постійним джерелом інформації для бразильських каналів новин.

Передбачається, що в ході церемонії офіційного відкриття будуть зачитані заяви й звернення Генерального секретаря, Голови Генеральної Асамблеї, Голови Комітету з інформації, Голову Асоціації кореспондентів при Організації Об'єднаних Націй і Генерального директора ЮНЕСКО.

 

Офіційні документи:

Резолюція ООН № A/DEC/48/432

 




Коментарі

Додати коментар