Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


12 липня 2021

Видавці просять врахувати пропозиції та зауваження до законопроєкту про чергові обмеження в рекламі (№ 4358 від 10.11.2020)

Facebook Twitter LiveJournal

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ), яка об’єднує 56 видавничих компаній з усієї України, які видають понад 250 друкованих та понад 350 цифрових медіа, відправила лист до Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування  та звертається із проханням про підтримку та врахування пропозицій та зауважень українських видавців до Проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (реєстраційний № 4358 від 10.11.2020). 

Як стало відомо з публікацій у медіа, до законопроекту подана велика кількість правок, які передбачають заборону на рекламу та комунікацію альтернативних технологій споживання нікотину в усіх видах медіа та поширення будь-якої інформації в мережі Інтернет.
 
Видавнича спільнота України дуже стурбована змістом поданих поправок до цього законопроекту і оцінює потенційну шкоду для видавців друкованих та цифрових газет та журналів як 10% від сьогоднішніх загальних обсягів реклами. Наша оцінка співпадає з негативними очікуваннями експертів Всеукраїнської Рекламної Коаліції, які оцінюють, що після запровадження заборон загальний обсяг рекламного ринку України скоротиться на 10-15%. Тому Українська Асоціація Медіа Бізнесу додатково звертає Вашу увагу на несвоєчасність таких заборон – з особливим акцентом на неспівставну шкоду, яку вони завдадуть одночасно деяким галузям у порівнянні з можливою, але не доведеною вигодою для суспільства. Ми наполягаємо, що у непрості часи, коли економіка України потерпає від одночасної дії криз, спричинених (1) війною з Росією та анексією територій, (2) економічними наслідками боротьби з пандемією COVID-19, а друковані медіа додатково (3) наслідками реформування «Укрпошти» у вигляді подорожчання доставки преси та погіршення якості цієї послуги поштового монополіста, втрата кожної гривні доходу означає закриття певних медіа.
 
Негативні очікування посилюються прийдешнім переходом видання преси на українську мову, що очікувано призведе до зменшення продажів преси. Українські видавці також просять взяти до уваги, що в умовах одночасної дії цих декількох економічних криз, про які сказано вище, дуже багато медіа, особливо в регіонах, опинилися на межі виживання. За оцінками Національної Спілки Журналістів України, 86% редакцій українських медіа за останній рік суттєво втратили свої рекламні доходи. Тому кожне закриття незалежного медіа, а особливо місцевого – це зменшення кількості джерел перевіреної інформації для мешканців, а відтак послаблення позицій України в захисті свого інформаційного простору в часи активної інформаційної війни.
 
Дозвольте Вас проінформувати, що у багатьох розвинених країнах, де, як і в Україні, існують обмеження на рекламу тютюну, не було введено повної заборони на всі види спілкування та реклами цих та альтернативних продуктів. Так,
  • у Сполучених Штатах Америки тютюнові вироби дозволяється демонструвати в місцях продажу, а рекламувати - в місцях продажу, у друкованих медіа, в Інтернеті та у прямій комунікації зі споживачем (наприклад, у листах електронною чи традиційною поштою, у розмовах віч-на-віч), хоча й з певними обмеженнями,
  • у Швейцарії, одній з найрозвиненіших країн світу, тютюнові вироби дозволяється демонструвати в місцях продажу, рекламувати в місцях продажу, комунікувати у друкованому вигляді, поширювати інформацію про них в Інтернеті (з певними обмеженнями) і навіть на білбордах (у 10 кантонах країни),
  • подібним чином в Японії, іншій провідній економіці світу, тютюнові вироби дозволяється демонструвати у торгових точках, рекламувати на білбордах (з обмеженнями) та у безпосередньому спілкуванні зі споживачами,
  •  у Німеччині тютюнові вироби можна представляти і рекламувати на торгових точках, та поширювати про них інформацію під час прямого спілкування зі споживачами,
  • у Чеській Республіці тютюнові вироби дозволяється виставляти в місцях продажу, і також дозволяється пряме спілкування зі споживачами.
Саме тому цим листом ми звертаємо Вашу увагу та просимо вжити заходів для мінімізації ризиків, які виникають після ухвалення законопроекту № 4358.
 
Пропозиція видавців, об’єднаних в Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ) – встановити мораторій на зміни до законодавства про рекламу та про медіа на період карантинних обмежень, викликаних боротьбою з пандемією COVID-19. Українська Асоціація Медіа Бізнесу підтримує зусилля, спрямовані на збереження здоров’я нації та на підвищення якості професійних українських медіа, і просить Комітет ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування не схвалювати запропоновані поправки до законопроекту №4358 та залучати представників УАМБ до обговорення рішень, які суттєво впливають на діяльність видавничих компаній в Україні.
 
ЗАВАНТАЖИТИ ЛИСТ



Коментарі

Додати коментар