Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


16 вересня 2015

Роз’яснення УАВПП: як діяти якщо працівник газети – кандидат?

Facebook Twitter LiveJournal

На гарячу лінію УАВПП надходять запити від представників газет, що планують взяти участь у виборах у якості кандидатів.

Це особливо актуально для невеликих районних видань де один працівник часто суміщає багато функцій і від його позиції, в значній мірі залежить редакційна політика. Складнощів додає і те, що через невеликі штати, важно відмовитися від виконання службових обов’язків бодай на місяць – поки триває виборча кампанія.

Є принципова різниця між випадками, коли йдеться про засновника і творчого працівника газети.

Розглянемо перший варіант:

Засновник ‒ фізична особа, зареєстрований кандидат.

Відповідно до ст. 57, ч. 2,4,7 Закону

2. Передвиборна агітація у засобах масової інформації усіх форм власності, що ведеться за рахунок коштів виборчих фондів, здійснюється на умовах рівної оплати за одиницю ефірного часу та одиницю друкованої площі.

4. Засіб масової інформації, який надав ефірний час або друковану площу одному кандидату, місцевій організації партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані в багатомандатних виборчих округах, не може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі на тих же умовах іншому кандидату, місцевій організації партії на відповідних місцевих виборах. Засіб масової інформації може відмовити у наданні ефірного часу чи друкованої площі кандидату, місцевій організації партії лише в разі, якщо надані для поширення матеріали містять відомості, зазначені у частинах третій і п’ятій статті 60 цього Закону.

7. Вимоги, встановлені частинами другою ‒ четвертою цієї статті, не поширюються на засоби масової інформації, засновниками (власниками) яких є місцеві організації партій ‒ суб’єкти відповідних місцевих виборів, організації вищого чи нижчого рівня цих політичних партій, кандидати.

Отже, засновник видання може повною мірою використовувати його для передвиборної агітації навіть більшою мірою, ніж іншу пресу.

Зовсім інша ситуація у випадку, якщо кандидатом є творчий працівник редакції, скажімо, головний редактор або журналіст.

Відповідно до ст. 60, ч. 7 Закону

7. Засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами, під час виборчого процесу також забороняється у своїх телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.

Оптимальним варіантом для такого працівника буде на період участі у виборах піти у відпустку.

Якщо це неможливо ‒ відмовитися від власних авторських (не вибор- чих) публікацій.

 

На сам кінець видання може відмовитися від висвітлення виборів та розміщення агітації.

Закон «Про місцеві вибори» не містить прямого обов’язку ЗМІ приймати участь у висвітленні виборів, тобто здійснювати інформаційне забезпечення чи розміщувати агітацію. Виключення з правила передбачене ст. 50, ч. 4 Закону:

Засоби масової інформації ‒ розповсюджувачі реклами, діяльність яких повністю або частково фінансується з державного або місцевих бюджетів, зобов’язані розміщувати соціальну рекламу державних органів та органів місцевого самоврядування, громадських організацій безкоштовно в обсязі не менше 5 відсотків ефірного часу, друкованої площі, відведених для реклами.

Отже, державні та комунальні ЗМІ можуть бути використані відповідною виборчою комісією для розміщення матеріалів загального інформаційного забезпечення.

Відповідно до ст. 50 Закону до таких матеріалів належать:

Загальне інформаційне забезпечення виборів включає інформування виборців про:

1) виборчі права громадян та способи їх здійснення і захисту;

2) можливість  та  процедури  перевірки  включення  себе  та інших виборців до Державного реєстру виборців та списків виборців на виборчих дільницях;

3) адресу  місцезнаходження  відповідної  територіальної  та дільничної виборчих комісій виборчої дільниці, до яких належить виборча адреса виборця;

4) адресу приміщення для голосування, дату та час голосування;

5) підстави та процедури отримання можливості голосувати за місцем перебування;

6) процедуру голосування та спосіб заповнення виборчого бюлетеня;

7) право на оскарження порушень своїх виборчих прав та способи здійснення цього права;

8) відповідальність за порушення законодавства про вибори.

 

 

Для отримання безкоштовних юридичних консультацій з питань участі ЗМІ у виборах звертайтесь  до Гарячої лінії юридичних консультацій УАВПП.

 

Консультації надаються з 10:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю за тел. 044 425 57 87 та 050 415 34 24

В інший час звернутися по допомогу можна тут:

1) http://www.uapp.org/consulting_legal.htm

2) Або надсилайте запити безпосередньо на електронну пошту: lawyer@uapp.org

 

Ми у максимально стислий термін повідомимо про строк, необхідний для підготовки відповіді на звернення. Відповіді на найбільш популярні питання будуть викладені у вигляді узагальнених консультацій.

 

Проект «Підвищення професіоналізму та сприяння актуальним реформам у ЗМІ» впроваджується за фінансування Європейського Союзу та Ради Європи в рамках спільної програми "Зміцнення інформаційного суспільства в Україні". Програма має на меті зміцнення захисту прав людини та основоположних свобод шляхом забезпечення більшої свободи, різноманітності та плюралізму в ЗМІ; відкритого, всебічного, сталого та орієнтованого на громадян підходу до Інтернету на засадах прав людини та ефективної системи захисту громадян з огляду на право на приватне життя і право на контроль над власними персональними даними. Детальніша інформація про проект - http://www.coe.int/uk/web/kyiv/41

 

 

УАВПП




Коментарі

Додати коментар