Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


26 серпня 2021

ЗВЕРНЕННЯ Української Асоціації Медіа Бізнесу, Національної Спілки Журналістів України та Асоціації Незалежних Регіональних Видавців України проти мораторію на рекламу ліків у ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal

Українська Асоціація Медіа Бізнесу, яка об’єднує 56 видавничих компаній з усієї України, що видають більше 250 друкованих та понад 350 цифрових медіа, є членом Всесвітньої Асоціації Видавців Газет та Новин WAN-IFRA, Асоціація Незалежних Регіональних Видавців України, яка об’єднує сотні регіональних онлайн та друкованих видань, та Національна спілка журналістів України - найбільша журналістська організація в Україні, яка об'єднує понад 19 тисяч членів у 24-х регіональних організаціях та є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, закликають Офіс Президента України та Раду національної безпеки і оборони України скасувати доручення Кабінету Міністрів України вжити заходи «щодо мінімізації шкідливого впливу самолікування на здоров’я, зокрема, шляхом установлення до 1 січня 2024 року мораторію щодо наведення у теле-, радіопередачах, засобах масової інформації будь-яких відомостей рекламного характеру про лікарські засоби, медичні вироби, методи профілактики, діагностики, лікування і реабілітації» та внести відповідні зміни у рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров'я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», введеного в дію Указом Президента України №369/2021.

Журналістська Спілка та Асоціації видавців і власників медіабізнесу підтримують зусилля Президента та Уряду, спрямовані на захист здоров'я населення та розбудову ефективної системи охорони здоров'я. Переконані, що при цьому владі варто активніше залучати медійників до партнерства в інформуванні населення про ініціативи у сфері охорони здоров’я. У той же час згаданий мораторій не є ефективним у «мінімізації шкідливого впливу самолікування», запроваджується без консультацій з медіа-компаніями та загрожує посилити кризові явища в українських ЗМІ.

Наведення у теле-, радіопередачах, засобах масової інформації відомостей рекламного характеру про лікарські засоби, медичні вироби, методи профілактики, діагностики, лікування і реабілітації – це насамперед інформування населення, яке завжди супроводжується закликом про неприпустимість самолікування. При цьому рекламуються винятково безрецептурні засоби профілактики та лікування захворювань.

ЗМІ є відповідальними джерелами інформації, у яких за зміст рекламних оголошень відповідальність несе ідентифікований замовник, а медіа дотримуються встановлених законодавством вимог до реклами лікарських засобів. Чинне законодавство у сфері реклами відповідає світовим стандартам, згідно з якими безрецептурні препарати можна рекламувати дотримуючись певних правил (попередження про небезпеку самолікування!).

Запровадження мораторію – це фактично заклик ігнорувати чинний Закон України «Про рекламу» і карати ЗМІ, які таки розміщуватимуть легальну рекламу лікарських засобів.

Звертаємо увагу, що у ЗМІ є два способи існування – заробляти кошти та ставати незалежними на благо аудиторії, або отримувати дотації від власників, які вимагають лояльності, а це вже суперечить інтересам суспільства. Заборона на рекламу лікарських засобів – це крок проти економічної стійкості частини українських ЗМІ. У окремих національних медіа частка такої реклами коливається від 15 до 45%, відповідно, звуження можливостей для ЗМІ отримувати ринкові доходи призведе до скорочення медіавиробництва та погіршить доступ українців до суспільно важливої інформації. Відсутність цих доходів є загрозою інформаційній безпеці, а варіанту заміщення рекламних втрат РНБО не запропоновано.

Фахові медіа - це якраз ті джерела інформації, які допомагають мешканцям України бути поінформованими щодо шкоди самолікування, відповідально ставитись до власного здоров'я та уникати впливу шахрайських схем у медицині (у тому числі щодо вживання фальсифікатів замість ліків) та вміти відрізнити підробки. Реклама ліків та медичних послуг є потужним інструментом конкуренції серед виробників та аптечних мереж - і це допомагає людям отримувати доступ до медичних послуг та ліків вищої якості за більш привабливою ціною. Саме тому асоціації видавців та спілка журналістів наголошують на шкідливості заборони реклами ліків в Україні

Українська Асоціація Медіа Бізнесу, Національна Спілка Журналістів України та Асоціація Незалежних Регіональних Видавців України закликають не запроваджувати мораторій на рекламу ліків у ЗМІ. При цьому організації готові до діалогу з питань покращення інформування українців про загрозу самолікування та про актуальні національні ініціативи з охорони здоров’я.

Підписантами звернення є президент Громадської спілки "Українська асоціація медіа бізнесу" Олексій Погорелов, президент Асоціації незалежних регіональних видавців України Олександр Човган і голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

 




Коментарі

Додати коментар