Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


1 жовтня 2012

УАВПП звернулась до народних депутатів з вимогою скасувати Закон про наклеп

Facebook Twitter LiveJournal

УАВПП просить народних депутатів сприяти  невідкладному розгляду Проекту Постанови №11255 від 25.09.2012 Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в першому читанні проекту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини".

 

Прийнятий в першому читанні Законопроект №11013 від 19.07.2012 Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини становить серйозну загрозу свободі слова в Україні. Пропозиція криміналізації наклепу вже викликала обурення громадськості та міжнародної спільноти, оскільки прийняття такого Закону дозволить притягнути до кримінальної відповідальності будь-яку особу, яка критикує діяльність влади та чиновників. 

Даний законопроект включений в орієнтовний перелік питань до розгляд ВРУ на 16 жовтня. Для недопущення його прийняття в другому читанні необхідно терміново включити до порядку денного найближчого пленарного засідання та затвердити до позачергового розгляду Проекту Постанови №11255 від 25.09.2012 Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в першому читанні проекту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". Також у зв’язку з наближенням виборів існує загроза того, що Постанова про скасування Проекту Закону №11013 так і не буде включена до порядку денного ВРУ, а отже буде відхилена та знята з розгляду. Таким чином Проект Постанови повинна бути розглянута ВРУ до виборів 28 жовтня. 
 
УАВПП надіслала звернення  Литвину, Томенку, Журавському, головам депутатських фракцій та та головам комітетів з вимогою скасувати Законопроект про криміналізацію наклепу, а саме
- Не Погоджувальній Раді в понеділок, 01 жовтня 2012 року, внести до порядку денного роботи Верховної Ради України питання про розгляд Проекту Постанови №11255 від 25.09.2012 Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в першому читанні проекту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини" в позачерговому та пріоритетному порядку
- Проголосувати у вівторок, 02 жовтня 2012 року, ЗА прийняття Постанови №11255 від 25.09.2012 Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття в першому читанні проекту Закону України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини"
- В жодному разі не підтримувати Законопроект №11013 від 19.07.2012 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини». А у випадку винесення цього законопроекту на обговорення у другому читанні голосувати ПРОТИ його прийняття.
 
 
Окрім того від імені 6ти організацій було направлено спільне звернення стосовно кримінальної відповідальності про наклеп - текст у Додатку. Звернення підписали:
 
Крістоф Делуар,
Генеральний директор міжнародної правозахисної організації
«Репортери без Кордонів»
Ольга Айвазовська, 
Громадянська мережа «Опора»
Вікторія Сюмар,
Виконавчий директор правозахисної групи Інститут масової інформації
Тарас Шевченко,
Директор Інституту Медіа Права
Олексій Погорелов,
Генеральний директор Української Асоціації Видавців Періодичної Преси
Євген Захаров,
співголова Харківської правозахисної групи, голова Української Гельсінської спілки з прав людини

 



ЗВЕРНЕННЯ СТОСОВНО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НАКЛЕП [ 27 KB ]


Коментарі

Додати коментар