Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


31 липня 2017

Вільний обіг землі – принципова умова для розвитку фермерства, а з ним – і місцевих громад

Facebook Twitter LiveJournal

Поточний стан земельних відносин робить вигідною єдину модель: швидку генерацію грошового потоку завдяки експорту сировини, оренді землі та лізингу техніки. Однак більш вигідною для розвитку сіл та місцевих громад є модель, коли діти фермерів матимуть бажання працювати на власній землі, а не якнайшвидше тікати з села до міста.

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення є однозначно стримуючим фактором для розвитку фермерства та підприємництва на селі. Але у нього багато лобістів – великих агрохолдингів, яким вигідно зберігати поточний статус-кво. Яким чином розвиватиметься агробізнес в Україні після скасування мораторію?

 

Про це говорили профільні експерти, науковці, керівники органів влади та журналісти, які зібралися 28 липня на дискусію за круглим столом у Києві «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?». Захід був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

 

«За умов, якщо мораторій продовжить діяти, а агробізнес – укрупнюватися, Україні буде потрібно не більше 20 тис. людей, які будуть мешкати у селах. Для решти сьогоднішніх мешканців села (а це приблизно 30% населення України) – роботи на селі не буде», - наголосив Борис Кушнірук, Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру.

При цьому сьогодні 70% земель сільгосппризначення в Україні знаходяться у приватній власності, а 30% - у державній. Але домінування орендних відносин призводить до інтенсифікації агробізнесу, коли заробляти гроші можливо тільки завдяки великому обороту. Саме тому великі компанії вичавлюють і людей, і фермерів з роботи на землі. І села знелюднюються.

 

«За останні 6 років виробництво сільгосппродукції в Україні викривилося в сировинний бік. Так, на 410% зросли обсяги вирощування ріпака, і на 200% - соняшника. При цьому 50% усіх земель с/г призначення знаходяться в оренді, а з них 60% - в короткостроковій оренді, на термін, менший 10 років. Це робить робочою єдину формулу відносин на селі: хто запропонує на 100 грн на рік більшу орендну плату – той і пануватиме на селі, - доповнив Григорій Кукуруза, економіст IMF Group Ukraine. – Модель, коли 44% усіх вирощених зернових йде на експорт, при цьому земля перебуває в оренді, а техніка – в лізингу, є дуже зручною для генерації грошового потоку. Але на тому й усе».

 

Саме це викривлення, породжене пануванням орендних відносин є найбільшим ризиком для України та соціального розвитку сільської місцевості.

 

«Мораторій на вільний обіг землі – це така сучасна форма кріпацтва в Україні. Бо власник землі може хіба що здати її в оренду або самостійно обробляти, навіть не як фермер, а як приватна особа. Для розвитку ж фермерства потрібні стимулюючі заходи. А підтримка великих компаній в агросекторі – навпаки, не потрібна. Бо враховуючи те, як побудований бізнес цих компаній, підтримка призведе хіба що до здешевлення продукції для її покупців за кордоном, - зауважив Андрій Мартин, завідувач кафедр землевпорядного проектування НУБІП, доктор економічних наук.

 

Ефективне фермерство можна побудувати тільки за умови повноцінної  власності на землю, і створювати умови для розвитку цього інституту слід уже сьогодні.

 

«Чи буде Україна за 30-50 років урбанізованою? Чи буде навпаки, децентралізованою і люди розселятимуться по селам – ось ключове питання, відповідь на яке є критично важливою для того, щоб розвиток фермерства мав економічне підґрунтя. Адже фермери ефективні в нішах, а розвиток нішових продуктів (таких як садівництво, ягідництво, переробка, виробництво сирів, тощо) потребує інвестицій та планування на 10-15 років наперед. Без стратегічної перспективи, так само як і без вільного продажу землі, фермерство не має шансів для розвитку», - поділився  Іван Фурсенко, перший заступник керівника Виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

 

Земельна реформа та скасування мораторію – це відкриття спектру можливостей для місцевих громад. А також  вікно можливостей для організації місцевої переробки, сільгоспкооперативів, це розвиток громад через об’єднання навколо землі.

 

«Одним з домінуючих настроїв сьогодні є острах щодо ринку. Щоб його не було – потрібні орієнтири, стратегія, обмін ідеями, поширення кращого досвіду. Потрібно, щоб у людини на селі, у фермера, була чітка мета: «Я працюю на своїй землі, я в неї вкладаю і кошти, і працю. І мої діти будуть працювати на цій землі». І тоді діти фермерів теж будуть прагнути продовжувати справу батьків. Це неможливо без вільного обігу землі. І саме це є запорукою розвитку і фермерства, і села», - підсумував Роман Корінєць, координатор Робочої групи з питань сільського розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

Отже, окрім скасування мораторію потрібна і велика роз’яснювальна робота, поширення інформації про можливості та успішні моделі ведення фермерського господарства, і пряма підтримка фермерів, і заохочення громад діяти активніше. Все це набирає обертів сьогодні, і подальше напрацювання і стратегій, і поширення досвіду успішних фермерів, якого стає все більше й більше – запорука поступового відродження українського села.

 

 

 

Якщо Ви хочете ознайомитись з методичними матеріалами, які були представлені на круглому столі звертайтесь до

Ольги Сергієнко, менеджера із сервісу УАМБ:

050 415 34 24; 067 326 96 30;

osergienko22@gmail.com

 

 

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.dorada.org.ua

Телефон: +38 044 223-02-70

e-mail: doradaukraine@gmail.com

 

Про Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ)

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) є добровільною, недержавною неприбутковою організацією – асоціацією видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. З моменту створення УАМБ послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та норм, які регламентують ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку видавничих компаній. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.uapp.org

Телефон:+380673269630
E-mail: organizator@uapp.org




Коментарі

Додати коментар