Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 травня 2020

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресоюinfo@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

 

Чи вдалося вам використати будь-які можливості, про які ми говоримо? Будь ласка, зв'яжіться з нами, написавши на info@baltic.media. Ваш відгук допоможе нам продовжити цю роботу!

  1. Гранти від Getty Images на проекти, присвячені впливу пандемії COVID-19

Географія: весь світ

Getty Images змінює правила своєї грантової програми і надає гранти на роботу над фотоесе, що розповідають про те, як пандемія впливає на світ. Заявки на цей грант можуть подати фотожурналісти, які висвітлюють історії, що мають відношення до COVID-19.

Програма вручить вісім грантів розміром в 5 000 доларів США кожен. Особливо вітаються проекти, присвячені ситуації в містах, де живуть заявники, або в найближчих до цих міст регіонах. Претенденти повинні дотримуватися місцевих і національних законів, що регулюють роботу і поїздки журналістів під час карантину.

Деталі: https://bit.ly/3bbu30j

Дедлайн: 15 травня 2020 року.

 

  1. Гранти від Internet Society Foundation

Географія: весь світ

Організація Internet Society Foundation в рамках програми Emergency Response Grant Programme: COVID-19 надасть фінансування організаціям, що працюють над проектами, які використовують Інтернет для поліпшення життя під час або у відповідь на надзвичайну ситуацію COVID-19. У 2020 році Фонд приділить основну увагу проектам, які будуть реагувати на пандемію COVID-19 як протягом безпосередньо періоду кризи, так і в очікуванні відповідей на неминучу «другу хвилю» в кінці цього року.

Фонд зацікавлений у фінансуванні організацій, які прагнуть використовувати Інтернет як силу добра для реалізації глобальних і / або регіональних проектів з вимірюваним і документованим впливом на окремих людей і місцеві спільноти. Гранти в розмірі від 250 000 до 500 000 доларів США будуть надані для проектів тривалістю до 12 місяців.

Деталі: https://bit.ly/2yAotHA

Дедлайн: 17 травня 2020 року.

 

  1. Гранти для молодих фотографів від Big Picture Natural World Photography Competition

Географія - весь світ

Фотоконкурс Big Picture Natural World Photography Competition, організований Каліфорнійською академією наук (https://www.calacademy.org/), пропонує гранти для фотографів-початківців у віці від 18 до 25 років. Мета програми - підтримати молодих фотографів, зацікавлених в темах охорони природи, біорізноманіття та стійкості світу природи. Два фотографи отримають консультативну підтримку, а також гранти розміром в 2 500 доларів США кожен, а їхні роботи будуть представлені на виставці BigPicture Natural World, яку Академія організовує в 2021 році.

Деталі: https://bit.ly/2yDO7ez

Дедлайн: 31 травня 2020 року.

 

  1. Конкурс для фрілансерів і журналістів регіональних ЗМІ

Географія – весь світ

Журналісти друкованих та онлайн-видань усього світу можуть подавати заявки на цей конкурс.

Фонд імені Курта Шорка та Фонд Thomson Reuters проводять конкурс імені Курта Шорка. Премія присуджується за досягнення в галузі міжнародної журналістики. У конкурсі можуть брати участь фрілансери, журналісти регіональних ЗМІ та фіксери з країн, що розвиваються, а також країн, що знаходяться на перехідному етапі розвитку.

Конкурс проводиться в пам'ять про американського фрілансера, який загинув під час виконання завдання агенції Reuters у Сьєрра-Леоне в 2000 році.

Конкурсні роботи приймаються в трьох номінаціях: фрілансери, які висвітлюють міжнародні новини; репортери регіональних медіа, які висвітлюють новини в своїй країні або регіоні, і премія за роботу фіксерів, які співпрацюють з новинними журналістами. Переможець у кожній номінації отримає 5 000 доларів США, нагорода буде вручена на церемонії в Лондоні.

Конкурсні матеріали можуть бути присвячені конфліктам, правам людини, транскордонним проблемам і будь-яким іншим питанням, важливим для конкретної країни або регіону.

Всі статті повинні бути перекладені англійською мовою. Приймаються матеріали, опубліковані з 1 червня 2019 по 31 травня 2020 року.

Деталі: https://bit.ly/3aZNcCU

Дедлайн: 31 травня 2020 року.

 

  1. Гранти від Пулітцерівського центру на спільні проєкти з висвітлення кризи, викликаної коронавірусом

Географія – весь світ

Пулітцерівський центр оголосив конкурс проектів, спрямованих на висвітлення тем, пов'язаних з епідемією коронавірусу (Coronavirus News Collaboration Challenge).

Журналісти можуть представити ідеї проектів, які використовують інноваційні підходи для висвітлення тем, пов'язаних з пандемією нового COVID-19. Проект повинен передбачати об'єднання зусиль різних журналістів та / або редакцій для спільної роботи, що дозволяє залучити ширші ресурси, досвід і опублікувати готовий проект на різних платформах.

Програма особливо зацікавлена в проектах, що фокусуються на системних проблемах і питаннях із недостатнім висвітленням, які призвели до кризи. А також таких, які використовують засновані на даних і / або міждисциплінарні підходи до висвітлення тем, пов'язаних з коронавірусом, що сприяють підзвітності владних структур.

Сума грантів від 5 000 до 30 000 доларів США. Заявки приймаються на постійній основі.

Деталі: https://bit.ly/2x7eGbd

 

  1. Міжнародний фотоконкурс "Прямий погляд"

Географія: весь світ

Центр документальної фотографії FOTODOC при Сахаровському центрі проводить конкурс фотографії "Прямий погляд". Тема конкурсу: проблеми взаємовідносин людини з суспільством і державою, а також шляхи вирішення цих проблем. На конкурс приймаються серії фотографій в трьох номінаціях: (1) Проблема: Проблеми і протиріччя, що виникають в суспільстві між людиною і соціумом, громадськими інститутами і державою; (2) Конфлікт: Найбільш гострий спосіб усунення протиріч, що виникають в процесі соціальної взаємодії; (3) Компроміс: Вирішення конфліктної ситуації шляхом діалогу, соціальних змін або реформ.

Фотографічні серії повинні бути завершені протягом останніх чотирьох років. Кожна серія повинна складатися не менше ніж з семи і не більше ніж з п'ятнадцяти фотографій. Опис серії і підписи до фотографій повинні бути англійською мовою. Троє авторів, які посіли перше місце в кожній номінації отримають грошові призи в розмірі 30 000 рублів. Дев'ять фіналістів конкурсу в трьох номінаціях отримають почесний приз.

Деталі: https://bit.ly/2YGVNal

Дедлайн: 1 червня 2020 року.

 

  1. Гранти від Filmmakers Without Borders

Географія - весь світ

Oрганізація Filmmakers Without Borders пропонує гранти на роботу над художніми, документальними та експериментальними проектами і проектами в області нових медіа, які перебувають на різних стадіях підготовки. Заявки на гранти можуть подати початківці і досвідчені автори документальних фільмів. Суми грантів варіюються від 100 до 5 000 доларів США і можуть бути використані на оплату підготовчого періоду, виробництва, постпродакшену і подачі заявок на фестивалі. Заявники повинні представити різні матеріали, включаючи проектні пропозиції та відеоессе.

Деталі: https://bit.ly/3cdnvzC

Дедлайн: 1 червня 2020 року. Звернутися можна протягом року (є три дедлайни).

 

  1.  Гранти від Фонду NED на підтримку ЗМІ

Географія - весь світ

Національний фонд підтримки демократії (NED) оголосив про новий прийом заявок на гранти на підтримку проектів зі зміцнення демократії та демократичних інститутів.

Подати заявки можуть незалежні медіа, громадські організації та асоціації, які працюють в різних країнах – тих, які переходять до демократії, з недавно встановленою демократією, з напівавторитарним режимом або режимом репресій і жорсткого придушення.

Фонд NED зацікавлений в наступних пропозиціях: розвиток і захист прав людини і законності; підтримка свободи інформації та незалежних медіаресурсів; підтримка громадських ініціатив і громадських організацій; підтримка громадянської грамотності; сприяння вирішенню демократичних конфліктів; забезпечення звітності та прозорості; підтримка глобальної ринкової економіки.

Суми грантів залежать від масштабу і сфери дії проектів. Середній грант розрахований на 12 місяців і становить близько 50 000 доларів США.

Деталі: https://bit.ly/35IAlTV

Дедлайн: 19 червня 2020 року.

 

  1. Фестиваль фільмів про міграцію, різноманіття і соціальну інтеграцію для молодих авторів

Географія - весь світ

Молодіжний фестиваль відео PLURAL+ фінансується Альянсом цивілізацій ООН (UNAOC) http://www.unaoc.org/ і Міжнародною організацією з міграції (IOM) http://www.iom.int/cms/en/sites/iom/home.html.

Автори фільмів у віці до 25 років можуть представити на фестиваль фільми про міграцію, різноманіття і соціальну інтеграцію тривалістю не більше п'яти хвилин, що супроводжуються субтитрами англійською мовою, робота над якими була закінчена після 31 грудня 2018 року.

Конкурс проходить в трьох вікових категоріях, також вручається нагорода за запобігання ксенофобії, нагорода «Майбутнє, якого ми прагнемо» і нагорода #forSafeWorship. Переможці отримають повністю оплачену і заплановану на кінець 2020 року подорож в Марокко, де вони зможуть бути присутніми на фестивалі PLURAL + 2020 і церемонії нагородження.

Деталі: https://bit.ly/2yDOo15

Дедлайн: 19 червня 2020 року.

 

  1. Нові можливості для молодих журналістів від програми ЄС Youth4Regions

Географія - Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна, а також країни-кандидати в ЄС, потенційні кандидати і країни ENI

Youth4Regions – програма Європейської комісії, яка допомагає студентам-журналістам і молодим фахівцям дізнатися, що робить ЄС в їхньому регіоні.

Вимоги до учасників програми: інтерес до регіональної політики ЄС та діяльності ЄС в вашому регіоні; досвід в журналістиці (навчання або до 2 років досвіду); вік від 18 до 30 років. В рамках програми відбудеться навчальна поїздка в Брюссель (Бельгія) з 11 по 16 жовтня 2020 року.

Що пропонує програма:

• тренінги з журналістики та регіональної політики ЄС;

• наставництво від відомих журналістів з вашої країни;

• можливість працювати пліч-о-пліч з відомими журналістами під час Тижня регіонів ЄС;

• відвідування прес-центрів ЄС і інститутів ЄС;

• можливість брати участь в якості журналіста в прес-поїздках Європейської комісії в держави-члени;

Комісія покриває проїзд та проживання. Основне харчування також надається під час програми в жовтні.

Деталі: https://bit.ly/2Lanfpb

Дедлайн: 13 липня 2020 року.

 

  1. Безкоштовні вебінари для редакторів та коректорів від American Copy Editors Society

Географія - весь світ

Американське товариство редакторів-коректорів (American Copy Editors Society) оголосило, що всі його вебінари будуть безкоштовно доступні для всіх бажаючих до 31 липня.

Минулі вебінари включають «Вивчення світу технічного редагування», «Заголовки, які працюють: як привернути увагу читачів на будь-якій платформі», «Виступ на конференціях» і «Що нового в питаннях редакційних стилістичних стандартів».

Організація також планує провести нові вебінари «Перевірка узгодженості: як використовувати інструмент PerfectIt (для початківців)» і «Як обговорювати з спільнотами стандарти стилю видання».

Зацікавлені особи, які не є членами Товариства, можуть безкоштовно записатися на вебінар, використовуючи код SummerComp100.

Деталі: https://bit.ly/35CLxBH

Дедлайн: доступно безкоштовно до 31 липня 2020 року.

 

  1. Конкурс грантів від Black Sea Trust for Regional Cooperation у відповідь на COVID-19

Географія - Азербайджан, Вірменія, Грузія, Молдова, Румунія, Україна

Black Sea Trust for Regional Cooperation пропонує конкурс, метою якого є мобілізація громадських ініціатив в ширшому Причорноморському регіоні, сприяє обмеженню Коронавірусної кризи і протидії її негативному впливу на суспільство, ефективне управління, демократію, верховенство закону і доступ до вільних ЗМІ.

Учасники конкурсу - громадські організації, медіа. Бюджет - 25 000 доларів США.

Заявки будуть прийматися на регулярній основі.

Деталі: https://bit.ly/2WctQ8O

 

  1. Грантова програма на підтримку ініціатив громадянського суспільства та ЗМІ у сфері протидії корупції

Географія - Україна

Програма «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія!»  пропонує конкурс для громадських організацій та медіа.

Пріоритети конкурсу - проекти, які:

- мобілізують суспільство на запобігання корупції,

- передбачають створення аналітичних матеріалів задля підвищення обізнаності та виховання цінностей, спрямованих на запобігання корупції,

- сприяють створенню коаліцій, об'єднаних навколо загальних питань, які здатні здійснювати адвокацію ефективних антикорупційних заходів на національному та регіональному рівнях і ефективно поширювати антикорупційні меседжі в цільових громадах.

Бюджет всієї програми 100 000 - 150 000 доларів США.

Деталі: https://bit.ly/3frOt8t

 

  1. Фінансування проектів, пов'язаних з впливом пандемії COVID-19 на локальні спільноти від National Geographic

Географія - весь світ

National Geographic заснував фонд для журналістів - COVID-19 Emergency Fund for Journalists. Сума фінансування варіюється від 1 000 до 8 000 доларів США на проекти, що розповідають про боротьбу з пандемією і вплив світової кризи на життя людей. Пропозиції повинні бути пов'язані з наданням інформації групам людей, які інакше її не отримують, особливо в ситуаціях, коли новини не досягають тих, хто їх потребує. Заохочуються заявки, розраховані на локальне і гіперлокальне поширення контенту. Всі матеріали повинні бути англійською мовою.

Заявки будуть прийматися на регулярній основі.

Деталі: https://bit.ly/3frOFod

 

  1. Відкритий курс від Центру Найтов із висвітлення тем, пов'язаних з COVID-19

Географія - весь світ

Журналісти, які висвітлюють теми, пов'язані з пандемією, запрошуються на цей 4-тижневий курс, який буде проходити англійською, іспанською, португальською та французькою мовами.

Центр журналістики в Америках ім. Найтов і його програма Масових відкритих онлайн-курсів http://journalismcourses.org/ пропонує безкоштовний курс «Журналістика під час пандемії: висвітлення COVID-19 зараз і в майбутньому» https://journalismcourses.org/PAN0320.html, який буде проходити з 4 по 31 травня.

Курс розділений на 4 модулі, присвячені наступним темам: історія попередніх пандемій; розвиток подій в перші 4 місяці пандемії; лікування COVID-19 і прогнози.

Курс веде Мерін Маккена https://twitter.com/marynmck – незалежна журналістка, яка спеціалізується на висвітленні тем, пов'язаних з громадським здоров'ям, глобальною політикою в галузі охорони здоров'я та продовольства, а також старший співробітник Центру з вивчення громадського здоров'я в Університеті Еморі.

Всі, у кого є доступ до інтернету, можуть пройти цей курс. Курс проводиться в партнерстві з ЮНЕСКО https://en.unesco.org/ і Всесвітньою організацією охорони здоров’я при підтримці Фонду Найтов https://knightfoundation.org/ і Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй https://www.undp.org/content/undp/en/home.html.

Деталі: https://bit.ly/2L7dzvJ

Реєстрація продовжується.

 

  1. Курс з безпеки журналістів під час пандемії від Thomson Foundation

Географія - весь світ

Oрганізація Thomson Foundation, Міжнародна федерація журналістів (International Federation of Journalists https://www.ifj.org/) і європейське відділення Центру журналістики і травми Дарт  https://dartcenter.org/europe організовують курс «Безпека під час висвітлення COVID-19».

Курс включає 7 секцій, які розповідають про висвітлення попередніх епідемій і пандемій, і включає кращі приклади журналістських робіт на теми, пов'язані з COVID-19.

Учасникам розкажуть, як підготуватися до висвітлення тем, пов'язаних з COVID-19, і що потрібно перевірити як журналістам, котрі збираються на завдання, так і тим, хто залишається в редакції, про заходи щодо зниження ризиків заразитися або заразити інших, про практичні кроки, які слід зробити, використовуючи обладнання для запису аудіо і відео, і про багато іншого.

Курс можна пройти в будь-який час зі зручною для вас швидкістю.

Деталі: https://bit.ly/2SDVJob

 

  1. Конкурс грантів: “Людяність і взаємодопомога”: гуманітарна ініціатива проти пандемії

Географія  – Україна

Міжнародний фонд «Відродження» пропонує конкурс грантів: «Людяність і взаємодопомога». Перевагу буде надано ініціативам, які вже почали свою діяльність, і які включають елементи краудфандінгу, волонтерства, залучення широкого кола людей, розвиток громадської участі, підтримки соціального підприємництва.

У оновленому конкурсі, завдяки стратегічному партнерству з Європейським Союзом, Фонд збільшує розміри фінансової підтримки для найбільш пріоритетних проєктів і спрямовує зусилля на подолання не лише термінових, але й середньострокових та більш віддалених наслідків пандемії на українське суспільство.

У межах цього лоту учасниками конкурсу є лише громадські організації, громадські спілки, благодійні фонди, зареєстровані у будь-якому регіоні України.

Конкурс «Людяність і взаємодопомога» має чотири головні категорії проєктів:

Категорія 1: Допомога закладам охорони здоров’я та медичним працівникам

Категорія 2: Самозарадність вразливих груп

Категорія 3: Повага до прав людини та доступне правосуддя

Каегорія 4: Інформування та просвітництво

 

Максимальна сума гранту у межах даного лоту становитиме 200 000 гривень, середній розмір гранту – 125 000 -150 000 гривень.

Тривалість проєкту не може перевищувати 6 місяців. 

Деталі: https://bit.ly/2UKdwvk

 

  1. Безкоштовний онлайн-курс: перевірка гіпотез в системі охорони здоров'я

Географія  –  весь світ

Платформа Coursera спільно з Університетом Джонса Хопкінса https://www.jhu.edu/ запускають онлайн-курс «Перевірка гіпотез в охороні здоров'я». Мова навчання: англійська.

Курс навчить:

• використовувати статистичні методи для аналізу розподілу вибірки;

• оцінювати і інтерпретувати 95% довірчих інтервалів для окремих зразків і для двох груп населення;

• оцінювати і інтерпретувати величини ймовірностей для перевірки гіпотез.

Деталі: https://bit.ly/39KzMcz

 

  1.  Фінансова підтримка від IWMF (Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ)

Географія – весь світ

Міжнародний фонд жінок, які працюють в ЗМІ приймає заявки на фінансову підтримку в рамках проекту «Фонд допомоги журналісткам» (Journalism Relief Fund).

Заявки на фінансову підтримку можуть подати журналістки, які зіткнулися з фінансовими труднощами. Фонд підтримує тих жінок, які втратили роботу, нещодавно були звільнені або потребують термінової допомоги, включаючи допомогу з оплати житла для тих, хто може його втратити. Можуть бути надані кошти для оплати харчування, невідкладної медичної та психіатричної допомоги, допомоги з догляду за дитиною і юридичної підтримки.

Приймаються заявки від журналісток, у яких в даний момент немає інших джерел доходу, які працювали на повну ставку як мінімум шість останніх місяців і на життя яких безпосередньо вплинула глобальна криза в галузі охорони здоров'я. Вибрані журналістки отримають невеликі гранти розміром до 2 000 доларів США.

Заявки приймаються на постійній основі.

Деталі: https://bit.ly/3aPuga1

 

  1. Безкоштовний тренінг з цифрової безпеки

Географія – весь світ

Free Press Unlimited https://www.freepressunlimited.org/en та Greenhost https://greenhost.net/ запустили платформу для онлайн-навчання Totem, орієнтовану на журналістів і активістів. Контент доступний англійською, французькою та фарсі. Всі, хто хоче дізнатися про інструменти та тактики для підтримки цифрової безпеки, можуть скористатися цією платформою.

Зараз на платформі доступні вісім курсів: «Як працює інтернет», «Фішингові атаки», «Додатки для безпечного обміну повідомленнями», «Надійні паролі», «Як обійти інтернет-цензуру в Ірані», «Пошук інформації в соціальних мережах», «Пошук інформації в інтернеті» і «Пошук інформації на місцях подій».

Тривалість кожного курсу - одна година, пройти їх можна в будь-який зручний час.

Деталі: https://totem-project.org/

 

  1. Інструкції BBC для ЗМІ з інформування в умовах надзвичайних ситуацій в сфері охорони здоров’я

BBC підготувала інструкції для ЗМІ з інформування в умовах надзвичайних ситуацій в сфері охорони здоров’я. Матеріал доступний українською мовою: https://bbc.in/2WBbhKl

 

  1. Все в одному місці: група для журналістів, які висвітлюють COVID-19

Група COVID-19 і ЗМІ Балтії - простір в Facebook для журналістів Латвії, Литви і Естонії - може бути корисна для журналістів в інших країнах, які зараз створюють матеріали про пандемію COVID-19. Тут ви знайдете поради міжнародних експертів, корисні посилання, інформацію про гранти та вебінари, а також багато іншого. Інформацію відбирає Балтійський центр медіа досконалості.

Деталі: https://bit.ly/3aTo2pP

 

Чи вдалося вам використовувати будь-які можливості, про які ми говоримо? Будь ласка, зв'яжіться з нами, написавши на info@baltic.media. Ваш відгук допоможе нам продовжити цю роботу!

 

(с) Baltic Centre for Media Excellence, 2019.

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Тамар Хорбаладзе, Віктор Готісан.

 

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

gettyimages.submittable.com

isocfoundation.org

bigpicturecompetition.org

ksmfund.org

pulitzercenter.org

directlook.fotodoc.center

filmmakerswithoutborders.org

ned.org

pluralplus.unaoc.org

ec.europa.eu

aceseditors.org

gmfus.org

prostir.ua

nationalgeographic.org

knightcenter.utexas.edu

thomsonfoundation.edcastcloud.com

irf.ua

ru.coursera.org

iwmf.submittable.com

totem-project.org

downloads.bbc.co.uk

 

Переклад матеріалів українською мовою здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальності за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.




Коментарі

Додати коментар