Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 грудня 2015

Роз’яснення УАВПП: Як редактору комунальної газети захиститися від звільнення?

Facebook Twitter LiveJournal

Фактичний початок реформування комунальних ЗМІ, який почався з прийняття 24.11.2015 Законопроекту про реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ(№ 1123),виявив практично повну незахищеність колективів редакцій.

Справа втім,що актуальна версія законопроекту не передбачає додаткових гарантій захисту для працівників редакцій (як скажімо для приміщень і майна). До того ж до підписання Проекту Президентом, редакції опинилися у ситуації підвищеного ризику. Засновники розуміють, що однозначно втратять видання після реформи, та відповідно намагаються в межах чинного законодавства прибрати «незручних редакторів».

 

Як було зазначено працівники редакцій реформованих видань очевидно не матимуть додаткових гарантій захисту навіть після підписання Законопроекту, тому їм слід готуватися захищати свої права в загальному порядку.

 

Перш за все слід пам’ятати, що головного редактора не можна звільнити без згоди трудового колективу редакції.

Ст. 23 ЗУ Про друковані ЗМІ :

 

Редактор (головний редактор) призначається (обирається) на посаду і звільняється з посади в порядку, встановленому засновником (співзасновниками) у статуті редакції відповідно до чинного законодавства України про працю.

Редактор (головний редактор), обраний на посаду трудовим колективом редакції, не може бути звільнений з посади без згоди трудового колективу редакції.

 

Якщо ж звільнення все ж відбулося не варто здаватися. Законодавство передбачає широкий спектр дій для колишнього працівника у разі незаконного звільнення.

Право на звернення до суду для вирішення трудових спорів закріплено Конституцією України. Так, відповідно до ст. 124 Конституції звернутися безпосередньо до суду за розглядом індивідуального трудового спору можуть громадяни (працівники), які вважають, що їхні трудові права було порушено, незалежно від того, чи розглядаються їх трудові спори комісією з трудових спорів. Судова практика засвідчує, що переважна більшість рішень з трудових спорів ухвалюється на користь позивача.

При відстоюванні свого права у судовому порядку, слід завжди пам’ятати про темпоральну (часові рамки) частину подачі позовної заяви. Законодавством вона встановлена в місячний термін з дня отримання працівником копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. У випадку подачі заяви не в термін – заява залишається без задоволення. Однак ви можете попросити в позовній заяві про поновлення терміну на подачу позовної  заяви, обґрунтовано мотивуючи  пропуск терміну. В цьому випадку ви можете посилатись на тривале ознайомленнями з причинами звільненнями, хворобою чи іншими вагомими обставинами.

Поновлення на роботі за рішенням суду підлягає негайному виконанню, при цьому поновленим працівник вважається з дати його незаконного звільнення.

 

 

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань реформування державних та комунальних ЗМІ звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар