Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


4 листопада 2011

Парламент вводить чергові обмеження реклами у ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal

4 жовтня 2011 року парламент підтримав у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту населення та інформаційного простору від негативного впливу)» № 8371. Законопроект забороняє «рекламування та розповсюдження інформації про окультно-містичні послуги знахарів, чаклунів, шаманів, магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, віщунів та інших осіб, що оголошують себе, або що вважаються здатними передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил». На думку УАВПП та експертів подібне обмеження є антиконституційним, необгрунтованим та завдасть шкоди свободі слова та бюджету країни.

Перш за все, УАВПП зазначає, що це чергова спроба законодавця уникнути відповіді на питання «чому не виконуються діючі закони». Адже заборона реклами – це реакція на скарги ошуканих громадян. Отже, держава не може гарантувати громадянам контроль за діяльністю з порушеннями законодавства, і не може забезпечити підвищення грамотності, необхідного для прийняття свідомих рішень. Замість цього законодавець пропонує заборонити поширення реклами та інформації і, отже, тим самим підтримує та заохочує подальшу безвідповідальну поведінку громадян.

Постраждає від такої «турботи», зрозуміло, недійне середовище, яке недоотримає доходи. А відтак – бюджет, який не отримає податки. Та громадяни, адже ЗМІ матимуть менше грошей на виробництво якісних матеріалів.

Окрім цього, даний проект суперечить Конституції України та нормам міжнародного права (Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод», «Загальній декларації прав людини» та ін.), обмежує права людини та громадянина на свободу світогляду і віросповідання, на працю, на вільний доступ до інформації, на свободу слова. В жодній державі Європи, на яку поширюються зазначені міжнародні угоди, не існує обмежень на одержання та передачу інформації про окультно-містичні послуги. Зазначений законопроект має бути доопрацьований, оскільки зараз він забороняє ЗМІ поширювати інформацію із питань, що є актуальними та цікавими для широких верств населення.

Законодавець обґрунтовує свою точку зору сплеском зловживань пов’язаних з наданням окультно-містичних послуг – комерційних програм, відео сюжетів, де пропонуються платні послуги сумнівного змісту, тощо. Проте такі дії вчиняються не представниками окультно-містичної сфери послуг, а шахраями, що використовують дану сферу для вчинення злочинних схем. Тобто дана проблема має бути вирішена правоохоронним органами, не зачіпаючи інтересів законослухняних представників зазначених професій. Введення обмежень у сфері законодавства не вирішить актуальних проблем цієї галузі, бо ніяким чином не вплине на осіб, які свідомо йдуть на порушення Закону.

Ще одним вагомим аргументом проти схвалення проекту № 8371 є негативні економічні наслідки в сфері як окультно-містичних послуг, так і ЗМІ. Будь-які обмеження ЗМІ призводять до фінансових втрат від скорочення реклами, творчої праці журналістів та зменшення тиражів. З огляду на це із проекту Закону мають бути виключені норми, що обмежують поширення інформації про надання окультно-містичних послуг у друкованих ЗМІ.

УАВПП вже звернулося з листом до Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації. Та інформуватиме громадськість про результати доопрацювання цього проекту Закону задля недопущення необгрунтованих обмежень.



Звернення УАВПП [ 123 KB ]


Коментарі

Додати коментар