Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 серпня 2020

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресоюinfo@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

  1. Стипендія імені Вацлава Гавела

 

Географія - Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна, Росія

 

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE/RL) http://www.rferl.org/ приймає заявки на отримання стипендії ім. Вацлава Гавела на 2020-2021 рік. Мета проекту - підтримати починаючих журналістів з країн з обмеженою свободою і незалежністю ЗМІ в їх професійній діяльності в підтримку плюралізму думок. Журналісти, які добре володіють англійською мовою можуть подати заявки на отримання цієї стипендії. Програма буде проходити з 4 січня по 30 липня 2021 року. Які пройшли відбір стипендіати проведуть шість місяців, стажуючись в редакції головного офісу RFE / RL в Празі, працюючи спільно з досвідченими професіоналами RFE / RL. Перші два тижні і останній місяць стажування вони проведуть в місцевих бюро організації. Програма також включає семінари, дискусії з політичними діячами, громадськими активістами та аналітиками, відвідування місцевих ЗМІ і новинних агентств в Празі. Учасники отримають можливості професійного зростання, працюючи як в Чехії, так і в інших країнах. Обраним учасникам надається стипендія, оплата проживання, страховки і транспортних витрат на поїздку до Праги і назад. 

 

Деталі: https://bit.ly/3f6yCMi

Дедлайн: 11 серпня 2020 року.

 

  1. Вебінар по інструментам Google для фрілансерів

Географія - весь світ

Триває реєстрація на вебінар для фрілансерів, присвячений використанню інструментів Google, який проведе Товариство професійних журналістів (Society of Professional Journalists https://www.spj.org/  13 серпня о 15:00 за часом Нью-Йорку (22:00 за мінським часом).

Провідні запропонують поради по використанню Google Scholar, Alerts, Trends, сервісу розширеного пошуку зображень і перекладача Google для фрілансерів.

Вебінар проведе ветеран журналістики Бенет Вілсон (Benét Wilson https://twitter.com/benetwilson).

Деталі:  https://bit.ly/30v8G85

 

  1. Конкурс для молодих журналістів від Thomson Foundation

Географія - країни, де валовий внутрішній продукт (ВВП) на душу населення становить менше 20 000 доларів США https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD.

Thomson Foundation при підтримці Лондонської Асоціації іноземної преси (FPA) https://www.foreignpressassociation.org/ організовує конкурс Young Journalist Award.

Взяти участь в цьому конкурсі можуть журналісти у віці до 30 років, які працюють в країнах, що розвиваються.

У попередні роки три фіналісти відправлялися в Лондон на урочисту церемонію нагородження, яка проходить в листопаді. Якщо до цього часу не будуть скасовані обмеження на поїздки, переможці будуть нагороджені іншими способами.

Учасники повинні надати портфоліо, що включає три приклади опублікованих робіт (це можуть бути друковані, аудіо-, відео- та мультимедійні матеріали, видані або випущені в ефір після 14 серпня 2019 року). Приймаються роботи на будь-якій мові, але матеріали не англійською мовою повинні супроводжуватися перекладом на цю мову.

Деталі: https://bit.ly/2XqxBYj

Дедлайн: 14 серпня 2020 року.

 

 

  1. Стипендії на відвідування конференції TED-2020

Географія - весь світ

Подати заявки на стипендію TED http://www.ted.com/ можуть молоді новатори, фахівці, що домоглися результатів в сфері медіа, захисники прав людини і фотографи.

Учасники програми зможуть підвищити свій професійний рівень, беручи участь в онлайн-воркшопах, вебінарах і конференції https://www.ted.com/attend/conferences, яка запланована на червень 2021 року і повинна пройти в Монтереї, Каліфорнія. Вони також повинні будуть виступити з промовою (в залежності від ситуації з пандемією, під час конференції в Монтереї або онлайн).

Кандидати повинні добре володіти англійською мовою і мати ідеї та історії, про які варто розповісти. TED оплачує обраним учасникам вартість перельоту, наземного транспорту, харчування та проживання.

Деталі: https://bit.ly/2XqyPCT

Дедлайн: 24 серпня 11:59 pm UTC, 2020 року.

 

  1. Фестиваль документальних фільмів про права людини

Географія - весь світ

Люди в нестатку (People in Need), чеська громадська організація, оголошує про проведення щорічного міжнародного 23-го фестивалю документальних фільмів про права людини «Один світ», який пройде 4-13 березня 2021 року в Празі. В програму входять три конкурси та безліч різних тематичних категорій. При виборі фільмів комітет звертає увагу як на розкриття теми прав людини, так і на художні якості картини. Фільми-кандидати повинні відповідати таким критеріям:

• Повнометражні або короткометражні (не коротші 40 хвилин) документальні фільми,

• Короткі документальні або анімаційні фільми для дітей,

• Інтерактивні фільми для віртуальної реальності,

• Фільми з англійськими субтитрами або англомовні фільми,

• Фільми, зняті в період з 2019 по 2021 рр,

• Незакінчені фільми можуть бути прийняті до розгляду при наявності попередньої домовленості з організаторами фестивалю 

Деталі: https://bit.ly/2PwgBeR

Дедлайн: 1 вересня  2020 року (1 листопада 2020 року - для фільмів, закінчених в період з вересня по листопад 2020 року).

 

  1. Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини

Географія – весь світ

Автори документальних фільмів про права людини можуть взяти участь в цьому фестивалі.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини, пройде в Києві з 26 березня по 4 квітня 2021 року.

До участі в конкурсних програмах допускаються неігрові фільми, створені в 2019-2020 роках. Конкурсна програма включає дві міжнародні категорії: DOCU / WORLD - для фільмів довжиною понад 30 хвилин, DOCU / SHORT (фільми тривалістю не більше 30 хвилин) і національний конкурс Docu / Україна.

Переможці конкурсу в цих категоріях отримають грошові призи в розмірі 1 000 доларів США. Також вручаються спеціальний приз журі, приз імені Андрія Матросова та приз глядацьких симпатій, розмір призів - 1 000 доларів США.

Деталі: https://bit.ly/3fw1ay6

Ранній дедлайн – 2 вересня, стандартний дедлайн - 20 листопада, продовжений і фінальний дедлайн - 10 січень.

 

 

  1. Премії CEI SEEMO за видатні заслуги в журналістських розслідуваннях

Географія - Білорусь, Молдовa, Українa, Албанія, Боснія і Герцеговінa, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Угорщина, Італія, Севернaя Македонія, Чорногорія, Польшa, Румунія, Сербія, Словаччина і Словенія

Центрально-Європейська Ініціатива (ЦЕІ) – регіональний форум для співпраці і консультацій, що просуває співпрацю на політичному, економічному і культурному рівнях в Центральній і Східній Європі.

ЦЄІ вручає премію за видатні заслуги в області розслідувальної журналістики, яка присуджується журналістам, що вносять вклад в журналістські розслідування, незважаючи на складні умови, в яких доводиться працювати. В цьому році пріоритет буде віддаватися розслідуванням, присвяченим темам пандемії коронавірусу, особливо тому, яку важливу роль в цих умовах грає точне висвітлення подій і інформація, яка заслуговує на довіру.

Нагорода вручається в двох категоріях: для професійних журналістів і для молодих журналістів (які народилися після 1 січня 1990 року). Приз в першій категорії - 4 000 євро, в другій - 1 000 євро. Нагорода буде вручена на Форумі медіаорганізацій Південно-Східної Європи, який пройде восени.

Деталі: https://bit.ly/3gvCWEU

Дедлайн: 1 вересня 2020 року.

 

  1. Гранти Фонду розслідувальної журналістики

Географія - весь світ

Журналісти, які займаються розслідуваннями, можуть подати заявки на отримання грантів.

Мета грантів, що надаються Фондом розслідувальної журналістики, - підтримка розслідувальних проектів, присвячених таким темам, як корупція і зловживання владою в державному і приватному секторах.

Максимальна сума гранту - 10 000 доларів США. Гроші розраховані на оплату поїздок, збору документів і оренди обладнання. Половина суми виплачується після затвердження заявки, друга половина - після завершення розслідування.

На гранти можуть претендувати американські або міжнародні журналісти, чиї розслідування мають відношення до США, включаючи теми, пов'язані з американськими громадянами, урядом або бізнес-організаціями. Матеріали повинні бути опубліковані англійською мовою.

Заявки приймаються англійською мовою і повинні включати детально прописаний бюджет проекту.

Деталі: https://bit.ly/2BZYMBT

Дедлайн: 14 вересня 2020 року.

 

  1. Стипендія Альфреда Френдлиі

Географія - країни, що розвиваються

Стипендія Альфреда Френдлі (Alfred Friendly Press Fellowships http://presspartners.org/) надає журналістам можливість працювати в американських виданнях і знайомитися з їх досвідом. Учасники надалі передають отриманий досвід в редакції у себе вдома, що має сприяти зміцненню зв'язків між журналістами США та інших країн.

Журналісти друкованих, радіо- і онлайн-медіа у віці від 25 до 35 років з країн, що розвиваються можуть подати заявки в цю щорічну програму. Кандидати повинні мати принаймні три року професійного досвіду, працювати в даний час журналістами в режимі повної зайнятості і добре володіти розмовною та письмовою англійською мовою.

Програма буде проходити з середини березня до початку вересня 2021 року. Вона почнеться з двотижневої орієнтаційної сесії в Школі журналістики Міссурі, а потім учасники вирушать на стажування в провідні редакції США.

В стипендію входить оплата проїзду, медичної страховки і витрат на проживання.

Деталі: https://bit.ly/2VRhoe5

Дедлайн: 16 вересня 2020 року.

 

  1. Стипендії на конференцію з розслідувальної журналістики

Географія - весь світ

Конференція Організації журналістів і редакторів-рослідувачів Investigative Reporters and Editors (IRE) Conference https://www.ire.org/events-and-training/conferences/2020-ire-conference буде проходити онлайн з 21 по 25 вересня. Заявки на стипендію на відвідування віртуальної конференції можуть подати журналісти і студенти.

Захід збере журналістів-розслідувачів з усього світу. З основною доповіддю виступить журналіст Ронан Фарроу https://twitter.com/RonanFarrow, автор бестселера «Злови і убий: брехня, шпигуни і змова для захисту хижаків».

Стипендія включає безкоштовні членство в IRE (звичайна ціна 25 доларів США для студентів і 70 - для професіоналів) і реєстрацію на конференцію (50 доларів США для студентів і 175 - для професіоналів).

Деталі: https://bit.ly/2XvAo2x

Заявки приймаються до тих пір, поки кошти не будуть вичерпані.

 

  1. Нью-Йоркська публічна бібліотека пропонує стипендії Центру Куллман

Географія - весь світ

Журналісти, письменники і всі, хто працює над проектами, пов'язаними зі створенням книг, можуть подати заявки в стипендіальну програму в Нью-Йорку.

Центр Куллман при Нью-Йоркській публічній бібліотеці обере 15 стипендіатів для участі в розрахованій на дев'ять місяців програмі (з вересня 2021 по травень 2022).

Стипендіати працюватимуть над своїми проектами, будуть брати участь в організованому Центром обміні ідеями та в громадських форумах в бібліотеці.

Кожен стипендіат отримає до 75 000 доларів США, офісне приміщення, комп'ютер і повний доступ до ресурсів бібліотеки.

Деталі: https://on.nypl.org/31NzuS3

Дедлайн: 25 вересня 2020 року.

 

  1. Фінансування для проектів, присвячених природі

Географія - весь світ

Eric Hosking Trust пропонує гранти для авторів текстів, фото, живопису та ілюстрацій, присвячених природної історії і орнітологічним досліджень. Журналісти, дослідники та інші автори контенту про птахів і природі можуть подати заявки на фінансування.

У заявці можна запросити фінансування розміром до 750 фунтів стерлінгів, ці гроші повинні бути тільки частиною загального бюджету проекту.

Дізнатися, які проекти отримували фінансування раніше, можна тут: https://erichoskingtrust.com/our-trustees/award-recipients/

Деталі: https://erichoskingtrust.com/

Дедлайн: 25 вересня 2020 року.

 

 

  1. Щорічний конкурс журналістських робіт «Суд людською мовою»

Географія - Україна

Громадська організація «Вектор прав людини» пропонує конкурс для журналістів

Цілі та пріоритети конкурсу:

- підвищити обізнаність і інформованість населення України про судоустрій, впровадженні судової реформи, суспільно важливі судові справи;

- збільшити рівень зацікавленості та довіри населення до судової влади;

- сприяти утвердженню принципів верховенства права, прав людини і демократії, громадського контролю та відповідальності;

- сприяти розвитку судової журналістики в Україні

Деталі: https://bit.ly/3grVpSX

Дедлайн: 30 вересня 2020 року.

 

  1. Програма стипендій ім. Рейгана-Фаселла

Географія - весь світ

Стипендіальна програма ім. Рейгана-Фаселла (Reagan-Fascell Democracy Fellows Program), організована Національним фондом підтримки демократії (NED), дає учасникам можливість більше дізнатися про демократію і про те, що вони можуть зробити в її підтримку. Журналісти всього світа, зацікавлені в питаннях демократії, можуть подати заявки на участь в цій стипендіальній програмі.

Учасники програми проведуть п'ять місяців на Міжнародному форумі демократичних досліджень у Вашингтоні. Програма буде проходити з 1 березня по 31 липня 2021 року або з 1 жовтня 2021 року по 28 лютого 2022 року. Для участі необхідно добре володіти англійською мовою.

Стипендіати отримають щомісячну стипендію, медичну страховку та компенсацію вартості авіаквитків.

Деталі: https://bit.ly/33rTKt7

Дедлайн: 1 жовтня 2020 року.

 

 

  1. Конкурс грантів в сфері протидії корупції

Географія - Україна

Програма «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні" Взаємодія! "» Пропонує конкурс для громадських організацій та медіа.

Основні цілі і пріоритети конкурсу (можуть розглядатися й інші):

  • Удосконалення нормативно-правової бази, що регулює питання запобігання корупції, забезпечення прозорості, підзвітності, доброчесності на національному та регіональному рівнях, а також прийняття та реалізація положень.
  • Залучення громадян до здійснення спостереження за діяльністю Уряду і до поширення досвіду громадської участі в діяльності щодо запобігання корупції; підвищення обізнаності про механізми протидії корупції, забезпечення прозорості та доброчесності через наявні державні і недержавні канали.
  • Посилення жінок і вразливих груп протистояти корупції.
  • Відстеження соціальної динаміки в сфері корупції та запобігання, відносини і чинників, що спонукають до дії, а також інструментів для забезпечення змін в поведінці.
  • Організація ефективної взаємодії між урядовим та неурядовим секторами щодо запобігання та подолання корупції.

Деталі: https://bit.ly/33wDrLJ

 

  1. Стипендії Фонду жінок, які працюють в ЗМІ - підтримка амбітних ідей

Географія - весь світ

Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ (IWMF) пропонує гранти Говарда Г. Баффета, мета яких - підтримка амбітних ідей жінок-журналістів. Через пандемії коронавируса IWMF фонд не підтримує проекти, пов'язані з поїздками.

Можливі проекти включають амбітні журналістські проекти; освітлення не відомих широкому загалу, але важливих для СВІТОВОГО спільноти місцевих проблем; організацію спільних проектів; підвищення практичного професійного досвіду і кар'єрне зростання, а також тренінги по роботі з візуальними компонентами журналістських матеріалів.

Кандидати повинні мати не менше трьох років професійного досвіду в журналістиці. Команди журналістів також можуть подавати заявки, але заявка повинна надійти від особи журналістки і як мінімум половина членів команди повинні бути жінками.

Заявки приймаються на постійній основі.

Деталі: https://bit.ly/33qWHds

 

  1. Oнлайн-курси для російськомовних журналістів

Географія - весь світ

 

Онлайн курси Академії медіабезпеки ім. Орхана Джемаль розроблені для професійних і громадянських журналістів, фрілансерів, блогерів і онлайн-активістів, які використовують російську як один зі своїх робочих мов. Навчання безкоштовне - бажаючим потрібно тільки зареєструватися на сайті.

 

Програма структурована за тематичними модулями - можна пройти всі модулі або вибрати найбільш актуальні.

14 викладачів Академії з дев'яти країн пропонують відеокурси за наступними темами:

 

• Аналіз ризиків і структуровані аналітичні інструменти

• Основи фізичної безпеки в зонах ризику

• Інформаційна та кібербезпека

• Психологічна та емоційна безпека, робота з травмою

• Юридичний захист від медіаризиків

 

Студенти Академії, які пройшли всі модулі і успішно здали всі тести, отримають сертифікат Фонду «Справедливість для журналістів».

Деталі: https://jfj.academy/#about

 

dataharvest.eu

pressroom.rferl.org

calendar.spjnetwork.org

thomsonfoundation.org

ted.com

my.oneworld.cz

docudays.ua

cei.int

fij.org

presspartners.org

ire.org

on.nypl.org

erichoskingtrust.com

prostir.ua

ned.org

iwmf.submittable.com

jfj.academy

Переклад матеріалів українською мовою здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальності за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелам

 

 




Коментарі

Додати коментар