Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 січня 2019

Вміння подивитися на ситуацію по-іншому дає абсолютно несподівані ракурси, які в "текучці" буває непросто знайти

Facebook Twitter LiveJournal

Редактори роздержавлених газет Одеської та Миколаївської областей про семінар з сучасних практик ефективного медіа менеджменту у Одесі

 

Гайдаржи Афанасій, Газета «Слава хлебороба», місто Доброслав: Ми сьогодні працюємо з мінімумом штату і розслабилися - перестали проводити нормальні планерки. А оскільки процес триває постійно, і одне відбувається за іншим, то ми практично не бачимо третього і четвертого номера. На другий номер ще щось можемо планувати, а ось більш довгострокове планування запустили. І, звичайно, коли спонтанно беремося за якісь теми - щось не витягуємо їх як слід. Нещодавно дали оголошення - шукаємо і хочемо прийняти двох нових працівників, постараємося з їх допомогою налагодити нормальний виробничий процес.

 

Чернявський Сергій: Вам потрібні люди стресостійкі, і які вміють грамотно викладати свої думки. Придивіться до вчителів, бібліотекарів. Зверніть увагу на досвід німецьких і польських видавців: вони наймали на роботу економістів (а не журналістів) і вчили їх писати.

 

Тетяна Терзі, газета «Дружба», місто Болград: Ми будемо брати участь в грантах, писатимемо заявки. І хоча у нас напевно з першої заявки не всі відразу вийде, але я бачу, що сьогодні це реально. Ми - прикордонний район. У нас сусіди - Болгарія, Румунія і Молдова. І нам потрібно використовувати наше місце розташування, і ми будемо це робити.

Мені дуже сподобалася думка, що я як редактор повинна чіткіше ставити задачу своїм кореспондентам. Їм тоді буде легше писати. Буває, бачиш, що в статті не те, що хотіла, а статтю необхідно поставити саме в цей номер, і вона виходить - і всі бачать, що вона не дороблена. І я тепер чітко бачу в цьому свою провину. Робота в районній газеті - це "текучка". Все потрібно робити дуже швидко. І не завжди вистачає часу. І не завжди вистачає людей. А взяти додаткових я поки не можу. Але сподіваюся, що ми збільшимо свої доходи і я зможу взяти людей в видання.

 

Буковська Наталя, газета "Вперед", місто Роздільна: Перше, що я уточню повернувшись в редакцію - як тепер буде проходити день пошти. У Укрпошти свої труднощі, і звичні для нас дні передплатника цілком можуть помінятися.

Наступне - Інстраграм. Ми цим обов'язково займемося, відштовхуючись від ваших порад. До того нам необхідно, звичайно, оновити сайт. Контакти з людиною, який його розробляв, у нас зараз втрачені. І тому нам потрібно знайти того, хто зможе вирішити нашу задачу.

ПДФ ми раніше боялися виставляти на сайт, а якщо вони будуть коштувати певних грошей - то, звичайно, в цьому є певний сенс.

А в цілому велике спасибі за семінар. Було дуже багато цінної інформації з сайту - по його наповненню, по залученню аудиторії. Варіантів, звичайно, є багато, а який спрацює - покаже практика.

А щодо грантів хотілося б окремий семінар з практичних моментів написання таких заявок. Точно так же попрацювати в групах над якимись конкретними проектами, писати реальні заявки і отримати чіткі зауваження і рекомендації - що саме потрібно поправити, врахувати, поліпшити.

 

 

Володимир Галущинський, ТВ Всесвіт, Первомайск. Їхав сюди з деякими своїми міркуваннями, і по кожному отримав поштовх, що ідемо в правильному напрямку. Це і архіви ПДФ, які ми всі плануємо але все не можемо придумати технічно як це реалізувати на сайті. Тому що програмістів немає, і потрібно вчити своїх хлопців. Але механізми є, так що будемо йти цим шляхом.

Що стосується балансу стрічки новин і кліпів на сайті, то з'явилося ще більше інформації для роздумів, і це дуже добре. Тому що однією з цілей участі в семінарі якраз і було отримати побільше інформації для оновлення свого сайту. Він у нас є, але ми хочемо його трохи змінити на краще, стати якісніше і більше заробляти. Так що і колегам велике спасибі - було корисно і конструктивно.

 

Сергій Чернявський підсумував: Я вам рекомендую - виходячи з того, що ви почули - намітити собі три завдання, які ви зробите по приїзду до редакції протягом першого дня. Максимум - трьох днів. Ви повернетеся до редакції і моментально повернетеся в «текучку». Тому прямо сьогодні ввечері потрібно сісти і написати план з трьох пунктів, які ви збираєтеся зробити.

Не соромтеся брати щось у лідерів. Це абсолютно нормально. Однак потрібно чітко розуміти, що успішний той медіабізнес, який прибутковий. Є дуже багато добре розрекламованих медіа. Виглядає круто, і багатьом теж хочеться якось так же працювати. Але це збитковий проект. Журналістика, без сумніву, повинна бути якісною. Але якщо у вас є гроші - ви незалежні. А якщо ви не заробляєте, то в будь-який момент часу ваш господар може сказати «все, всім дякую, всі вільні!»

І ще один важливий момент. Вмійте подивитися на ситуацію по-іншому. Ось кілька простих прикладів з рекламних кампаній, які виграють у конкурсах:

Перший приклад - з Чехії. Потрібно було просунути радіостанцію, яку ніхто не знав. І рекламувати себе вони могли тільки за гроші - їх навіть не хотіли брати в медіапартнерства. Приїхала група Аеросміт - а радіостанцію не хочуть навіть брати в партнери для розкручування концерту. Виходять люди з концерту - і бачать рекламу «Хочеш послухати концерт Аеросміт знову - настройся 104,4 ФМ». Природно, вони досягли своєї цільової аудиторії з мінімальними витратами, і багато хто вперше налаштували свої приймачі на цю хвилю.

Або інший приклад, з ПАР. Багатьох людей, які виходили з бару, збивали машини. Пивна компанія розробила підставки під келих з пивом, які з одного боку були покриті світловідбиваючої фарбою, і їх можна було приклеювати на одяг. Перед виходом з бару люди так і робили.

Іншими словами, вміння подивитися на ситуацію по-іншому дає абсолютно несподівані ракурси, які в "текучці" буває непросто знайти.

 

Семінар з сучасних практик ефективного медіа менеджменту «Успішне медіа та проектний підхід: як це робити» був організований 07 грудня у місті Одеса Українською Асоціацією Медіа Бізнесу (УАМБ) в рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади», який реалізовується за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Семінар у Одесі – п’ятий з 10, які будуть проведені УАМБ протягом найближчих місяців у різних містах України. Мета – допомогти редакторам та керівникам роздержавлених газет обмінятися досвідом, подивитися ширше на роль місцевого медіа та навчитися будувати роботу місцевого видання як проектну. Адже успішне медіа – це те, яке реалізовує багато різних проектів.

На кожному семінарі учасники обговорюють власні ідеї проектів – і це є першим практичним результатом участі. Переконані: чимало учасників цих семінарів розпочнуть реалізацію власних проектів. Крім того, оголошений конкурс проектів для місцевих медіа і 10 проектів-переможців цього конкурсу отримають гроші на реалізацію своїх ідей. Деталі за посиланням: http://www.uapp.org/news_uapp/13917.html

 

За додатковою інформацією звертайтесь до менеджера проектів УАМБ Ольги Сергієнко: 050 415 34 24, 098 254 17 06 або osergienko22@gmail.com

 

Захід відбувся в рамках проекту «Посилення економічної самостійності та цінності місцевих медіа для місцевої громади», який реалізовується за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

 

 




Коментарі

Додати коментар