Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 липня 2017

Конкуренція і вільний ринок – найбільш ефективні інструменти детінізації земельних відносин

Facebook Twitter LiveJournal

Херсонська область – зона ризикованого землеробства, де необхідне зрошування. Але для того, щоб застарілі системи зрошування відновлювали – необхідні гарантії тривалого господарювання на землі, яких зараз, за умови домінування оренди, не має. Яким чином підвищувати ефективність використання земель, та якими мають бути засади формування повноцінної власності на землю?

Про це йшлося під час круглого столу «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», який відбувся 7 липня у Херсоні і був організований Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

Чинне законодавство регламентує, що якщо орендар своїми діями чи бездіяльністю спричинив шкоду якості грунту та родючості орендованої ним землі – він має за власний рахунок відновити первісний її стан або виплатити грошову компенсацію власнику для того, щоб той самостійно відновив якість своєї землі. Але переважна більшість орендарів сьогодні не контролює, чи орендар не погіршує якість грунтів. Та й великих важелів впливу на орендарів не має. В той же час  за умови господарювання на власній землі такі запобіжники  збереження якості грунту з’являться автоматично.  «Власник, який працюватиме на власній землі – фермер, сімейне господарство – не буде псувати свою власність. Та й селянин, якого навчать, як підвищити віддачу від використання землі, та допоможуть ефективно захищати свою власність, наприклад, у відносинах з орендарем – не буде спокійно дивитися на те, як з його землі витягують все, що можна, не підтримуючи її родючість. Це природна поведінка людини», - роз’яснив Ігор Шапран, начальник Головного управління Держгеокадастру Херсонської області. Відкриття ринку земель створює нові можливості для власника, які передбачають більше ефективне використання своєї землі, аніж оренда.

На сьогодні оренда – практично єдиний  спосіб розпоряджатися землею, яка є єдиним ресурсом для мешканців села. Поява ринку створить альтернативу, що опосередковано вплине і на вартість ставок оренди, оскільки в умовах конкуренції орендарі будуть підтримувати лояльність власника.

«Я, наприклад, добре пам’ятаю, що найбільший внесок у детінізацію ринку роблять його відкриття та здорова конкуренція. І я особисто маю і бажання, і гроші, щоб купити землю та розширити свій бізнес», - запевнив Олександр Кручиненко, засновник ТОВ «Корабелка-Агро». На його думку орендна модель земельних відносин блокує розвиток фермерства. Бо фермер не буде вкладати кошти в землю, якщо не матиме впевненості, що завтра і післязавтра так само працюватиме на цій землі.

 

Отже, щоб отримувати більше від землі, щоб села отримали більше нових бажаючих працювати на землі, де живуть, щоб збільшувалася кількість робочих місць та місцевих податків на селі – потрібно до діючої оренди додати ще й можливість вільного обігу землі. Це підштовхне до розвитку фермерство, це стимулюватиме людей вимагати від орендаря збереження родючості земель і це нарешті дасть селам надію на життя замість перспективи вимирання.

 

 

Якщо Ви хочете ознайомитись з методичними матеріалами, які були представлені на круглому столі звертайтесь до

Ольги Сергієнко, менеджера із сервісу УАМБ:

050 415 34 24; 067 326 96 30;

osergienko22@gmail.com

 

 

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.dorada.org.ua

Телефон: +38 044 223-02-70

e-mail: doradaukraine@gmail.com

 

Про Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ)

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) є добровільною, недержавною неприбутковою організацією – асоціацією видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. З моменту створення УАМБ послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та норм, які регламентують ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку видавничих компаній. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.uapp.org

Телефон:+380673269630

E-mail: organizator@uapp.org




Коментарі

Додати коментар