Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


7 вересня 2012

Сьогодні конкурентами газет є Google та Yahoo!, а не інші видання, - Хосе Маріа Морено

Facebook Twitter LiveJournal

Хосе Маріа Морено (José Maria Moreno), Упрявляючий директор WAN-IFRA Iberica, Іспанія, розповів UMDI про ситуацію на іспанському медиа-ринку, сучасні цифрові тренди в журналістиці та висловив солідарність з українськими медійниками.

- Які Ваші важення від України? З яким настроєм ви їхали до Києва на 64-й Всесвітній газетний конгрес та 19-й Форум редакторів?
Представники Латинської Америки та Іспанії дуже раді відвідати Україну, вона справляє приємне враження – тут надзвичайні, церкви, парки. Дуже гарна столиця!
Я чув деяку критику щодо питань свободи перед тим, як приїхати до Києва. І вважаю, що дуже важливо підтримувати тих журналістів, ті компанії та інвесторів, що сповідують ідею вільних медіа. Дуже важливо відвідати такі сповнені можливостей країни, як Україна, і сказати, що ми тут, аби підтримати вас.
Але я бачу, що тут менша кількість газет, аніж в інших державах. Наші країни теж мали подібні проблеми. Проте усе змінилося після 1976року, коли сформувалися незалежні видання. Тепер ми знаємо: якщо хочемо мати реальну демократію, незалежну журналістику, то мусимо надавати людям різні точки зору. Тоді люди самі обиратимуть, кому довіряти.

-    Яка ситуація із газетами та медіа середовищем в Іспанії? У вас всі видання незалежні, чи є великі медіа, які репрезентують думки певних політичних сил?
Вони всі незалежні. Хоча загалом, кожна газета має різні політичні спрямування та ідеї. Наша найбільш відома газета -ElPais – має «ліве» політичне спрямування. Також є 2 газети«правої»орієнтації, і є газета, що обстоює центристські позиції. Сьогоднішня проблема в Іспанії –це кількість спеціалізованої преси (вона є і найбільш тиражною), фінансових видань, а також регіональної преси,яка є надвичайно впливовою в нашій країні. Й усі вони обстоюють свої ідеї, всі газети конкурують між собою.
Але загальна ситуація в Іспанії негативна – тиражі скорочуються на 10% щороку. Це пов'язано зі стрімким розвитком цифрових платформ, адже в Інтернеті не обов’язково платити – інформація є у вільному доступі. На додачу, газети втратили 50% своїх прибутків від реклами за останні кілька років. Прогнози для друкованих видань негативні: передбачається, що люди все більше будуть читати із планшетів та інших ґаджетів. Негативний вплив на медіа має й економічна криза в Іспанії. Так, видання лівого спрямуваня Publico, що було засноване лише 5 років тому, постраждало через кризу і торік було закрите.

-   Читачі активно переходять у онлайн. Що робити газетам, аби в умовах скорочення тиражів та надходжень від реклами не втрачати прибутку?
Деякі газети намагаються завойовувати читачів більш локальною, іноді «нішовою» інформацією, яку люди не можуть знайти ніде, дехто намагається йти в інші бізнеси. Один власник видання в Іспанії сказав: «Ми не вважаємо інші газети сьогодні своїми конкурентами, наші конкуренти –Google, Yahoo!. Ми тепер не новинна компанія, а цифрова». Деякі видання переходять на цифрові платформи, це новий тренд. Сьогоднішня форма подання інформації така: менше тексту - більше відео.
Якщо ж говорити про Латинську Америку, то на відміну від Іспанії та інших країн тут тиражі зростають, а з ними і дохід від реклами. Ці країни вивчають досвід США, Європи, щоб врахувати їх помилки і взяти тільки найкраще.

-    Чи вважаєте Ви, що газети сьогодні повинні«йти» у соціальні медіа: Фейсбук, Інстаграм, Твіттер?
Газети мають бути там, де люди. Добре це чи погано, але люди сьогодні - у соціальних медіа. Ми споживаємо інформацію в інший спосіб ніж до цього. Це означає, що ми маємо іти до споживача і змінювати формат інформації, що подається. Треба переходити на цифрові платформи. Читачі сьогодні хочуть більше інтерактиву, відео, ігор. З цього моменту ми маємо розуміти, що споживачі не прийдуть до кіоску, де продається газета. Тепер ми, газети, маємо іти до них. В Іспанії зараз люди увесь час мають доступ до Інтернету. У Латинській Америці країни стають багатшими. В економіці, що зростає, люди стають освіченими, більше читають, частіше цікавляться подіями, що відбуваються навколо.

-    Можливо, газети тут є альтернативою Інтернету?
Ні, люди там мають змогу читати і Інтеренет, і газети - одне не виключає іншого.

УАВПП
 




Коментарі

Додати коментар