Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


24 березня 2017

УАМБ попросила Держрегуляторну службу перевірити проект наказу про підвищення тарифів Укрпошти

Facebook Twitter LiveJournal

На думку видавців розробка та прийняття проекту наказу Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою здійснюється всупереч принципам державної регуляторної політики. Серед іншого аналіз проекту наказу виявив невідповідність поточної редакції принципам ефективності, адекватності, прозорості та передбачуваності.

Основним недоліком проекту наказу є прямий негативний вплив на обсяги передплатної кампанії. Зменшення передплатного тиражу зменшує доходи підприємств доставки, однак не сприяє зменшенню витрат. Збільшення тарифів та відповідно зменшення обсягів передплати послідовно веде до наростання кризи у системі УДППЗ Укрпошта (ПАТ Укрпошта з лютого 2017 року). Адже незалежно від обсягу преси, що доставляється, інфраструктура і персонал пошти продовжує працювати у тому ж обсязі. Відповідно щороку Укрпошта продає менше, а витрачає більше та намагається компенсувати втрати черговим підвищенням цін, що лише поглиблює кризу. Окрім того, збільшення тарифів не передбачає покращень у роботі Укрпошти, натомість зростає фінансове навантаження на видавців і читачів.

Проект наказу не передбачає будь-яких дій, спрямованих на вирішення проблеми, стимулювання передплати чи зменшення негативного впливу від підвищення тарифів.

Логічним наслідком такої політики, у тому числі проекту наказу, є спровоковане банкрутство підприємства та його імовірна приватизація. Це більш ніж очікувано з огляду на корпоратизацію підприємства у лютому цього року.

 

© УАМБ




Коментарі

Додати коментар