Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


23 січня 2013

Одночасно два законопроекти пропонують виключити поняття “негативна інформація”

Facebook Twitter LiveJournal

Народні депутати пропонують виключити з Цивільного кодексу України поняття негативної інформації та розширити перелік підстав, за яких журналісти звільняються від відповідальності за поширення недостовірної інформації.

11 січня 2013 р. народними депутатами України М. Томенком, М. Баграєвим, О. Кондратюк, Р. Рауповим та М. Княжицьким було внесено до парламенту Проект Закону України "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація", № 1257

Автори законопроекту пропонують вилучити зі статті 277 Цивільного кодексу України положення про те, що "негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного". Дана норма фактично встановлювала презумпцію недостовірності, за якою саме  поширювач зобов'язаний доводити, що поширена ним інформація відповідає дійсності.

Необхідність вилучення ч. 3 статті 277 ЦК автори обґрунтовують тим, що законодавство України не містить визначення негативної інформації і не окреслює фактичних ознак, які вказують на негативність інформації. Автори наголошують, що визнання інформації негативною чи позитивною – це результат оцінки інформації людиною, аніж характеристика інформації як такої. "Сама по собі інформація є нейтральною, а її «негативність» чи «позитивність» - наслідок людського сприйняття", - зазначається у пояснювальній записці.

Ще один законопроект, що пропонує виключити поняття “негативної інформації” був внесений Кабінетом Міністрів України. Законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про інформацію" (у новій редакції) та Закону України "Про доступ до публічної інформації" № 0947 пропонує ряд змін, що мають на меті забезпечити ефективність діяльності засобів масової інформації.

Зокрема, проект містить пропозиції щодо внесення змін до ст. 42 Закону України ”Про друковані засоби масової інформації” № 2782-XII. Ця стаття передбачає перелік підстав звільнення журналістів від відповідальності за публікацію відомостей, які не відповідають дійсності, принижують честь і гідність громадян і організацій, порушують права і законні інтереси громадян або являють собою зловживання свободою діяльності друкованих засобів масової інформації і правами журналіста. Зазначений перелік пропонується доповнити такими пунктами:

1. в чинній редакції Закону журналіст звільняється від відповідальності, якщо оприлюднені ним відомості є дослівним відтворенням офіційних виступів посадових осіб державних органів, організацій і  об'єднань громадян.Законопроект № 0947 пропонує звільняти від відповідальності у разі дослівного відтворення публічних виступів або повідомлень суб’єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб.Втім, проект норми не дає чіткого розуміння, чи стосується вона усіх фізичних та юридичних осіб, чи лише конкретизує перелік суб’єктів владних повноважень. Ця неточність дає простір для двозначного тлумачення, а тому існує потреба у конкретизації статті. УАВПП звернеться із пропозицією усунення невизначеності в цій нормі.

2. В діючій редакції Закону перелік підстав звільнення журналіста від відповідальності обмежується лише тим переліком, що наведений в ст. 42. Разом з тим, є ряд  нормативно-правових актів що також визначають підстави для звільнення від відповідальності, втім процедура їх застосування не передбачена. Проект № 0947містить технічну норму, що дасть можливість застосовувати положення, що містяться в інших законах.

В цілому пропозиції, що наведені в обох законопроектах є позитивними і при належному їх застосуванні  сприятимуть підвищенню рівня свободи слова в Україні. Зокрема, вони позитивно відобразяться на діяльності засобів масової інформації, які готують критичні матеріали про посадових осіб та держслужбовців. На сьогоднішній день поширеною практикою є зловживання правом на судовий захист, коли при будь-якій публікації, що містить негативну інформацію, журналісти вимушені доводити істинність власних тверджень у суді. Вилучення поняття негативної інформації знизить тиск на ЗМІ та істотно зменшить кількість необґрунтованих позовів.

Якщо у Вас виникнуть питання, звертайтесь до нас!

З повагою, Юридичний відділ УАВПП

Адреса: м. Київ, вул. Межигірська 22, оф.20
Телефон / факс: (044) 425-57-87
e-mail:
lawyers@uapp.org
Веб-сайт: www.uapp.org

 




Коментарі

Додати коментар