Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


30 вересня 2014

Пропозиції галузі щодо державної підтримки друкованих ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal

Найближчим часом розпочнеться розробка змін до Закону України   «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», саме тому УАВПП наполягає аби розроблений законопроект відповідав реаліями ринку та потребам держави. УАВПП виступає за надання адресної підтримки певним категоріям громадян відповідно до потреб держаної інформаційної політики та можливостей Державного бюджету.

Підтримка читача буде більш ефективною замість діючих пільг. Йдеться про 40% обмеження вартості тарифу на доставку преси, що передбачена ч. 2 ст. ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

Стимулювання передплатника створить рівні конкурентні можливості для всіх видань без виключення це буде стимулом працювати краще, бути більш цікавим та корисним для читача.  Окрім того надання субсидії саме передплатнику дозволить вирішувати інформаційні потреби держави адже буде можливість звертатися до певних груп населення.

Таким чином, реформування ч.2 ст. 9 ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»:

- стимулюватиме читання;

- сприятиме встановленню рівних умов ведення підприємницької діяльності;

- забезпечить додаткову мотивацію підвищувати якісь видань. 

Здійснення реформ також обумовлено тим, що практика правозастосування чинних норм ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» складається в супереч завдань які були закладені в Закон.

З моменту прийняття ЗУ «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» видавничий процес зазнав суттєвих змін, змінилася також ситуація на ринку ЗМІ. Відповідно є необхідність внесення змін в нормативне регулювання, пільг для преси, зокрема ст. 9 Закону.

1) Перш за все діючі пільги не повинні створювати неконкурентних передах для окремих видань чи видавців. На сьогодні можна спостерігати поступове зростання кількості видань які користуються пільгою. У той самий час, витрати на відшкодування пільги, через дефіцит бюджетного фінансування, відшкодовується за рахунок підвищення тарифів на доставку для інших видань. Адже передбачена законом, але не профінансована пільга у даному випадку лягає тягарем на весь видавничий ринок, який доставляє видання та не користується пільгою. Саме тому ми наполягаємо на запроваджені відкритої та прозорої процедури формування тарифу на доставку не залежно від застосування пільги у тому числі шляхом оприлюднення щорічного звіту УДППЗ Укрпошта про використання коштів триманих від видавців згідно затверджених тарифів.

2) Основна мета закладена у ч.2 ст. 9 полягає у забезпеченні для громадян доступу до преси. В тім на сьогодні основна загроза для реалізації цієї мети полягає не у розмірах тарифів, та у якості доставки преси за передплатою. Недоліки доставки а саме: тривалі строки, погана якість доставки та/або не доставка преси до читача призводить до скорочення передплати. Саме тому ми наполягаємо на тому аби при визначенні розмірів та способів державної підтримки основний акцент було зроблено на покращенні якості доставки преси до читача. 

 

Здійснення моніторингу законодавства стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю УАВПП та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

 

УАВПП.

 




Коментарі

Додати коментар