Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


13 серпня 2019

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресою: info@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

Зміст

1. Гранти на поїздку на саміт ООН з клімату

2. Школа молодих лідерів у Вільнюсі

3. Програма Media Manager Academy для керівників редакцій зі Східної Європи

4. Конкурс для молодих журналістів від Thomson Foundation

5. Навчання і всеукраїнський конкурс журналістських історій на основі відкритих даних DataUP

6. Приймаються роботи на конференцію з онлайн-журналістики

7. Курс із культури пам'яті: Львів-Мінськ-Берлін

8. Стипендія Альфреда Френдлі

9. Конкурс на підготовку документального фільму

10. Кінофестиваль, присвячений темі прав людини

11. Стипендії Інституту інтернету і суспільства

12. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліффа

13. Конкурс для журналістів від ООН

14. Можливість для двох журналістських ініціатив, присвячених міжнародній торгівлі та охороні навколишнього середовища

15. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії

16. Гранти на роботу над журналістськими проектами

17. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

18. Гранти на спільні проекти художників і журналістів

 

  1. Гранти на поїздку на саміт ООН з клімату

 

Географія - весь світ

Журналісти у віці від 18 до 32 років можуть подати заявки на конкурс і виграти тревел-грант.

Oрганізація Climate Tracker вибере вісім молодих журналістів, які отримають оплачену поїздку і зможуть висвітлювати події глобального кліматичного страйку, молодіжного саміту ООН з клімату та інших заходів, запланованих в Нью-Йорку з 19 по 26 вересня.

Учасникам конкурсу потрібно написати статтю про молодіжний рух або молодих лідерів, які в своїх країнах домагаються дій, спрямованих на запобігання зміни клімату. Приймаються статті з мультимедійними елементами, які опубліковані на новинних сайтах, в блогах, газетах або журналах на національному, регіональному, місцевому або міжнародному рівні, об'ємом не менше 500 слів. Вісім обраних учасників зможуть також пройти тренінг з висвітлення кліматичних питань в журналістиці і будуть запрошені на групові інтерв'ю з високопоставленими чиновниками і відомими експертами. 

 

Подробиці: https://bit.ly/337OOay

Дедлайн: 10 серпня 2019 року.

 

  1. Школа молодих лідерів в Вільнюсі (Vilnius Young Leaders Meeting)

Географія: Вірменія, Білорусь, Грузія, Естонія, Латвія, Литва, Молдова, Україна та Росія

The Eastern Europe Studies Centre приймає заявки на 2-гу школу молодих лідерів (24-35 років) у Вільнюсі. Умови - мати ступінь бакалавра, не менше 3-х років досвіду роботи в журналістиці, сфері комунікацій, політології, знати англійську мову.

У центрі уваги Vilnius Young Leaders Meeting - протидія загрозам, що створюються дезінформацією, пропагандою, контрольованим доступом до інформації, а також навчання через досвід організацій. Учасників забезпечать житлом (в двомісному номері), харчуванням, відшкодують транспортні витрати, нададуть візову підтримку.

Подробиці: https://bit.ly/2S9ETw4

Дедлайн: 12 серпня 2019 року.

 

  1. Програма Media Manager Academy для керівників редакцій зі Східної Європи

Географія: Білорусь, Молдова, Україна

Організована Media Development Foundation і Solidarity Fund PL, програма Media Manager Academy орієнтована на керівників комерційних медіа, які хочуть розвивати свій медіабізнес. До участі запрошують досвідчених головних редакторів та CEO медіаорганізацій.

Досвідчені ментори допомагатимуть учасникам програми на протязі чотирьох місяців тестувати і розвивати нові моделі монетизації. Учасники зможуть представити ідеї своїх пілотних проектів та отримати до 14 000 доларів на їх реалізацію. Три навчальних модулі пройдуть в Києві 6-8 вересня, 11-13 жовтня та 15-17 листопада. До програми будуть включені тренінги з основ бізнесу, інновацій в медіа, способів трансформації та управління командами. Програма закінчиться пітчингом проектів.

Подробиці: https://bit.ly/33amunM

Дедлайн:15 серпня 2019 року.

 

  1. Конкурс для молодих журналістів від Thomson Foundation

Географія: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна

Oрганизація Thomson Foundation в рамках конкурсу Лондонської Асоціації іноземної преси (FPA, https://www.fpalondon.net/) фінансує категорію «Молоді журналісти з країн, що розвиваються». Три фіналісти, разом з іншими переможцями та видатними представниками світової журналістики, візьмуть участь в урочистій церемонії нагородження, яка відбудеться в листопаді в Лондоні. Журналісти у віці до 30 років, які працюють в країнах, що розвиваються, можуть взяти участь у цьому конкурсі. Учасники повинні надати портфоліо, що включає три приклади опублікованих робіт (це можуть бути друковані, аудіо-, відео- та мультимедійні матеріали, видані або випущені в ефір після 16 серпня 2018 року). Приймаються роботи будь-якою мовою, але матеріали не англійською мовою повинні супроводжуватися субтитрами.

Подробиці: https://bit.ly/2udN00z

Дедлайн: 16 серпня 2019 року.

 

  1. Навчання та всеукраїнський конкурс журналістських історій на основі відкритих даних DataUP

Географія: Україна

Організатор - Державне агентство з питань електронного урядування України в партнерстві з проектом Фонду Євразія "Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах / TAPAS". DataUP - всеукраїнський конкурс журналістських історій на основі відкритих даних. Конкурс покликаний залучити представників українських ЗМІ до використання відкритих державних даних для підвищення якості журналістських матеріалів, які розкривають факти корупції в Україні. Перед конкурсом буде організований 4-денний навчальний курс із дата-журналістики та візуалізації даних DataUP Learning Camp. Призи: ноутбук MacBookPro, смартфон iPhone XS, цифровий диктофон Olympus.

Подробиці: https://bit.ly/2ZzixGZ

Дедлайн: 19 серпня 2019 року.

 

  1. Приймаються роботи на конференцію з онлайн-журналістики

Географія - весь світ

Журналісти та вчені з усього світу, які мають оригінальні дослідження в галузі онлайн-журналістики, можуть опублікувати свої статті в науковому журналі.

Міжнародний симпозіум з онлайн-журналістики https://isoj.org/, організований Центром журналістики в Америках ім. Найтов, приймає дослідницькі роботи на тему «Влада, привілеї і патріархальність в журналістиці: динаміка контролю над ЗМІ, опір і оновлення».

Організатори пропонують авторам включати в свої дослідження мультимедійні елементи, такі як відео, інтерактивну інфографіку, аудіо та інші. Заявки приймаються англійською мовою.

XXI Конференція ISOJ пройде 24 і 25 квітня в Техаському університеті в Остіні. Вона включає наукові дослідження і дискусії за участю вчених та журналістів з університетів і новинних організацій усього світу.

Роботи будуть анонімно відрецензовані групою вчених провідних університетів світу.

Подробиці: https://bit.ly/2ZjVy2e

Дедлайн: 23 серпня 2019 року.

 

  1. Курс із культури пам’яті: Львів-Мінськ-Берлін

Географія: Білорусь, Україна

Мінський міжнародний освітній центр ім. Йоханнеса Рау в партнерстві з магістерської програмою медіакомунікацій Українського католицького університету та за підтримки МЗС Федеративної Республіки Німеччина запрошує журналістів з Білорусі та України взяти участь в освітньому курсі «Культура пам'яті та історична політика».

До участі запрошуються практикуючі журналісти національних та регіональних друкованих та онлайн-ЗМІ Білорусі та України з високою мотивацією до розробки якісних інноваційних матеріалів в області культури пам'яті та історичної політики. Пріоритет під час відбору віддадуть кандидатам з регіональних ЗМІ з досвідом підготовки і публікації матеріалів на історичні теми. Курс складається з двох навчальних семінарів, які пройдуть 24-29 вересня у Львові та 25-27 жовтня в Мінську. Для учасників курсу, які продемонструють видатні результати під час семінарів, 19-23 листопада 2019 року буде організована навчальна поїздка до Берліну. У Берліні учасники створять інноваційні мультимедійні матеріали на історичні теми в міжнародних командах. 7 грудня 2019 року випускників курсу запросять до Мінська для вручення сертифікатів. Церемонія вручення сертифікатів відбудеться в рамках урочистого заходу на честь 25-річчя IBB Мінськ.

Викладання і спілкування в рамках курсу відбуватиметься українською, білоруською та російською мовами.

Участь в школі безкоштовна, витрати курсу покриваються організаторами. Участь у всіх компонентах курсу - обов'язкова.

Подробиці: https://bit.ly/31iDGFN

Дедлайн: 25 серпня 2019 року.

 

  1. Стипендія Альфреда Френдлі

Географія: Вірменія,Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова, Україна

Стипендія Альфреда Френдлі (Alfred Friendly Press Fellowship) надає журналістам у віці від 25 до 35 років з країн, що розвиваються, можливість працювати в американських виданнях і знайомитися з їхнім досвідом. Отриманий досвід учасники після повернення мають передати в редакції у себе вдома, що має сприяти зміцненню зв’язків між журналістами США та інших країн. Наступна програма буде проходити з середини березня до початку вересня 2020 року. Вона почнеться з двотижневої орієнтаційної сесії в Школі журналістики Міссурі, а потім учасники вирушать на стажування в провідні редакції США. В стипендію входить оплата проїзду, медичної страховки і витрат на проживання.

Кандидати повинні мати принаймні три роки професійного досвіду, працювати в даний час журналістами в режимі повної зайнятості, і добре володіти розмовною та письмовою англійською мовою.

Подробиці: https://bit.ly/2YlrKp2

Дедлайн: 31 серпня 2019 року.

 

  1. Конкурс на підготовку документального фільму

Географія: Молдова, Україна, країни Південного Кавказу і Центральної Азії

Інститут висвітлення війни і миру (The Institute for War and Peace Reporting) планує підготовку документального фільму з проблем управління в країнах Центральної Азії, Кавказу та Східної Європи. Фільм повинен охоплювати наступні теми в контексті зазначених країн: охорона навколишнього середовища, виклики, які стоять перед жінками та дівчатами, вплив дезінформації та пропаганди на громадськість, управління і корупція, конфлікти.

Мета фільму - показати близькі проблеми країн Центральної Азії, Південного Кавказу та Східної Європи таким чином, щоб громадськість краще розуміла ці проблеми, і щоб країни заохочували початок конструктивного діалогу для спільного врегулювання подібних проблем. Фільм повинен реалістично показати глядачеві повсякденне життя в цих країнах, подати справжні історії і висвітлити позиції всіх сторін.

Вимоги: зацікавлена організація повинна взяти на себе відповідальність за весь процес виробництва фільму. Фільм повинен бути виконаний у високій якості як відео, так і аудіо.
 

Подробиці: https://bit.ly/2N1m1QW

Дедлайн: 31 серпня2019 року. З запитаннями звертайтесь до менеджерки проекту Анни Дабрундашвілі: caucasusprogramme@iwpr.net не пізніше 17 липня 2019 року.

 

  1. Кінофестиваль, присвячений тематиці прав людини

Географія - весь світ

Міжнародний правозахисний фестиваль документального кіно «Один світ» (One World), який організовується чеською неурядовою організацією «Людина в біді» http://www.clovekvtisni.cz/en, пройде з 5 по 14 березня 2020 року в Празі, Чехія. Взяти участь в цьому фестивалі можуть кінематографісти з усього світу. У міжнародному конкурсі вручаються призи в загальній категорії і у категорії «кращий режисер». Приймаються фільми, робота над якими була або буде завершена в 2018-2020 роках. Фільми, зняті не англійською мовою, повинні супроводжуватися субтитрами. Вартість участі - 20 євро.

Подробиці: https://bit.ly/2IB5MqZ

Дедлайн: 1 вересня 2019 року.

Дедлайн для фільмів, завершених у вересні і до листопада 2019 року - 1 листопада 2019 року.

 

  1. Стипендії Інституту інтернету і суспільства

Географія - весь світ

Інститут інтернету і суспільства ім. Олександра фон Гумбольдта приймає заявки на участь у стипендіальній програмі «Інтернет і суспільство - 2020». Початківці і досвідчені дослідники тем, пов'язаних з інтернетом, можуть подати заявки на цю стипендіальну програму, яка буде проходити в Берліні. Можливі теми досліджень: «Розвиток цифрового суспільства», «Дані, користувачі і інфраструктура», «Знання та суспільство», «Інновації та підприємництво».

Стипендіати можуть провести від 3 до 12 місяців, беручи участь в різних заходах інституту та проводячи спільні дослідження з міжнародною командою дослідників. Програма пропонує обмежену кількість грантів на оплату переїзду і візи.

Подробиці: https://bit.ly/2w8rY4V

Дедлайн: 2 вересня 2019 року.

 

  1. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліффа

Географія - весь світ

Журналісти, дизайнери фільмів, розробники звуку і нових медіа можуть подати заявки на отримання стипендії в Кембриджі, Массачусетс, США. Стипендіальна програма Інституту перспективних досліджень Редкліффа дозволяє учасникам працювати над широким спектром завдань, що відносяться до різних професій, галузей науки і мистецтва, включаючи журналістику.

Розмір стипендії - до 77 500 доларів США на один рік з додатковою оплатою витрат, пов’язаних із виконанням проекту. Стипендіати отримують можливість користуватися офісом або студією, а також матимуть доступ до бібліотек та інших ресурсів Гарвардського університету протягом року стипендіальної програми - тобто з вересня 2020 по травень 2021 року.

Під час оцінювання заявок будуть враховані якість і значення запропонованого проекту, а також досягнення і потенціал заявника. Журналісти, які претендують на участь у програмі, повинні мати як мінімум п'ять років професійного досвіду.

Подробиці: https://bit.ly/2IBYrFX

Дедлайн: 12 вересня 2019 року.

 

  1. Конкурс для журналістів від ООН

Географія - весь світ

Асоціація кореспондентів при Організації Об'єднаних Націй приймає на конкурс матеріали у 3-х категоріях: «Друковані та онлайн-публікації», «Радіо і телебачення» і «Зміна клімату». До участі в конкурсі запрошуються журналісти, які висвітлюють діяльність ООН і її підрозділів. Матеріали повинні бути опубліковані або передані в ефір в проміжок між вереснем 2018 і серпнем 2019 року. Роботи можуть бути виконані будь-якою з офіційних мов ООН (в тому числі російською). Матеріали, створені іншими мовами, повинні супроводжуватися перекладом на англійську або французьку. Призовий фонд конкурсу складає більше 60 000 доларів США. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вручить призи на церемонії нагородження, яка пройде в грудні в Нью-Йорку.

Подробиці: https://bit.ly/2u2vkE1

Дедлайн: 15 вересня 2019 року.

 

  1. Можливість для двох журналістських ініціатив, присвячених міжнародній торгівлі та охороні навколишнього середовища.

Географія - весь світ

Досвідчені журналісти можуть надіслати свої ідеї для платної публікації матеріалів на екологічному сайті Mongabay. Мета ініціативи, присвяченій торгівлі - виявлення правопорушень в областях, пов'язаних зі світовою торгівлею і її впливом на навколишнє середовище.

Проект, присвячений рішенням в галузі охорони навколишнього середовища, шукає взяті з реального життя приклади, які допоможуть природоохоронним групам, агентствам і суспільним групам вирішувати проблеми, що виникли в результаті втрати місця існування, надмірного використання земель, зміни клімату, забруднення та інших проблем, що загрожують екології.

Заявки приймаються англійською мовою.

Джерело: https://bit.ly/2LtH10h

Дедлайн: 30 вересня 2019 року – для матеріалів, присвячених торгівлі,

1 жовтня2019 року – для проектів на тему екології.

 

  1. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії

Географія - весь світ

Програма стипендіатів Reagan-Fascell - це міжнародна програма обміну, яка фінансується з федерального бюджету США, і названа на честь головних засновників National Endowment for Democracy (NED) - колишнього президента Рональда Рейгана і покійного конгресмена Данте Фаселла (D-Fl.). Програма пропонує журналістам, лідерам громадянського суспільства, активістам, які відстоюють цінності демократії, і вченим з усього світу можливість провести п'ять місяців у резиденції NED в Вашингтоні, округ Колумбія - щоб виконати незалежне дослідження демократії в конкретній країні або регіоні. Програма пропонує п'ятимісячні стипендії для практикуючих фахівців, що працюють в сфері поліпшення стратегій і методів побудови демократії за кордоном, і п'ятимісячні стипендії для проведення оригінальних досліджень.

Подробиці: https://bit.ly/2LHsChd

Дедлайн: 1 жовтня 2019 року.

 

  1. Гранти на реалізацію журналістських проектів

 

Географія - Центральна, Східна і Південно-Східна Європа

Reporting Democracy пропонує гранти на роботу над статтями або розслідуваннями, присвяченими темам, що впливають на стан демократії в країнах Балтії і Вишеградської четвірки. Reporting Democracy управляється некомерційною мережею «Балканська мережа журналістських розслідувань», яка пропагує свободу слова, права людини і демократичні цінності в Південній і Східній Європі та за її межами. Пропонуються два види грантів:

  • гранти на журналістські проекти, включаючи лонгріди, розслідування або аналітичні статті (обсяг тексту близько 1 500 слів);
  • гранти для окремих журналістів або команд на транскордонні проекти, включаючи глибокі статті та розслідування (обсяг тексту близько 2 500 слів).

Заявки приймаються на постійній основі англійською мовою. Обсяг фінансування залежить від проекту.

Подробиці: https://bit.ly/2Xi89S7

 

  1. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

Географія: Україна

ГО «Інститут розвитку регіональної преси» організовує конкурс з наступними цілями:

  • Підтримати незалежних журналістів у викритті корупційних схем, політиків і чиновників, які неправомірно використовують своє становище в різних сферах суспільно-політичного життя країни;
  • Сприяти об'єднанню журналістів-розслідувачів з різних областей України, а також посилити їх співробітництво і обмін досвідом;
  • Посилити незалежність і об'єктивність роботи журналістів в їх антикорупційній діяльності;
  • Привернути увагу громадськості до корупції в органах влади всіх рівнів і всіх регіонів.

Учасники конкурсу: українські журналісти і медіа. Сума гранту: 30 тис.грн

Подробиці: http://bit.do/eU3n2

Дедлайн:  1 листопада 2019 року.

 

  1. Гранти на спільні проекти художників і журналістів

Географія - весь світ

Eyebeam Center for the Future of Journalism за підтримки Craig Newmark Philanthropies пропонує гранти на суму від 500 до 5 000 доларів на підтримку спільної роботи художників і журналістів над проектами в жанрі журналістики. Команди, що складаються з художників і журналістів, і працюють над інноваційними і викривальними журналістськими проектами, можуть подавати заявки на цей грант. Подавати заявки на гранти можуть автори розрахованих на довгий час проектів, що включають тексти, фото, аудіо та відео. Можливі теми: конфіденційність даних; вибори 2018 і 2020 років; роль технологій у суспільстві; кампанії, розраховані на посилення політичного впливу; дослідження того, як технології використовуються на шкоду суспільству; протидія дезінформації; штучний інтелект. Заявки приймаються англійською мовою.

Подробиці: : https://bit.ly/2GU68Gz

 

(с) Baltic Centre for Media Excellence, 2019.

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Тамар Хорбаладзе, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

climatetracker.org

eesc.lt

mediamanageracademy.org

thomsonfoundation.org

tapas.org.ua

knightcenter.utexas.edu

ibb-minsk.by

presspartners.org

iwpr.net

my.oneworld.cz

www.hiig.de

www.radcliffe.harvard.edu

unca.com

ned.org

balkaninsight.com

gurt.org.ua

eyebeam.org

 
 

Переклад матеріалів на українську мову здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальність за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.

 




Коментарі

Додати коментар