Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


19 квітня 2012

ОГЛЯД МЕДІА ЗАКОНОДАВСТВА

Facebook Twitter LiveJournal

Наразі зареєстровано та очікують розгляду 22 законопроекти, що зачіпають інтереси друкованих та Інтернет ЗМІ.

Більшість з них стосується рекламного законодавства. Зокрема депутати вважають за потрібне уточнення та чергові заборони щодо рекламування: тютюнових виробів, алкогольних напоїв, пива, використання зображень лікарів, а також введення попереджувальних написів  (для реклами пива, дитячого харчування, лікарських засобів та медичної техніки).

Слід звернути увагу:

Позитивним для ринку друкованих ЗМІ є Законопроект №10135 що значно спрощує процедуру їх реєстрації.

Шкідливим на нашу думку може стати прийняття діючої редакції наступних законопроектів:

  • Проект Закону № 10138 від 01.03.2012 щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу. Зазначений законопроект хоч і містить цілком позитивні інновації, зокрема запровадження лише 3-х органів контролю за рекламою з чітким розподілом функцій, окрім іншого передбачає ряд механізмів які дозволять за незначні порушення практично паралізувати роботу газет.
  • Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан суспільної моралі в Україні"  №10255 від 23.03.2012. Постановою рекомендовано забезпечити прийняття шкідливих для преси Проекту Закону №9099 (що прирівнює рекламу пива до реклами алкогольних напоїв), та повернути на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» №7132 (створює передумови для перетворення НЕКу в орган цензури, надає підстави для закриття ЗМІ за суб‘єктивними звинуваченнями, що є прямим порушенням їх конституційних прав)
  • Проект Закону  №10290 Про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму зареєстрований 30.03.2012, що є складним для тлумачення та може призвести до цензури у ЗМІ. Проект передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму, зокрема шляхом поширення в ЗМІ повідомлень і статей про гомосексуалізм. При цьому в тексті законопроекту вказано, що не є пропагандою гомосексуалізму популяризація ідей толерантності по відношенню до осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації. Формулювання Закону є неточними і потребують доопрацювання.

Подібні законопроекти матимуть негативний вплив на ринок преси. УАВПП вже звернулась до профільних комітетів із зауваженнями та пропозиціями щодо даних законопроектів, і продовжуватиме працювати з ВРУ для покращення змісту зазначених нормативних актів.

Пропонуємо вашій увазі законодавчу таблицю станом на 19.04.2012 року - в додатку



Законодавча таблиця [ 82 KB ]


Коментарі

Додати коментар