Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


30 січня 2015

Міжнародна Федерація Періодичної Преси (FIPP) підтримує право українських ЗМІ рекламувати безрецептурні ліки.

Facebook Twitter LiveJournal

Керівництво Міжнародної Федерації Періодичної Преси звернулося до Президента, керівників Уряду і Парламенту з листом щодо запланованої у Коаліційній угоді заборони рекламувати лікарські засоби (додається). З точки зору стандартів Європейського Союзу заборона реклами фармацевтичних виробів є зайвою.

У своєму Листі президент FIPP звертає увагу українських посадовців на те що:

  1. Публікації на тему здоров’я є важливим джерелом інформації для широкої громадськості.
  2. Заборона реклами фармацевтичних виробів не є стандартом Европейського Союзу.
  3. Реклама лікарських засобів є важливим елементом економічної сталості журналів, які висвітлюють теми, пов’язані зі здоров’ям.

За оцінками УАВПП втрати від заборони легальної реклами ліків складуть до 15% всіх доходів преси. Відповідно, їх заборона нанесе значної економічної шкоди вітчизняним ЗМІ, багато з яких будуть змушені припинити існування, адже доходність цього сегменту сьогодні зруйнована. Зменшення тиражів та послаблення економічної незалежності ЗМІ зроблять вітчизняний інформаційний простір ще більш уразливим для зовнішніх впливів.

Окрім того, запровадження заборони рекламувати безрецептурні ліки у пресі матиме негативний ефект:

-    замість реклами ліків, що продаються без рецепту лікаря, яка чітко регламентується діючим законодавством (і буде заборонена), буде розміщуватись реклама немедичних товарів, які на сьогодні є реальною причиною більшості скарг громадян;

-    виробники лікарських засобів, замість регульованих інструментів просування свого товару на ринок, будуть використовувати практично неконтрольовані інструменти – просування у місцях продажу, заохочення лікарів та провізорів, пряме розповсюдження рекламних повідомлень споживачам, спонсорство, тощо. Аптеки, коридори поліклінік та лікарень можуть у цьому випадку перетворитися на «інформаційні кіоски», де зі споживачами будуть працювати представники компаній-виробників лікарських засобів.

На думку видавців, дієвим інструментом боротьби з неналежним використанням ліків, безконтрольним споживанням харчових добавок та їх неправильним застосуванням, є роз’яснювальна робота серед населення. Таку роботу мають, можуть і бажають вести як лікарі, так і ЗМІ.

Додаток – Лист Міжнародної Федерації Періодичної Преси

 

УАВПП.




Коментарі

Додати коментар