Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


6 липня 2017

Власники землі мають нести відповідальність, а фермерів необхідно підтримати

Facebook Twitter LiveJournal

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення потрібно знімати – це твердження, проти якого практично ніхто не виступає. Дискусію викликають умови та передумови.

Обіг земель с/г призначення має дати розвиток селу, фермерству і при цьому має гарантувати, що родючість земель буде відновлюватися, а власність буде захищеною.

Про це йшлося під час круглого столу  «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», яка відбулась 05 липня у Запоріжжі і був організований  Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

«З точки зору науки, є три ключові моменти, які мають бути враховані при знятті мораторію: (1) землі потрібний ефективний власник, (2) земля є специфічною власністю, це не автомобіль, наприклад, і (3) власник землі має нести відповідальність за її ефективне використання», - окреслив межі обговорення Володимир Надикто, проректор з наукової роботи Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ).

Юрій Прус, начальник науково-дослідної частини ТДАТУ, зазначив, що, враховуючи вік сьогоднішніх власників земельних паїв, за 10 років в Україні буде 70% нових власників землі, а через 20 років оновиться персональний склад 100% власників с/г земель. Цей природний процес старіння людей вимагає швидкого скасування мораторію на обіг земель. «Але не за будь-яких умов! Не може бути монополії на володіння землею, обов’язково потрібно виховувати відповідальність власників, щоб родючість землі та якість грунтів не погіршувалася, у тому числі вживати усіх заходів впливу»», - акцентував Володимир Надикто.

 

В той же час, держава має підтримати ефективного власника, зокрема через механізм  пільгового кредитування, - зауважив Анатолій Тиховод, Голова Аграрного союзу України в Запорізькій області, директор ТОВ «Агрофірма «Ольвія».

 

Всі умови функціонування майбутнього ринку землі мають бути напрацьовані та доведені до учасників земельних відносин заздалегідь:

 «Пригадайте початок 90-х, коли тисячі гектарів землі простоювали, бо не було законодавчої бази, яка б врегулювала питання власності та використання цієї землі. От і зараз, без законодавчого врегулювання ані покупець, ані продавець не захищені. Тому законодавча база – в першу чергу. Публічне обговорення та фахова дискусія мають прибрати гострі кути та захистити і всіх учасників, і країну», - узагальнила Катерина Луценко, голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва Запорізької обласної організації роботодавців АПК, директорка ПОП Агровиробнича фірма «Злагода» Василівського району Запорізької області.

 

Якщо Ви хочете ознайомитись з методичними матеріалами, які були представлені на круглому столі звертайтесь до

Ольги Сергієнко, менеджера із сервісу УАМБ:

050 415 34 24; 067 326 96 30;

osergienko22@gmail.com

 

 

Про НАСДСУ

Метою діяльності Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України є сприяння покращенню добробуту сільського населення та розвитку сільської місцевості через підвищення рівня знань і вдосконалення практичних навичок сільського населення та сільськогосподарських товаровиробників, задоволення та захист соціальних, економічних, фахових та інших спільних інтересів членів Асоціації. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.dorada.org.ua

Телефон: +38 044 223-02-70

e-mail: doradaukraine@gmail.com

 

Про Українську Асоціацію Медіа Бізнесу (УАМБ)

Українська Асоціація Медіа Бізнесу (УАМБ) є добровільною, недержавною неприбутковою організацією – асоціацією видавців, які об’єднали зусилля для того, щоб сприяти розвитку ринку друкованих ЗМІ, та докладати зусиль до збільшення його рекламної ємності, спрощення правил та регулювань, покращення умов для ведення бізнесу, підвищення його інвестиційної привабливості. З моменту створення УАМБ послідовно докладає зусиль як до покращення законодавства та норм, які регламентують ведення бізнесу, так і передає видавцям знання та технології, необхідні для розвитку видавничих компаній. Додаткову інформацію про роботу Асоціації можна отримати за адресою:

http://www.uapp.org

Телефон:+380673269630
E-mail: organizator@uapp.org




Коментарі

Додати коментар