Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


15 березня 2012

Вимога народного депутата про надання безкоштовної площі у друкованому ЗМІ

Facebook Twitter LiveJournal


До редакцій друкованих видань почали звертатися народні депутати з вимогами безкоштовно надати їм площу нібито для звітів, промов, спілкування з виборцями. Мотивують свої вимоги ст.18 Закону України "Про статус народного депутата України", зрозуміло що це спроба використати будь які можливості під час фактично розпочатої виборчої кампанії, але наскільки їх вимоги правомірні? які ЗМІ в яких випадках мають обов"язки розміщувати такі матеріали? як чемно відповісти депутатові, що безкоштовний сир тільки у відомому місці?

Якщо мова йде про місцеві видання, то слід уважно читати ст.18 Закону України "Про статус народного депутата"...до того ж, відповідні норми для вирішення цього питання є і у Законі про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування...загалом проект відповідні Чемберлена може бути таким:

У статті 18 Закону України „Про статус народного депутата” зазначено: „Друковані засоби масової інформації регіональної та місцевої сфери розповсюдження на території області, закріпленої за народним депутатом, обраним у багатомандатному виборчому окрузі, депутатською фракцією (групою), до якої він належить, засновником (співзасновником) яких виступають органи державної влади, організації або установи, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету, зобов'язані публікувати подані народним депутатом авторські матеріали не рідше одного разу на місяць обсягом до 1/16 загальної газетної площі”.

Стаття 23 Закону України „Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування” передбачає, що: „Для виступів народних депутатів України у державних друкованих засобах масової інформації, що фінансуються відповідно за рахунок державного або місцевих бюджетів, відводиться не більше 20 відсотків газетної площі кожного номера”.

Таким чином, діюче законодавство передбачає декілька, обов’язкових умов для покладання на регіональний друкований засіб масової інформації обов’язку публікувати, надані народним депутатом України, матеріали:

а) область в якому розповсюджується ЗМІ має бути закріплено депутатською фракцією (групою) за народним депутатом України, який звертається із вимогою до видання;

б) засіб масової інформації має отримувати фінансування з державного або місцевого бюджетів;

в) засновником (співзасновником) видання має бути орган державної влади, організація або установа, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету.

Відсутність хоча б однієї, з викладених умов, звільняє регіональний друкований ЗМІ від обов’язку публікувати, надані народним депутатом України, матеріали.

Крім того, якщо кількість наданих до видання матеріалів для безкоштовного розміщення перевищує 20 відсотків газетної площі номера, то видання має право відмовити в їх розміщенні саме в цьому номері та повернути їх народному депутатові, або залишити для опублікування в наступних номерах. 

 

Олександр Бурмагін

Джерело: http://irrp.org.ua




Коментарі

Додати коментар