Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 червня 2019

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресою: info@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

Можливості для фінансування від  Балтійського Центру Медіа Досконалості

ЗМІСТ

  1. Конкурс Ocean Plastic Innovation для спеціалістів з візуалізації даних
  2. Відкрито прийом заявок на VII-й сезон проекту “Транскордонна журналістика“ програми “Перспективи” – літо 2019
  3. Стипендії на проходження тренінгу з безпеки
  4. Позаштатні журналісти та редактори розслідувальники (Freelance Investigative Reporters and Editors (FIRE)). Програма розслідувальницьких історій
  5. Програма Мережі з цифрових комунікацій 2019 (The Digital Communication Network Program 2019)
  6. Стипендія Logan Nonfiction
  7. Семінар для молодих журналістів зі Східної Європи та Центральної Азії M100 Young European Journalists Workshop 2019
  8. Програма з висвітлення соціальних питань для журналістів регіонів Східна Європа і Кавказ від Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа»
  9. Стипендії на відвідання літньої школи з розслідувальницької журналістики для учасників(ць) з країн Балтії та Східної Європи
  10. Конкурс Adami Tandem для мовників та телевізійних журналістів
  11. Конкурс для журналістів від The Globe Post
  12. Гранти National Geographic на проекти про міграцію
  13. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань
  14. Стажування для журналістів від Європейської комісії (Брюсель)
  15. Семінар для молодих журналістів в Лейпцигу від Саксонського фонду медіа освіти
  16. Міжнародний творчий конкурс Оpen Eurasia
  17. Публікації про кордон: конкурс ідей для журналістів
  18. Конкурс грантів Посольства Болгарії в Україні
  19. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

 

  1. Конкурс Ocean Plastic Innovation для спеціалістів з візуалізації даних

 

National Geographic та Sky Ocean Ventures започатковують конкурс Ocean Plastic Innovation, який включає номінацію з візуалізації даних. Спеціалісти в області візуалізації даних – як команди, так і окремі учасники – запрошуються створити візуалізацію або інфографіку на основі даних про розповсюдження пластикових відходів і забруднення навколишнього середовища. Організатори оберуть до чотирьох команд, які зможуть завершити свої проекти за допомогою команди зі створення графіки з National Geographic Partner. Переможці отримають 10 000 доларів, і їх робота буде розглянута для публікації в цифровій версії National Geographic.

Деталі: https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/innovation-challenges/plastic/dataviz/

Дедлайн: 11 червня 2019 року.

 

2.Відкрито прийом заявок на VII-й сезон проекту "Транскордонна журналістика" програми "Перспективи" - літо 2019

Журналісти і блогери з Росії, України, країн Балтії та Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу, які мають від 3 до 20 років досвіду роботи, можуть подати заявки на участь у цій програмі. Програма "Перспективи" за підтримки Robert Bosch Stiftung, Fritt Ord Foundation та Thomson Reuters Foundation проводить черговий сезон менторського проекту "Транскордонна журналістика", в ході якого журналісти з різних країн зможуть спільно працювати над проектами. Цього разу програма буде проходити в містах Північного і Південного Кавказу. Кандидатам, які успішно пройшли відбір, буде надана професійна менторська допомога. Організатори забезпечують компенсацію узгоджених витрат, необхідних для відвідування зустрічей і майстер-класів програми, короткострокових дослідних поїздок, і супутніх витрат на створення учасниками транскордонних проектів.

Ідея запропонованого в заявці журналістського проекту повинна мати тематику, значущу для кількох країн.

Робоча мова програми - російська.

Деталі: http://www.perspektivy.media/ru/whats-happening/i/?id=fc0d27cf-7ea8-4044-aea8-1dcac7b9f6ef

Дедлайн: 12 червня 2019 року.

  1. Стипендії на проходження тренінгу з безпеки

 

Заявки на отримання стипендії можуть подати незалежні журналісти і автори документальних фільмів, чия творчість присвячена темі порушення прав людини. Канадський журналістський Форум з питань Порушень прав та спричинення шкоди (Canadian Journalism Forum on Violence and Trauma) проводить конкурс на отримання стипендій (Portenier Human Rights Bursary), які фінансує кінематографіст Жизель Портеньер (Giselle Portenier). Подати заявки на цю стипендію можуть досвідчені фрілансери і початківці з усього світу. Претенденти повинні підтвердити свій інтерес до висвітлення теми порушення прав людини і представити майбутнє редакційне завдання або проект, пов'язані з цією темою. Переможець конкурсу отримає фінансування розміром до 3 000 канадських доларів на участь у тренінгу з безпеки.

Деталі: http://www.journalismforum.ca/home/fff-1-in-progress/portenier-under-constuction

Дедлайн: 12 червня 2019 року.

 

  1. Позаштатні журналісти та редактори розслідувальники: Програма розслідувальницьких історій

FIRE (Freelance Investigative Reporters and Editors) оголошує про новий раунд заявок для Віртуальної редакції FIRE, який надасть незалежним журналістам консультації в розробці журналістських розслідувань, а також гранти до 12 500 доларів США.

Деталі: http://www.firenewsroom.org/program/guidelines-and-application?fbclid=IwAR0fqvRvepVqC9OFYSFvBA1nTckh4Nt1SC3eF60aePwhjW4hJAj2gByGQug  Дедлайн: 12 червня 2019 року.

 

  1. Програма Мережі з цифрових комунікацій 2019 (The Digital Communication Network Program 2019

Програма обміну спрямована на вивчення того, як цифрові інформаційні технології вплинули на життя людей та на діяльність засобів масової інформації, роботу приватного сектора, неурядових організацій та громадських рухів. 16 учасників будуть відібрані в рамках відкритого конкурсу, і приїдуть до Сполучених Штатів для участі у професійній програмі, тривалістю 1 місяць, запланованій на період з 11 вересня по 11 жовтня 2019 року. Кандидатами на участь у програмі повинні бути журналісти та/або фахівці з комунікацій. Вони повинні працювати у медіа-організації, комунікаційній компанії або НУО чи бути членами громадського руху, приділяючи особливу увагу використанню медійних методів та нових інструментів цифрової комунікації.

Деталі: https://worldlearninginnovanddev.wufoo.com/forms/r1kcrxvq0inpk6k/?fbclid=IwAR3Q4h3aodOZWQsJ_K0UxwjSRjmnQVRM-NCzoKL7NHVkcQON_fRriqDbiMs

Дедлайн: 15 червня 2019 року.

 

  1. Стипендія Logan Nonfiction

Програма Logan Nonfiction приймає заявки на участь у стипендіальній програмі, яка буде проходити з жовтня по грудень в Інституті глобального блага їм. Кері, Ренсселервілль, штат Нью-Йорк. Журналісти, автори документальних фільмів, фотографи і творці мультимедіа, які працюють над об'ємними, глибокими документальними проектами, можуть подати заявки на цю стипендіальну програму. Програма спрямована на просування демократії за допомогою підтримки незалежних журналістських розслідувань. Кандидати повинні представити заявку і ідею проекту на соціально значиму тему, пов'язану з політикою, охороною здоров'я, екологією, правами людини або правосуддям. Організатори забезпечують проживання, харчування та консультаційну підтримку на термін до 10 тижнів.

Деталі: https://careyinstitute.org/programs/nonfiction/nonfiction-fellowship/application-guidelines/

Дедлайн: 15 червня 2019 року.

 

  1. Семінар для молодих журналістів зі Східної Європи та Центральної Азії M100 Young European Journalists Workshop 2019

Семінар молодих європейських журналістів М100, організований за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Deutsche Welle, відбудеться з 9 по 18 вересня в Потсдамі та Берліні, Німеччина. Тема семінару: «Читання в цифровому світі - інноваційна журналістика». Заявки на участь можуть подавати журналісти у віці від 18 до 26 років з Європи і країн Східного партнерства, а також із Росії. Програма включає як теоретичні, так і практичні заняття. Зацікавлені журналісти мають представити ідею проекту, над яким вони планують працювати.

Деталі: http://www.m100potsdam.org/en/m100/m100-young-european-journalists/application/

Дедлайн: 16 червня 2019 року.

 

  1. Програма з висвітлення соціальних питань для журналістів регіонів Східна Європа і Кавказ від Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа»

 

Регіональний офіс Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта «Діалог Східна Європа» запрошує подавати заявки на семінар із висвітлення соціальних питань в медіа, який буде проходити з 23 по 27 липня в Одесі, Україна. Заявки на участь у цій програмі можуть подавати журналісти і блогери, які мають як мінімум два роки досвіду роботи в медіа, з Європи і країн Східного партнерства, а також із Росії.

Цілі програми: Підвищення професійного рівня журналістів, що працюють в області соціальної та економічної політики, а також сприяння вільному обміну навичками і досвідом в країнах Східного партнерства та Росії.

Програма включає зустрічі з журналістами та експертами в області соціальної та трудової політики. Очікується, що після закінчення програми учасники випустять хоча б одну статтю на соціальну тему. Мови програми - російська та англійська.

Організатори оплатять обраним учасникам всі пов'язані з тренінгом витрати.

Деталі: http://fes-dee.org/n/cms/25/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=433&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=bfe80808697aa75514170a502e04a0b9

 

Дедлайн подачі заявки: 16 червня 2019 року.

 

  1. Стипендії на відвідування літньої школи з розслідувальницької журналістики для учасників з країн Балтії та Східної Європи

Заявки на отримання стипендії на участь в цій школі можуть подати журналісти з країн Балтії і Східного партнерства. Літня школа з розслідувальницької журналістики, організована Центром медіадосліджень в SSE Riga, пройде 14-17 серпня в Ризі, Латвія.

Серед тем тренінгу: редагування, радіо та подкастинг, візуалізація, пошук в інтернеті, висвітлення організованої злочинності і корупції та ін. Основний доповідач - Керол Кадвалладр, журналістка, автор розслідування діяльності Cambridge Analytica.

Плата за навчання становить 350 євро. Учасники з країн Балтії і Східного партнерства можуть подати заявки на отримання стипендій, що покривають плату за навчання та проживання.

Деталі: https://www.media-summerschool.lv/

Дедлайн: 21 червня 2019 року.

 

  1. Конкурс Adami Tandem для мовників та телевізійних журналістів

ADAMI Media Prize за культурне розмаїття в Східній Європі оголошує конкурс для мовників та телевізійних журналістів з країн Східного партнерства. Журналісти, які висвітлюють теми культурного розмаїття, можуть подавати свої пропозиції на новинні сюжети тривалістю до чотирьох хвилин.

Деталі: https://www.adamimediaprize.eu/new-page-19?fbclid=IwAR2HAwDlm5tXg1yMQN-hDf-DpANlck8uKWK8iZYumZDMFI63keGqWmj_huw

Дедлайн: 24 червня 2019 року.

 

  1. Конкурс для журналістів від The Globe Post

Видання The Globe Post організовує конкурс для молодих журналістів. Початківці журналісти і студенти, які вивчають журналістику, можуть подати заявки на конкурс. Приймаються оригінальні журналістські матеріали англійською мовою, які ніде раніше не публікувалися, присвячені свободі слова, правам людини, транскордонним проблемам і будь-яким спірним і недостатньо висвітленим у медіа темам, пов'язаним з будь-якою країною чи регіоном. Переможець отримає грошовий приз розміром у 1 000 доларів США.

Деталі: https://theglobepost.com/2019/05/03/globe-post-journalism-contest/

Дедлайн: 30 червня 2019 року.

 

  1. Гранти National Geographic на проекти про міграцію

National Geographic Society приймає заявки на грантове фінансування створення документальних проектів, присвячених міграції людей. Заявку на грант можуть подати майстри сторітеллінга, захисники природи, викладачі та дослідники. Проекти можуть розповідати про причини і наслідки одного або декількох випадків міграції людей в сучасному світі, або про життя сучасних мігрантів – про їхні подорожі та про те, як їх сприймають у їхніх суспільствах. Також будуть розглядатися проекти, автори яких створять і протестують навчальні ресурси, навчальні плани або інформаційні матеріали, спрямовані на підвищення обізнаності про досвід мігрантів і на те, як їх приймають в тих місцях, куди вони приїхали. Середній розмір гранту не перевищуватиме 30 000 доларів США, але заявки можна робити на гранти до 70 000 доларів США.

Деталі: https://www.nationalgeographic.org/funding-opportunities/grants/what-we-fund/documenting-human-migrations/

Дедлайн: 10 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс міні-грантів на підготовку Міжрегіональних розслідувань

Journalismfund.eu приймає заявки на європейські транскордонні гранти для підтримки професійних журналістів, які мають ідеї щодо транскордонних розслідувань і досліджень з європейських справ. Історії повинні бути актуальними для європейських цільових груп. Сума гранту 195 000 євро на 4 проекти.

Деталі: https://www.journalismfund.eu/european-cross-border-grants

Дедлайн: 15 липня 2019 року.

 

  1. Стажування для журналістів від Європейської комісії (Брюссель)

Стажування для студентів факультету журналістики та молодиx журналістів віком від 18 до 30 років. 6-11 жовтня 2019 року в Брюсселі Європейська комісія проведе програму для журналістів, метою якої буде обговорення заходів ЄС в країнах-учасницях. Відібрані кандидати будуть запрошені до Брюсселя. Під час заходу буде можливість брати участь у тренінгах з журналістики, працювати з досвідченими журналістами, відвідати штаб-квартиру ЄС з питань ЗМІ та інші установи ЄС. Вимоги до участі - написати статтю (400 - 1000 слів), зняти коротке відео (2-3 хвилини). Відео або стаття повинні висвітлювати заходи або проекти, які були профінансовані Європейським фондом регіонального розвитку або Фондом єдності.

Деталі: https://youth4regions.win/

Дедлайн: 15 липня 2019 року.

 

  1. Семінар для молодих журналістів в Лейпцигу від Саксонського фонду медіа освіти

Саксонський фонд медіа освіти http://www.ssm-medienstiftung.de/ проводить 10-денний семінар для молодих журналістів з Центральної та Східної Європи. Журналісти друкованих, радіо-, ТБ- і онлайн-медіа у віці до 40 років, які добре знають німецьку мову, можуть взяти участь в цьому безкоштовному семінарі. Мета семінару - надати можливість іноземним журналістам ознайомитися з роботою німецьких засобів масової інформації та зміцнити міжнародні зв'язки журналістів. Учасникам семінару будуть оплачені витрати на проїзд, харчування та проживання. Семінар пройде з 16 по 27 вересня в Лейпцигу, Німеччина.

Деталі: http://www.ssm-seminar.de/

Дедлайн: 2 серпня 2019 року.

 

  1. Міжнародний творчий конкурс Оpen Eurasia

Оpen Eurasia - щорічний міжнародний творчий конкурс, який проходить серед письменників, поетів, перекладачів, ілюстраторів, відеографів, журналістів. Призовий фонд складає 31 000 доларів США. Переможці конкурсу можуть безкоштовно видати книгу в рамках однієї з 10 премій, заснованих в Лондоні в 2019 році. І не тільки видати, але і провести її презентацію як в рамках Open Eurasian Book Forum & Literature Festival в 2020 році, так і на інших майданчиках в будь-якій країні регіону Євразія. Роботи приймаються онлайн, російською, англійською, українською, киргизькою, узбецькою, таджицькою та білоруською мовами - в залежності від категорії.

На конкурс можна подати по 1 роботі в кожну з нижче зазначених категорій і підкатегорій:

проза, мала проза, поезія, літературний переклад, ілюстрація, відеофільм, публіцистика.

Деталі: http://www.awardslondon.com/uslovia/

Дедлайн: 15 вересня 2019 року.

 

  1. Публікації про кордон: конкурс ідей для журналістів

Географія: Україна

Донор - Європа без бар'єрів спільно з польським Інститутом Свободи (Instytut Wolnosci)

Конкурсна комісія оцінить запропоновані концепції та обере 4 кращих (2 в Польщі і 2 в Україні). Критерії оцінки - Привабливість концепції; Відповідність ідей проекту; Потенціал поширення матеріалу серед цільової аудиторії, як кількісний, так і якісний. Сума гранту 1500 злотих.

Деталі: https://europewb.org.ua/pravyla-konkursu/

Дедлайн: 30 липня 2019 року.

 

  1. Конкурс грантів Посольства Болгарії в Україні

Географія: Україна

Цілі і пріоритети конкурсу:

•             Підтримка освітніх установ, в тому числі шляхом підвищення якості освіти дітей з обмеженими можливостями та особливими потребами;

•             Збереження культурної різноманітності шляхом сприяння міжкультурному діалогу, культурному обміну та реконструкції культурних центрів;

•             Сприяння підприємництву шляхом підвищення потенціалу державних і місцевих установ, що підтримують розвиток малого і середнього бізнесу.

•             Сприяння свободі ЗМІ та плюралізму.

Учасники конкурсу: громадські організації, освітні установи, медіа

Сума гранту: від 2800 до 40000 доларів США.

Деталі: https://www.mfa.bg/en/embassies/ukraine/news/21306

Дедлайн:  28 червня 2019 року.

 

  1. Конкурс міні-грантів на підготовку Міжрегіональних розслідувань

Географія: Україна

Цілі і пріоритети конкурсу:

•             Підтримати незалежних журналістів у викритті корупційних схем, політиків і чиновників, які неправомірно використовують своє становище в різних сферах суспільно-політичного життя країни;

•             Сприяти об'єднанню журналістів-розслідувачів з різних областей України, а також посилити їх співробітництво та обмін досвідом;

•             Посилити незалежність і об'єктивність роботи журналістів в їхній антикорупційній діяльності;

•             Привернути увагу громадськості до корупції в органах влади всіх рівнів і всіх регіонів.

Учасники конкурсу: журналісти і медіа в Україні

Сума гранту: 30 тис.грн

Деталі: https://gurt.org.ua/news/grants/52698/

Дедлайн:  1 листопада 2019 року.

 

Бюлетень BCME

* (с) Baltic Centre for Media Excellence, 2019.

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Тамар Хорбаладзе, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

nationalgeographic.org

perspektivy.media

journalismforum.ca

firenewsroom.org

worldlearninginnovanddev.wufoo.com

careyinstitute.org

m100potsdam.org

fes-dee.org

media-summerschool.lv

adamimediaprize.eu

theglobepost.com

nationalgeographic.org

journalismfund.eu

youth4regions.win

ssm-seminar.de

awardslondon.com

europewb.org.ua

mfa.bg

gurt.org.ua

 

Переклад матеріалів на українську мову здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальність за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. ВСМЕ рекомендує при підготовці проектних заявок, комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.

 

 




Коментарі

Додати коментар