Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


16 січня 2012

Штрафи за порушення законодавства про захист персональних даних застосовуватимуть пізніше - з 1 липня 2012

Facebook Twitter LiveJournal

13 січня 2012 року було прийнято Закон № 9624, яким переноситься термін введення в дію Закону України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних з 1 січня 2012 на 1 липня 2012. Головне обґрунтування - для усунення недоліків законодавства з захисту персональних даних.

Так, експерти неодноразово звертали увагу чиновників, що Закон про захист персональних даних має низку суттєвих недоліків — визначення “база персональних даних” є неточним, мета обробки персональних даних не сформульована, перелік відомостей, які є персональними даними, не є виключним, поняття “загальнодоступні джерела” і статус інформації, отриманої з таких джерел, не визначені. Порядок отримання згоди на використання персональних даних та дії, які має виконати володар бази персональних даних (БПД) у випадку відмови у наданні такої згоди, не визначені. До того ж сама процедура підготовки даних до реєстрації та порядок їх обробки не визначені.

Окрім того, Державна служба з питань захисту персональних не має регіональних представництв, видача свідоцтв здійснюється лише у Києві, що значно ускладнює їх отримання. Наразі Державна служба не опрацювала і половини отриманих заяв, і оскільки заяви продовжують надходити, термін реєстрації вочевидь відкладається на невизначений термін.

Крім цього, законодавством не закріплений порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних, проте визначено, що здійснювати його буде не тільки державний орган з питань захисту персональних даних, а й інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування, яким надано нечіткі та занадто широкі повноваження. При цьому передбачена відповідальність за ухилення від реєстрації баз даних — у вигляді значних штрафів, і вже затверджено План проведення перевірок володарів та (або) розпорядників баз персональних даних щодо дотримання ними вимог законодавства у сфері захисту персональних даних.

Саме тому відтермінування вступу закону в силу до 1 липня є необхідним для усунення недоліків законодавства з захисту персональних даних.

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар