Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


24 червня 2014

Медіа повинні об’єднатися аби цього разу НЕК було ліквідовано!

Facebook Twitter LiveJournal

23 червня розпочато громадське обговорення проекту Указу Президента України «Про затвердження плану заходів з виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи», який передбачає ліквідацію Нац. комісії з питань суспільної моралі.

Пункт 7. Проекту передбачає виконання вимоги громадськості про ліквідацію НЕКу

«7) внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” (щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі)».

УАВПП та партнери неодноразово зверталися до Уряду з вимогою ліквідувати НЕК, оскільки це орган репресій для ЗМІ. Серед останніх рішень НЕК, проект Порядку вилучення, утилізації і знищення друкованої продукції сексуального чи еротичного характеру, який мав дозволити комісії примушувати видавців та розповсюджувачів знищувати тиражі на вимогу комісії. (http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=113150&cat_id=83948)

Важливо зазначити, що всі попередні спроби ліквідувати комісію, були провалені через протести так званих представників громадськості. Саме тому ми закликаємо медіа всіляко висвітлювати це питання та надавати об’єктиву оцінку діяльності комісії.

5 причин чому НЕК має бути ліквідовано:

•        НЕК це орган цензури, за 2009 – 2013 роки Комісія винесла більше 30 обмежуючих рішень щодо преси. Видання побоюючись відповідальності обмежують самі себе друкуючи матеріали, стали менш привабливим для читача.

•        НЕК є зайвим в системі органів державної влади. Нагляд за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі, здійснюють: Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерство внутрішніх справ України, Генеральна прокуратура України, Міністерство юстиції України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. НЕК фактично дублює їх функції, не рідко видаючи висновки, що суперечать позиції спеціалізованих органів та громадськості в наслідок чого виникає правова плутанина та численні судові скарги.

•        Відсутні вимірювані результати корисної роботи комісії.

В той же час витрати Державного бюджету на діяльність значні:

2009 р. 3,7 млн.

2010р. 4,7 млн.

2011р. 4,5 млн.

2012р. більше 4 млн.

2013р. більше 4 млн.

•        Орган цензури ЗМІ не може існувати у країні, яка визнає та гарантує громадянам свободу слова та інформації. У грудні 2008 року безпрецедентне рішення НЕК щодо газети «Блік» викликало протест зі сторони Всесвітньої асоціації газет та журналів WAN-IFRA та звернення до тодішнього Уряду України.

•        Необхідність ліквідації НЕК прямо випливає з діючих нормативних актів. Указ Президента України №1085/2010 від 9 грудня 2010 року Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади України. 

 

Здійснення моніторингу законодавства стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю УАВПП та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

УАВПП.




Коментарі

Додати коментар