Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


6 серпня 2014

Огляд проектів законодавства за остані 2 тижні липня 2014 року

Facebook Twitter LiveJournal

Протягом 2-х останніх тижнів липня  2014 року було зареєстровано 2 проекти актів, що можуть мати вплив на галузь друкованих та ЗМІ в мережі Інтернет та проголосований 1 «журналістський» законопроект.

 

17.07.2014 р. зареєстровано проект Закону № 4303а Про внесення змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою)". Законопроект передбачає обов’язок для друкованих ЗМІ видавати не менше половини тиражу видання державною. При цьому законодавець не враховує видання змішаними мовами. Таким чином у випадку прийняття законопроекту видання які видаються не українською мовою чи є змішаними ( наприклад українська російська в одному номері) буду зобов’язані додатково видавати таку ж кількість примірників українською мовою.

На нашу думку примусова зміна мови видання не приятиме її популяризації, адже мову видання визнає в першу чергу попит серед читачів. Натомість УАВПП найближчим часом звернеться до розробників Законопроекту з альтернативними пропозиціями щодо популяризації української мови у ЗМІ.

Оцінка – потребує доопрацювання.

 

22.07.2014р. було зареєстровано Проект Закону № 4336а  Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (щодо виключення поняття "політична реклама" та усунення протиріч між окремими нормами Закону). Проектом передбачається уточнення чинного Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме виключення з нього терміну «політична реклама», оскільки він є тотожними за змістом терміну «передвиборна агітація».

Оцінка  – позитивний.

 

25.07.2014 Прийнято в першому читанні Проект Закону № 4013 від 24.01.2014 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, який передбачає суттєве посилення санкцій за перешкоджання діяльності журналістів. Законопроект уводить до Кримінального кодексу ряд нових статей спрямованих на захист журналістів їх майна та членів їх сімей.

Оцінка  – позитивний.

 

Здійснення моніторингу законодавства стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю УАВПП та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

 

УАВПП.




Коментарі

Додати коментар