Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


15 червня 2018

Конкурс грантів для регіональних партнерств активістів і журналістів

Facebook Twitter LiveJournal

Міжнародна організація «Інститут висвітлення війни та миру» (IWPR) запрошує регіональні команди активістів та журналістів з усіх регіонів України подати заявки на перший раунд конкурсу грантів. Дедлайн - 7 липня 2018 року. 

Міжнародна організація «Інститут висвітлення війни та миру» (Institute for War and Peace Reporting) запрошує регіональні команди активістів та журналістів з усіх регіонів України подати заявки на перший раунд конкурсу грантів на фінансування спрямованих на збільшення прозорості та підзвітності влади, протидію і запобігання корупції, посилення громадського контролю бюджетних коштів та майна громади, адвокацію змін на місцевому рівні, посилення участі громадян у розвитку місцевої громади, й моніторинг реформ на регіональному рівні.

Кінцевий термін подання заявки: 7 липня 2018 року на адресу ukraine@iwpr.net.

Конкурс грантів відбувається в рамках трирічного проекту, який виконує Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії. Одна із цілей даного проекту – зміцнення системи громадського контролю з боку громадянського суспільства та медіа, посилення діалогу між експертами, медіа, ОГС та можновладцями, покращення інформування і залучення громадян до розвитку місцевої громади, громадський моніторинг та контроль діяльності влади й публічних ресурсів, моніторинг та висвітлення реформ, що мають регіональне втілення.

Географічно проект буде зосереджуватися у восьми регіонах України, перелік яких буде визначено після відбору переможців грантового конкурсу та виявлення інших потенційно сильних заявників. Існує висока вірогідність того, що проект продовжить працювати у містах Києві, Львові, Одесі та Харкові та відповідних областях, де IWPR працював у 2016-2017 роках, за умови подання достатньої кількості якісних заявок на грантовий конкурс з цих регіонів. На додаток до надання грантів на реалізацію проектів, проект передбачає експертну, менторську та юридичну підтримку, а також проведення спільних для грантоотримувачів тренінгів. Другий раунд грантового конкурсу має відбутися у квітні-червні 2019 року.

Мета грантового конкурсу та пріоритети:

Мета грантового конкурсу – сприяти зміцненню системи громадського контролю з боку громадянського суспільства та медіа; реалізації політики протидії корупції; покращенню інформування громадськості та громадського моніторингу й контролю через підтримку проектних ініціатив регіональних партнерств (кластерів) активістів і журналістів та розбудову їхніх спроможностей.

Пріоритети проекту: предметом зусиль запропонованих проектів має бути збільшення підзвітності і прозорості влади, протидія та запобігання корупції через громадський моніторинг і контроль використання публічних ресурсів таабо адвокацію відповідних змін на місцевому рівні. Усі проекти повинні мати сильний компонент висвітлення діяльності й результатів у ЗМІ та інформування громадськості шляхом тісної співпраці зі ЗМІ, окремими журналістами, центрами журналістів-розслідувачів, проведення широких інформаційних кампаній тощо. 

Пріоритет буде надано проектам, виконуваним регіональними коаліціями чи партнерствами, зокрема регіональними громадськими організаціями у співпраці зі ЗМІ/журналістами. Заохочуємо вбудовувати механізми активного залучення громадян та дієві публічні заходи у ваші ініціативи. Партнерства ГО та медіа можуть залучати до співпраці політиків та посадовців, але лише на безоплатних засадах. Може бути підтримана міжрегіональна співпраця. Проекти, подані одною організацією, можуть бути підтримані як виняток.   

Цілі та очікувані результати проекту мають бути здійсненними та відповідними до наявних ресурсів та періоду реалізації проекту. Заявники, які мають кількарічний успішний досвід у сфері заявленої діяльності і спроможні залучити широке коло партнерів та відповідних зацікавлених сторін матимуть перевагу. Також буде надано перевагу проектам, чий досвід має потенціал бути успішно реплікованим в інших регіонах України.   

Розмір грантів: у кожному з регіонів заплановано фінансування від одного до кількох проектів на загальну суму до 25 000 євро. Рекомендованого обмеження розміру бюджету проекту немає, але очікувана середня сума – до 10 000 євро. Бюджет має бути адекватним запропонованій діяльності, ощадливим, прозорим і конкурентоспроможним.

Тривалість проектів: проекти можуть тривати від 4 до 12 місяців, мають розпочатися не раніше 1 вересня 2018 року і завершитися не пізніше 31 серпня 2019 року.  

Запитання щодо грантового конкурсу потрібно надсилати на адресу ukraine@iwpr.net. У разі відсутності заявки в форматі MsWord та форму бюджету в MsExcel безпосередньо при цьому анонсі, слід надсилати запит на означену електронну пошту.

Надання грантів (безповоротної цільової фінансової допомоги) за цим конкурсом передбачено переважно громадським організаціям, які мають статус неприбутковості. Як виняток гранти можуть бути надані комерційним компаніям (наприклад, ЗМІ), проте сплату податку на прибуток стосовно коштів гранту такий грантоотримувач має здійснювати з інших джерел. Проект не може фінансувати політичні партії та релігійні громади.

Фінансування партнерства може здійснюватися двома способами: 1) ключова організація може виступити головним і єдиним заявником, якщо вона за статутом може надавати гранти іншим організаціям, або 2) партнери отримуватимуть окремі гранти, а координуюча роль ключової організації і взаємодія у партнерстві буде визначена Меморандумом про співпрацю.     

IWPR залишає за собою право запитати у заявника додаткову інформацію про організацію або поданий проект, а також надати заявнику вимоги щодо доопрацювання заявки. IWPR залишає за собою право профінансувати стільки заявок, скільки вважатиме за потрібне, і оголосити додатковий конкурс, якщо всі ресурси не будуть розподілені в рамках поточного конкурсу.

Подані на конкурс матеріали не рецензуються, причини відмови у підтримці грантових заявок не повідомляються. Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає. Результати розгляду власної проектної заявки буде повідомлено кожному заявнику електронною поштою, але в першу чергу – успішним заявникам.

Про IWPR:

Інститут висвітлення війни та миру (IWPR) – це міжнародна некомерційна організація з головними офісами в Лондоні, Вашингтоні та Амстердамі, що працює зі ЗМІ та громадянським суспільством  задля покращення ситуації у майже трьох десятках країн світу, які втягнені у конфлікт або знаходяться в умовах кризи чи трансформації. IWPR допомагає людям у найскладніших умовах отримувати доступ до інформації, необхідної для позитивних зрушень у їхньому житті – вимагати від уряду підзвітності, конструктивних рішень, зміцнення громадянського суспільства та захисту прав людини. IWPR проводить навчання для місцевих журналістів, підтримує локальні ЗМІ, співпрацює із громадянським суспільством та урядами для того, щоб інформація мала якомога більший вплив.

IWPR працює в Україні з 2014 року. У 2016-2017 роках, за підтримки МЗС Королівства Нідерландів, IWPR підтримав створення так званих «кластерів підзвітності» – регіональних партнерств громадських активістів та медіа у чотирьох регіонах України – Києві, Харкові, Львові та Одесі, шляхом всебічної підтримки їхніх ініціатив. Гранти отримали вісім коаліційних проектів, які  досягли конкретних результатів в різних сферах громадського контролю, як-от: державні закупівлі, електронні декларації, розподіл землі, моніторинг місцевих рад та розбудова спроможності місцевих журналістів-розслідувачів та активістів. IWPR також забезпечив тренінги, менторинг та  юридичну підтримку шляхом створення юридичного сервісу «ТИСНИ» у Києві (ГО TOM14) та мережі з 32 регіональних юристів. Юридичні послуги були зосереджені на правовому супроводі результатів розслідувань та моніторингу.

Контакти

 
  • Інститут висвітлення війни та миру
  • ukraine@iwpr.net
  • +44 (0)20 7831 1030
  • https://iwpr.net/
  • 48 Gray’s Inn Road London WC1X 8LT

Джерело: Ресурсний центр "Гурт"

 




Коментарі

Додати коментар