Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 березня 2012

Огляд медіа законодавства

Facebook Twitter LiveJournal

Наразі зареєстровано та очікують розгляду 16 законопроектів що зачіпають інтереси ринку друкованих та Інтернет ЗМІ.

Більшість з них стосується рекламного законодавства – уточнення щодо рекламування  тютюнових виробів та алкогольних напоїв, реклами пива та столових виноградних вин, використання зображень лікарів, введення попереджувальних написів  (для реклами пива, дитячого харчування, лікарських засобів та медичної техніки), соціальної реклами, а також відповідальності за порушення рекламного законодавства і відповідної компетенції державних органів.

Щодо регулювання авторського права в Інтернеті - наразі зареєстровано 2 законопроекти, в одному з яких провайдер зобов’язаних заблокувати доступ до контенту самостійно, а в другому – лише за рішенням Суду.

Один із законопроектів стосується передвиборної агітації, та висвітлення виборчого процесу в ЗМІ – ним пропонується надати право приватним друкованим ЗМІ мати політичні уподобання і мати право віддавати перевагу одному чи кільком політичним партіям (блокам), кандидатам, за умови відсутності прямих закликів голосувати за або проти.

Позитивним для ринку друкованих ЗМІ є Законопроект №10135 що значно спрощує процедуру їх реєстрації.

Пропонуємо вашій увазі законодавчу таблицю станом на 05.03.2012 року

 

Дата внесення  Назва  Автор Суть Стадія 
10138 01.03.2012 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу) Пінчук А.П. VI скликання
Бережна І.Г. VI скликання 
1. розширення компетенції  спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері  захисту прав споживачів - покладено контроль за виконанням всього комплексу законодавства про рекламу незалежно від її виду  (крім  контролю за рекламою на телебаченні та радіо, який буде здійснювати Нацрада з   питань телерадіомовлення та контролю за дотриманням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції - АМК).
2. до компетенції контролюючого органу віднесено винесення Рішення про зупинення порушення законодавства про рекламу та рішення про Рішення про публічне спростування недобросовісної чи недостовірної реклами (замість судових рішень)
3. Відповідальність (штрафи) за порушення реклами несуть
1) рекламодавці (за замовленні реклами товарів, робіт, послуг  виробництво та/або обіг якої заборонено законом; у наданні   недостовірної   інформації   виробнику   реклами, необхідної для виробництва реклами; у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; недотримання  встановлених   законом   вимог  щодо  змісту реклами; порушення  порядку  розповсюдження  реклами,  якщо  реклама розповсюджується ними самостійно)
2) виробники реклами,  винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами;
3) розповсюджувачі реклами,  винні в порушенні  встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами
Направлено на розгляд комітету (02.03.2012)
10135 29.02.2012

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (про спрощення процедури реєстрації друкованих засобів масової інформації)

 

Абдуллін О.Р. VI скликання
Бондаренко О.А. VI скликання
Уколов В.О. VI скликання 
1. Реєстрація шляхом повідомлення – заяви.
2. Реєструючий орган зобовязаний зареєструвати якщо нема такої ж назви ЗМІ та відсутні порушення цього закону.
3. Строк розгляду і повідомлення - 10-ти денний замість місяця 
4. З підстав перереєстрації виключеназміна  сфери розповсюдження
5. Не потрбно повідомляти про зміну місцезнаходження редакції та виду видання
4. Не підлягають реєстрації інформаційні бюлетені політичних партій та громадських організацій, які використовуються для інформування їх членів про діяльність партії/ громадської організації та ознайомлення із матеріалами інших засобів масової інформації, за умови точного посилання на джерело інформації, що передруковується.
Направлено на розгляд комітету (02.03.2012)
9795 06.02.2012

щодо гарантування прав на свободу одержання і передання інформації в Інтернеті

 

Фельдман О.Б. Видалення точно ідентифікованого інтернет-контенту або блокування доступу до нього можливо лише за рішенням суду Надано для ознайомлення (08.02.2012)
9736 01.18.2012 щодо використання зображення лікарів Азаров М.Я. Заборона реклами товарів за участю або звикористанням зображення лікарів та інших професійних медичних працівників,а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів Надано для ознайомлення (01.02.2012)
9694 01.12.2012 щодо ставок збору з позовних заяв про відшкодування моральної коди Курпіль С.В. із позовних заяви про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову до 100 мінімальних заробітних плат особа має сплатити 1 відсоток ціни позову, але не менше 1 мінімальної заробітної плати (1073 грн.), з позовних заяв про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову від 100 до 10 000 мінімальних заробітних плат (від 107.300 грн. до 10.730.000 грн.) - 5 відсотків ціни позову, а у випадках, якщо сума позову перевищує 10 тис. мінімальних заробітних плат - 10 відсотків ціни позову.  Надано для ознайомлення (16.01.2012)
9507 11.28.2011

щодо реклами натуральних вин, пива та визначення поняття спеціалізованого видання

 

Голуб О.В. Климець 1. вводить попереджувальний напис щодо реклами пива 2.дозволяє рекламу вина столового виноградного, пива Вручено для ознайомлення (06.12.2011)
9153 09.15.2011 щодо доступу до інформації з обмеженим доступом Азаров М.Я. передбачає внесення змін до Адміністративного кодексу та встановлює відповідальність за поширення службової інформації на рівні конфіденційної  Вручено для ознайомлення (04.10.2011)
9099 05.09.2011 щодо реклами алкогольних напоїв та пива Томенко М.В. VI скликання
Шевченко А.В. VI скликання 
Забороняється реклама алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пива та/або напоїв, що виготовляються на його основі, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, тютюнові вироби, пиво та/або напої, що виготовляються на його основі Вручено подання комітету про відхилення (10.01.2012)
8694 06.16.2011 про соціальну рекламу Унгурян П.Я  передбачається обовязок ЗМІ відводити 5% рекламного місця під соціальну рекламу безкоштовно.  Вручено подання комітету про відхилення (10.01.2012)
8635 06.06.2011 про внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" та деяких законодавчих актів України Григорович Л.С., Карпук В.Г… повністю дублює проект №8326. фактично заборона реклами тютюну орального вжитку, обовязок в рекламі вказувати кількість нікотину і монооксиду вуглецю в димі однієї сигарети.  Вручено для ознайомлення (14.06.2011) 
8569 05.26.2011 про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень) Кондртюк О. К., Багарєв М. Г. 1. Уточнення положень щодо зовнішньої реклама
2. рекллама лікарських засобів, медичної техніки, методів діагностики, профілактики, лікування і реабілітації повинна містити рекомендацію щодо обов’язкового ознайомлення з інструкцією до застосування, що додається до лікарських засобів та інформацією про наявність протипоказань до застосування лікарського засобу.
3. у рекламі забороняється розповсюджувати рекламу дитячого харчування без зазначення інформації про вік дитини, з якого дозволяється споживання цього продукту, а у випадках рекламування дитячого харчування, призначеного для дітей грудного віку, без зазначення інформації про необхідність попередньої (перед початком споживання) консультації лікаря
Прийнято в першому читанні (21.02.2012) Готується на друге читання 
7132 09.15.2010       Про захист суспільної моралі Унгурян П.Я. Проект закріплює статус Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі, як спеціального колегіального державного органу. Вручено подання на зняття з розгляду (21.02.2012)
6523 06.15.2010 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав Луцький М. Г., Самойлик К. С., Зарубінський О. О. 1. право звернутись до провайдера/оператора телекомунікацій, котрий забезпечує названому суб’єктом авторського права порушнику доступ до мережі Інтернет або послуги з розміщення Інтернет-сайта з вимогою сприяти припиненню порушення.
2. Протягом двох тижнів після отримання  звернення провайдер зобов’язаний попередити порушника про необхідність припинення порушень.
3. У разі продовження порушень протягом двох тижнів після отримання попередження, провайдер зобов’язаний припинити надання послуг порушнику - в іншому випадку провайдер несе з порушником солідарну відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав
Прийнято в першому читанні (01.02.2011)  Готується на друге читання 
5316 11.05.2009 про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо уточнення поняття "спеціалізовані видання" та усунення протиріч між окремими положеннями Закону) Кондртюк О. К., Багарєв М. Г. 1. реклама алкоголю та тютюну дозволяється тільки в спеціалізованих виданнях
2. обовязковість використання непрозорої упаковки для спеціалізованих видать, що містять рекламу алкоголю і тютюну
3. у свідоцтві про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, яке для цілей цього Закону вважається спеціалізованим виданням, мають міститись дані щодо особливостей цільового призначення, визначено спеціальну категорію читачів (споживачів продукції друкованого засобу масової інформації) та/або спеціальну тематичну спрямованість
15 грудня 2010 року прийнятий у першому читанні 
2764 11.07.2008 щодо передвиборної агітації та висвітлення виборчого процесу у засобах масової інформації Шевченко А.В. 1. відмовитися від поняття політична реклама, натомість використовувати загальний термін передвиборна агітація;
2. встановити право приватних друкованих ЗМІ мати політичні уподобання і мати право віддавати перевагу одному чи кільком політичним партіям (блокам), кандидатам, за умови відсутності прямих закликів голосувати за або проти;
3. передбачити підстави для відмови у наданні права на відповідь, зокрема, якщо публікація відповіді порушуватиме закони України або міститиме прямі заклики голосувати за або проти певного суб’єкта виборчого процесу;
Вручено подання комітету про доопрацювання (18.10.2011)  
1014-2 04.23.2008 про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо реклами алкогольних напоїв та пива) Томенко М. В., Шевченко А .В. 1. розповсюдити на рекламу пива та напоїв, що виготовляються на його основі, знаків для товарів та послуг, під якими випускається пиво та напої, що виготовляються на його основі обмеження, передбачені для реклами алкогольних напоїв та відповідних торгівельних марок.
2. заборонити спонсорування теле-, радіопередач, театрально-концертних, спортивних  та інших заходів з використанням знаків для товарів та послуг,  інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої.
22 грудня 2010 року повернено на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи

 



Законодавча таблиця [ 54 KB ]


Коментарі

Додати коментар