Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


8 липня 2019

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який Балтійський центр розвитку ЗМІ (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресою: info@baltic.media.

Ми будемо старатися для вас!

З повагою, Укладачі бюлетеня Funds4Media

Будь ласка, допоможіть нам покращити цей бюлетень, надавши свою думку до 14.07.2019 – http://bit.ly/329AwWj

ЗМІСТ

1. Курс із медіа грамотності для молодих журналістів і активістів в Естонії
2. Гранти National Geographic на проекти про міграцію
3. Гранти National Geographic на Exploration Grant
4. Трансатлантична стипендія ім. Джеймса С. Дентона
5. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань
6. Стипендія Digital Integrity
7. Стажування для журналістів від Європейської комісії (Брюссель)
8. Конкурс «Підтримка антикорупційних ініціатив на регіональному та місцевому рівнях»
9. Конкурс відео про зміни клімату
10. Стипендії для початківців - журналістів і письменників - з усього світу
11. Конкурс на підготовку документального фільму
12. Премія AAAS Kavli Science Journalism Awards для наукових журналістів з усього світу
13. Семінар для молодих журналістів в Лейпцигу від Саксонського фонду медіа освіти
14. Приймаються роботи на конференцію з онлайн-журналістики
15. Кінофестиваль, присвячений тематиці прав людини
16. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліффа
17. Гранти на реалізацію журналістських проектів
18. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії
19. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань
 

 

  1. Курс із медіа грамотності для молодих журналістів і активістів в Естонії

Географія - Європейський Союз і сусідні країни.

SALTO-YOUTH - це мережа з шести ресурсних центрів, які працюють в пріоритетних європейських областях молодіжної сфери. Близько 40 учасників зберуться в Таллінні, щоб зустрітися з експертами в галузі медіа, дізнатися про медіа та інформаційну грамотність, обмінятися ідеями та досвідом і розробити ідеї власних проектів із медіа грамотності.

Подробиці: https://bit.ly/2LwkBeQ

Дедлайн: 10 липня 2019 року.

 

  1. Гранти National Geographic на проекти про міграцію

Географія - весь світ

National Geographic Society приймає заявки на грантове фінансування документальних проектів, присвячених міграції людей. Заявку на грант можуть подати майстри сторітелінгу, захисники природи, викладачі та дослідники. Проекти можуть розповідати про причини і наслідки одного або декількох випадків міграції людей в сучасному світі або про життя сучасних мігрантів – про їхні подорожі та про суспільства, які їх приймають. Також будуть розглядатися проекти, автори яких створять та протестують навчальні ресурси, навчальні плани або інформаційні матеріали, спрямовані на підвищення обізнаності із досвідом мігрантів та із тим, як їх приймають в тих місцях, куди вони приїхали. Середній розмір гранту не перевищуватиме 30 000 доларів США, але заявки можна робити на гранти до 70 000 доларів США.

Подробиці: http://bit.do/eU3md

Дедлайн: 10 липня 2019 року.

 

  1. Гранти National Geographic на Exploration Grant

Географія - весь світ

National Geographic приймає заявки на дослідження/вивчення (оригінальна назва - Exploration Grant). Заявки можуть подавати керівники проектів, пов'язаних з навколишнім середовищем, освітою, дослідженнями, сторітелінгом і технологіями. Можливі проекти включають фотографію, роботу над фільмами, картографію, журналістику та цифрові медіа. Теми проектів повинні лежати в межах однієї з трьох областей, які цікавлять National Geographic: (1) дика природа, (2) планета, яка змінюється або (3) подорожі людей. Вибрані проекти отримають гранти на суму від 10 000 до 30 000 доларів США. Заявники повинні продемонструвати, що мають досвід успішного завершення подібних проектів, результати яких можна виміряти.

Подробиці: https://bit.ly/2KQIi1P

Дедлайн: 10 липня 2019 року.

 

  1. Трансатлантична стипендія ім. Джеймса С. Дентона

Географія – Центральна і Східна Європа

Стипендія створена в 2014 році Джеймсом Дентоном та Інститутом міжнародних відносин. Вона спрямована на відновлення, зміцнення і поглиблення відносин між США і інститутами, що займаються трансатлантичними питаннями, з країн Центральної та Східної Європи (ЦСЄ). Програму фінансує Національний фонд із підтримки демократії (National Endowment for Democracy). Учасники, журналісти і медіа активісти, будуть розробляти стратегії і обговорюватимуть подальші можливості співробітництва, які будуть істотно зміцнювати відносини між США і ЦСЄ і протистояти зростаючим загрозам для більш широкого трансатлантичного партнерства.

Подробиці:https://bit.ly/2Xo6FdS

Дедлайн: 12 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

Географія - Європа

Journalism fund приймає заявки на європейські транскордонні гранти для підтримки професійних журналістів, які мають ідеї транскордонних розслідувань і досліджень з європейських справ. Історії повинні бути актуальними для європейських цільових груп. Сума гранту - 195 000 євро на 4 проекти.

Подробиці:http://bit.do/eU3mC

Дедлайн:15 липня 2019 року.

 

  1. Стипендія Digital Integrity

Географія - весь світ

Фонд відкритих технологій (Open Technology Fund) приймає заявки на участь у стипендіальній програмі (Digital Integrity (DIFP)). Заявки можуть подати журналісти та інші фахівці в галузі цифрової безпеки.

Стипендіати працюватимуть з організаціями, групами або мережею організацій, чия робота пов'язана із захистом прав людини і порушеннями свободи слова в інтернет. Передбачається, що учасники будуть працювати в країнах або регіонах, з якими пов'язані запропоновані ними проекти.

Програма пропонує стипендію 5 000 доларів США на місяць на термін до 12 місяців, а також покриватиме організаційні витрати.

Подробиці: https://bit.ly/2YscJP9

Дедлайн: 15 липня 2019 року.

 

  1. Стажування для журналістів від Європейської комісії (Брюссель)

Географія - Європейський Союз та сусідні країни.

Стажування для студентів факультетів журналістики та молодих журналістів у віці від 18 до 30 років. 6-11 жовтня 2019 року в Брюсселі Європейська комісія збере журналістів щоб обговорити заходи ЄС в країнах-учасницях. Відібрані кандидати будуть запрошені до Брюсселя. Під час заходу учасники зможуть брати участь у тренінгах з журналістики, працювати з досвідченими журналістами, відвідати штаб-квартиру ЄС з питань ЗМІ та інші установи ЄС. Вимоги до участі - написати статтю (400 - 1000 слів), зняти коротке відео (2-3 хвилини). Відео або стаття повинні висвітлювати заходи або проекти, які були профінансовані Європейським фондом регіонального розвитку або Фондом єдності.

Подробиці: http://bit.do/eU3mY

Дедлайн: 15 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс «Підтримка антикорупційних ініціатив на регіональному та місцевому рівнях»

Географія: Україна

Донор: Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ)

Цілі та пріоритети конкурсу: застосування на місцевому / регіональному рівні інструментів боротьби з корупцією, а також інструментів і механізмів відкритості, прозорості та підзвітності органів публічної влади за наступними напрямками (наведений нижче список не є вичерпним):

  • ефективність використання державного і комунального майна, місцевих бюджетів;
  • діяльність комунальних підприємств та установ;
  • використання природних ресурсів;
  • корупційні схеми в сфері земельних відносин, тощо.

Переваги будуть надаватися проектним пропозиціям, що запропонують систему механізмів боротьби з корупцією, які можна буде застосувати і в інших регіонах України.

Учасники конкурсу: громадські організації, медіа. Сума гранту 180 000- 250 000 грн.

Подробиці: https://bit.ly/2ROn991

Дедлайн: 19 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс відео про зміни клімату

Географія - весь світ

Міжнародний конкурс відео, присвячених зміні клімату, організований секретаріатом РКІК ООН https://unfccc.int/ і Програмою малих грантів ПРООН-ГЕФ https://sgp.undp.org/. На конкурс приймаються відео тривалістю до трьох хвилин, що демонструють дії людей, спрямовані на боротьбу зі зміною клімату. Початківці - автори віком від 18 до 30 років - можуть подати заявки на цей конкурс.

Конкурс проходить в трьох категоріях: земля, біорізноманіття та клімат. Відео повинні бути англійською мовою або містити англійські субтитри.

Два переможця стануть молодіжними репортерами, що допомагають команді програми ООН зі зміни клімату записувати відео, публікувати статті і пости в соціальних мережах, а також отримають повністю оплачену поїздку на 25-у сесію Конференції ООН зі зміни клімату (COP 25), яка пройде в грудні 2019 року в Чилі.

Подробиці:https://bit.ly/2HJG81n

Дедлайн: 28 липня 2019 року.

 

  1. Стипендії для початківців - журналістів і письменників - з усього світу

Географія - весь світ

«Fear No Lit» - літературна організація, що працює над створенням незвичайних літературних вражень, приймає заявки на стипендію від авторів-початківців (Submerging Writer Fellowship). Подати заявки на цю стипендію можуть починаючі журналісти й письменники. Програма надасть обраному автору можливість видати книгу в кількості 125 екземплярів (зі збереженням авторських прав), допоможе в плануванні заходів та у просуванні книги, профінансує до 500 доларів США на участь в конференції, семінарі або навчання на обраному курсі, і оплатить стипендію розміром в 500 доларів.

Приймаються заявки від авторів, які раніше не публікували книг, не вигравали значних нагород чи призів і не навчаються в магістратурі.

Подробиці: https://bit.ly/2KUfq95

Дедлайн: 31 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс на підготовку документального фільму

Географія: Молдова, Україна, країни Південного Кавказу і Центральної Азії

Інститут висвітлення війни і миру (The Institute for War and Peace Reporting) планує підготовку документального фільму з проблем управління в країнах Центральної Азії, Кавказу та Східної Європи. Фільм повинен охоплювати наступні теми в контексті зазначених країн: охорона навколишнього середовища, виклики, які стоять перед жінками та дівчатами, вплив дезінформації та пропаганди на громадськість, управління і корупція, конфлікти.

Мета фільму - показати близькі проблеми країн Центральної Азії, Південного Кавказу та Східної Європи таким чином, щоб громадськість краще розуміла ці проблеми, і щоб країни заохочували початок конструктивної дискусії для спільного врегулювання подібних проблем. Фільм повинен реалістично показати глядачеві повсякденне життя в цих країнах, подати справжні історії і висвітлити позиції всіх сторін.

Вимоги: зацікавлена організація повинна взяти на себе відповідальність за весь процес виробництва фільму. Фільм повинен бути виконаний у високій якості як відео, так і аудіо.
 

Подробиці: https://bit.ly/2N1m1QW

Дедлайн31 серпня2019 року. З запитаннями звертайтесь до менеджерки проекту Анни Дабрундашвілі: caucasusprogramme@iwpr.net не пізніше 17 липня 2019 року.

 

  1. Премія AAAS Kavli Science Journalism Awards для наукових журналістів з усього світу

Географія - весь світ

Американська асоціація розвитку науки (AAAS) є найбільшою в світі загальнонауковою спілкою і видавцем журналів. Премія AAAS Kavli Science Journalism Awards, що присуджується Фондом Кавлі, вручається журналістам, які висвітлюють тематику науки, техніки і математики для широкої аудиторії.

Категорії конкурсу: велика газета, невелика газета, журнал, аудіо, відео (оперативні новини і довгі репортажі), відео (глибокі аналітичні програми), онлайн-видання та наукові видання і програми, розраховані на дітей. Роботи повинні бути опубліковані або вийти в ефір з 16 липня 2018 по 15 липня 2019 року. Роботи на інших мовах повинні супроводжуватися перекладом на англійську мову. У кожній категорії буде вручено по дві нагороди: золотий приз - 5 000 доларів США і срібний приз - 3 500 доларів. Переможцям також будуть оплачені транспортні витрати, щоб вони змогли бути присутніми на церемонії вручення нагород, яка пройде в лютому 2020 року в Сіетлі (США).

Подробиці:https://bit.ly/2XlCSNX

Дедлайн: 1 серпня 2019 року.

 

  1. Семінар для молодих журналістів в Лейпцигу від Саксонського фонду медіа освіти

Географія: Центральна і Східна Європа

Саксонський фонд медіа освіти проводить 10-денний семінар для молодих журналістів із країн Центральної та Східної Європи. Журналісти друкованих, радіо-, ТБ- і онлайн-медіа у віці до 40 років, які добре знають німецьку мову, можуть взяти участь у цьому безкоштовному семінарі. Мета семінару - надати іноземним журналістам можливість ознайомитися з роботою німецьких засобів масової інформації та зміцнити міжнародні зв'язки. Учасникам семінару будуть оплачені витрати на проїзд, харчування та проживання. Семінар пройде з 16 по 27 вересня в Лейпцигу, Німеччина.

Подробиці: http://bit.do/eU3nd

Дедлайн: 2 серпня 2019 року.

 

  1. Приймаються роботи на конференцію з онлайн-журналістики

Географія - весь світ

Журналісти та вчені з усього світу, які мають оригінальні дослідження в області онлайн-журналістики, можуть опублікувати свої статті в науковому журналі.

Міжнародний симпозіум з онлайн-журналістики https://isoj.org/, організований Центром журналістики в Америках ім. Найтов, приймає дослідні роботи на тему «Влада, привілеї і патріархальність в журналістиці: динаміка контролю над ЗМІ, опір і оновлення».

Організатори пропонують авторам включати в свої дослідження мультимедійні елементи, такі як відео, інтерактивну інфографіку, аудіо та інші. Заявки приймаються англійською мовою.

XXI Конференція ISOJ пройде 24 і 25 квітня в Техаському університеті в Остіні, вона включає наукові дослідження і дискусії за участю вчених і журналістів з університетів і новинних організацій усього світу.

Роботи будуть анонімно відрецензовані групою вчених провідних університетів світу.

Подробиці:https://bit.ly/2ZjVy2e

Дедлайн: 23 серпня 2019 року.

 

  1. Кінофестиваль, присвячений тематиці прав людини

Географія - весь світ

Міжнародний правозахисний фестиваль документального кіно «Один світ» (One World), який організовується чеською неурядовою організацією «Людина в біді» http://www.clovekvtisni.cz/en, пройде з 5 по 14 березня 2020 року в Празі, Чехія. Взяти участь в цьому фестивалі можуть кінематографісти з усього світу. У міжнародному конкурсі вручаються призи в загальній категорії і категорії для кращого режисера. Приймаються фільми, робота над якими була або буде завершена в 2018-2020 роках. Фільми, зняті не англійською мовою, повинні супроводжуватися субтитрами. Вартість участі - 20 євро.

Подробиці: https://bit.ly/2IB5MqZ

Дедлайн: 1 вересня 2019 року.

Дедлайн для фільмів, завершених у вересні і до листопада 2019 року - 1 листопада 2019 року.

 

  1. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліффа

Географія - весь світ

Журналісти, дизайнери фільмів, розробники звуку і нових медіа можуть подати заявки на отримання стипендії в Кембриджі, Массачусетс, США. Стипендіальна програма Інституту перспективних досліджень Редкліффа дозволяє учасникам працювати над широким спектром завдань, що відносяться до різних професій, галузей науки і мистецтва, включаючи журналістику.

Розмір стипендії - до 77 500 доларів США на один рік з додатковими виплатами на витрати на виконання проекту. Стипендіати отримують можливість користуватися офісом або студією, а також матимуть доступ до бібліотек та інших ресурсів Гарвардського університету протягом року стипендіальної програми - тобто з вересня 2020 по травень 2021 року.

Під час оцінювання заявок будуть враховані якість і значення запропонованого проекту, а також досягнення і потенціал заявника. Журналісти, які претендують на участь у програмі, повинні мати як мінімум п'ять років професійного досвіду.

Подробиці: https://bit.ly/2IBYrFX

Дедлайн: 12 вересня 2019 року.

 

  1. Гранти на реалізацію журналістських проектів

 

Географія - Центральна, Східна і Південно-Східна Європа

Reporting Democracy пропонує гранти на роботу над статтями або розслідуваннями, присвяченими темам, що впливають на стан демократії в країнах Балтії і Вишеградської четвірки. Reporting Democracy управляється некомерційною мережею «Балканська мережа журналістських розслідувань», яка пропагує свободу слова, права людини і демократичні цінності в Південній і Східній Європі та за її межами. Пропонується два види грантів:

  • гранти на журналістські проекти, включаючи лонгріди, розслідування або аналітичні статті (обсяг тексту близько 1 500 слів);
  • гранти для окремих журналістів або команд на транскордонні проекти, включаючи глибокі статті та розслідування (обсяг тексту близько 2 500 слів).

Заявки приймаються на постійній основі англійською мовою. Обсяг фінансування залежить від проекту.

Подробиці: https://bit.ly/2Xi89S7

 

  1. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії

Географія - весь світ

Програма стипендіатів Reagan-Fascell - це міжнародна програма обміну, яка фінансується з федерального бюджету США, і названа на честь головних засновників National Endowment for Democracy (NED), колишнього президента Рональда Рейгана і покійного конгресмена Данте Фацелла (D-Fl.). Програма пропонує журналістам, лідерам громадянського суспільства, активістам, які відстоюють цінності демократії, і вченим з усього світу можливість провести п'ять місяців у резиденції NED в Вашингтоні, округ Колумбія - щоб виконати незалежне дослідження демократії в конкретній країні або регіоні. Програма пропонує п'ятимісячні стипендії для практикуючих фахівців, що працюють в сфері поліпшення стратегій і методів побудови демократії за кордоном і п'ятимісячні стипендії для проведення оригінальних досліджень.

Подробиці:https://bit.ly/2LHsChd

Дедлайн: 1 жовтня 2019 року.

 

  1. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

Географія: Україна

ГО «Інститут розвитку регіональної преси» організовує конкурс з наступними цілями:

  • Підтримати незалежних журналістів у викритті корупційних схем, політиків і чиновників, які неправомірно використовують своє становище в різних сферах суспільно-політичного життя країни;
  • Сприяти об'єднанню журналістів-розслідувачів з різних областей України, а також посилити їх співробітництво і обмін досвідом;
  • Посилити незалежність і об'єктивність роботи журналістів в їх антикорупційній діяльності;
  • Привернути увагу громадськості до корупції в органах влади всіх рівнів і всіх регіонів.

Учасники конкурсу: українські журналісти і медіа. Сума гранту: 30 тис.грн

Подробиці: http://bit.do/eU3n2

Дедлайн:  1 листопада 2019 року.

 

Будь ласка, допоможіть нам покращити цей бюлетень, надавши свою думку до 14.07.2019 – http://bit.ly/329AwWj

Бюлетень BCME

* (с) Baltic Centre for Media Excellence, 2019.

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Тамар Хорбаладзе, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

nationalgeographic.org

perspektivy.media

journalismforum.ca

firenewsroom.org

worldlearninginnovanddev.wufoo.com

careyinstitute.org

m100potsdam.org

fes-dee.org

media-summerschool.lv

adamimediaprize.eu

theglobepost.com

nationalgeographic.org

journalismfund.eu

youth4regions.win

ssm-seminar.de

awardslondon.com

europewb.org.ua

mfa.bg

gurt.org.ua

 

Переклад матеріалів на українську мову здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальність за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. ВСМЕ рекомендує при підготовці проектних заявок, комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.

 

 




Коментарі

Додати коментар