Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


11 вересня 2019

Можливості для фінансування від Балтійського Центру Медіа Досконалості

Facebook Twitter LiveJournal

Шановні читачі!

Перед Вами – електронний бюлетень, який  Балтійський Центр Медіа Досконалості (BCME) готує на допомогу незалежним медіа в країнах Східного Партнерства. У ньому ми збираємо для вас грантові оголошення й інші новини щодо можливостей фінансування, доступні для медіа Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ми хочемо, щоб цей бюлетень полегшив вам доступ до донорського фінансування, спростив пошук інформації і зробив ваш фандрайзинг більш ефективним. В розділі «Новини фінансування» ви знайдете останні грантові оголошення.

ВСМЕ щиро сподівається, що ця публікація зробить свій внесок в діалог між донорами і незалежними ЗМІ Східного Партнерства та сприятиме більшій різноманітності в медіа ландшафті регіону.

Якщо у вас є побажання, рекомендації чи ви готові поділитися враженнями про цей бюлетень, пишіть нам за адресою: info@baltic.media

Ми будемо старатися для вас!

З повагою,

Укладачі бюлетеня Funds4Media

 

Завантажити бюлетень

  1. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліфа
  2. Конкурс для журналістів від ООН
  3. Гранти Фонду розслідувальної журналістики
  4. Тревел-грант для журналістів від ClimateTracker
  5. Стипендії Центру Куллмана для письменників, журналістів і художників
  6. Стипендії Фонду Німана для видавців, веб-дизайнерів, медіааналітиків, лекторів та журналістів
  7. Гранти на транскордонні розслідування
  8. Стипендіальна програма Празького громадянського центру
  9. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії
  10. Вишеградські гранти
  11. Гранти для неурядових організацій
  12. Програма і стипендія для журналістів від Центру Стіглера при Чиказькому університеті
  13. Гранти на реалізацію журналістських проектів
  14. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань
  15. Гранти на спільні проекти художників та журналістів
  16. Стипендії Chevening Scholarships уряду Великобританії на навчання у ВНЗ Великої Британії
  17. Конкурс інтерактивних історій від Медіашколи Борнмутського університету
  18. Конкурс Фонду розвитку ЗМІ Посольства США

 

1. Стипендії для журналістів від Інституту Редкліффа

Географія - весь світ

Журналісти, дизайнери фільмів, розробники звуку і нових медіа можуть подати заявки на отримання стипендії в Кембриджі (Массачусетс, США). Стипендіальна програма Інституту перспективних досліджень Редкліффа дозволяє учасникам працювати у широкому спектрі завдань, в межах різних професій, галузей науки і мистецтва, включаючи журналістику.

Розмір стипендії - до 77 500 доларів США на один рік з додатковою оплатою витрат, пов’язаних із виконанням проекту. Стипендіати отримують можливість користуватися офісом або студією, а також матимуть доступ до бібліотек та інших ресурсів Гарвардського університету протягом року стипендіальної програми - тобто з вересня 2020 по травень 2021 року.

Під час оцінювання заявок будуть враховані якість і значення запропонованого проекту, а також досягнення і потенціал заявника. Журналісти, які претендують на участь у програмі, повинні мати як мінімум п'ять років професійного досвіду.

Подробиці: https://bit.ly/2IBYrFX

Дедлайн: 12 вересня 2019 року.

 

2. Конкурс для журналістів від ООН

Географія - весь світ

Асоціація кореспондентів при Організації Об'єднаних Націй приймає на конкурс матеріали у 3-х категоріях: «Друковані та онлайн публікації», «Радіо і телебачення», «Зміна клімату». До участі в конкурсі запрошуються журналісти, які висвітлюють діяльність ООН та її підрозділів. Матеріали повинні бути опублікованими або переданими в ефір в проміжок між вереснем 2018 і серпнем 2019 року. Роботи можуть бути виконані будь-якою з офіційних мов ООН (в тому числі російською). Матеріали, створені іншими мовами, повинні супроводжуватися перекладом на англійську або французьку. Призовий фонд конкурсу складає понад 60 000 доларів США. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вручить призи на церемонії нагородження, яка пройде в грудні в Нью-Йорку.

Подробиці: https://bit.ly/2u2vkE1

Дедлайн: 15 вересня 2019 року.

 

3. Гранти Фонду розслідувальної журналістики

Географія - весь світ

Мета грантів, що надаються Фондом розслідувальної журналістики - підтримка проектів, присвячених тематиці корупції і зловживання владою в державному і приватному секторах. Максимальна сума гранту - 10 000 доларів США. Гроші можуть витрачатися на оплату поїздок, збирання документів і оренду обладнання. На гранти можуть претендувати журналісти, чиї розслідування мають відношення до США, включаючи теми, пов'язані з американськими громадянами, урядом або бізнес організаціями. Матеріали повинні бути опубліковані англійською мовою. Заявки приймаються англійською мовою і повинні включати детальний бюджет проекту.

Подробиці: http://fij.org/apply-for-a-grant/

Дедлайн: 23 вересня 2019 року.

 

4. Тревел-грант для журналістів від ClimateTracker

Географія - весь світ

У цьому конкурсі можуть взяти участь журналісти у віці від 18 до 32 років. Організація ClimateTracker приймає заявки на фінансування поїздки, завдяки якій грантер отримає можливість висвітлити переговори ООН з питання зміни клімату, які пройдуть з 29 листопада по 14 грудня в Сантьяго, Чилі. Учасникам конкурсу потрібно подати опубліковані статті, серії фотографій або відео, присвячені проектам, спрямованим на припинення використання викопного палива в своїх країнах.

Приймаються матеріали на будь-якій мові, опубліковані в медіа національного рівня, на платформах, подібних Medium, або в соціальних медіа.

Подробиці: https://act.climatetracker.org/9bdb582c-f076-4f52-b5fc-8a7f5d661e81

Дедлайн: 27 вересня 2019 року.

 

5. Стипендії Центру Куллмана для письменників, журналістів і художників

Географія - весь світ

Журналісти, письменники і всі, хто працює над проектами, пов'язаними зі створенням книг, можуть подати заявки на участь у цій стипендіальній програмі.

Центр Куллмана при Нью-Йоркській публічній бібліотеці обере 15 стипендіатів для участі в програмі, розрахованій на 9 місяців. Стипендіати працюватимуть над своїми проектами, братимуть участь в обміні ідеями, організованому Центром, та в громадських форумах в бібліотеці.

Кожен стипендіат отримає до 70 000 доларів США, оплачене офісне приміщення, комп'ютер і повний доступ до ресурсів бібліотеки. Міжнародні кандидати і візуальні художники, які працюють над створенням книг, також можуть подати заявки.

Подробиці: https://www.nypl.org/help/about-nypl/fellowships-institutes/center-for-scholars-and-writers

Дедлайн: 27 вересня 2019 року.

 

6. Стипендії Фонду Німана для видавців, веб-дизайнерів, медіааналітиків, лекторів, журналістів

Географія - весь світ

Фонд Німана для журналістів в Гарварді пропонує короткострокові стипендії для проведення дослідницьких проектів, спрямованих на підвищення рівня журналістики. Проекти можуть бути пов'язаними з програмуванням, дизайном, фінансовими стратегіями і ін.

Стипендіати зможуть приїхати до Гарвардського університету на термін до 12 тижнів, в залежності від масштабу проекту. Вони отримають доступ до ресурсів Гарвардського університету, включаючи можливості спілкування з викладачами та студентами, використання наукових центрів і бібліотек. Учасники програми будуть отримувати стипендію 1 350 доларів США в тиждень, якщо під час програми їх не буде фінансово підтримувати роботодавець. На час перебування в Гарварді їм буде надане безкоштовне житло.

Подробиці: https://nieman.harvard.edu/fellowships/nieman-visiting-fellowships/

Дедлайн: 27 вересня 2019 року.

 

7. Гранти на транскордонні розслідування

Географія - Європа, включно з країнами Східного Партнерства

Reporters in the Field оголошує конкурс для журналістів з різних країн, які хочуть співпрацювати між собою щоб висвітлювати європейські історії, не розділені кордонами (транскордонні). Гранти на дослідження складатимуть до 8000 євро на команду, і можуть бути витрачені для фінансування написання історії, для навчання і отримання відгуків від експертів, а також для включення в загальноєвропейську мережу практикуючих фахівців з різних країн.

Подробиці: https://n-ost.org/77-reporters-in-the-field

Дедлайн: 29 вересня 2019 року.

 

8. Стипендіальна програма Празького громадянського центру

Географія: Східна Європа та Центральна Азія

Мешканці країн Східної Європи і Центральної Азії, які займаються громадянською і дослідницькою діяльністю, захистом прав людини, журналістикою, урбаністикою, екоактівізмом або соціальними питаннями, можуть подати заявку на стипендіальну програмy Празького громадянського центру.

У кандидата повинен бути ґрунтовний, документально підтверджений досвід роботи в громадянському секторі або журналістиці, який дозволить успішно реалізувати тримісячний проект.

Празький громадянський центр покриває всі витрати, пов'язані з участю в стипендіальній програмі, включаючи проїзд, візу та витрати на проживання. У стипендіатів також є можливість користуватися загальним офісним простором з доступом до інтернету та умовами для проведення зустрічей.

Подробиці: https://praguecivilsociety.org/call-for-applications-fellowship-programme-rus/

Дедлайн: 30 вересня 2019 року.

 

9. Програма стипендій Рейгана-Фаселла Національного Фонду Підтримки Демократії

Географія - весь світ

Програма стипендій Reagan-Fascell - це міжнародна програма обміну, яка фінансується з федерального бюджету США, і названа на честь головних засновників National Endowment for Democracy (NED) - колишнього президента Рональда Рейгана і покійного конгресмена Данте Фаселла (D-Fl.). Програма пропонує журналістам, лідерам громадянського суспільства, активістам, які відстоюють цінності демократії, і вченим з усього світу можливість провести п'ять місяців у резиденції NED в Вашингтоні, округ Колумбія - щоб виконати незалежне дослідження демократії в конкретній країні або регіоні. Програма пропонує п'ятимісячні стипендії для практикуючих фахівців, які працюють в сфері поліпшення стратегій і методів побудови демократії за кордоном, і п'ятимісячні стипендії для проведення оригінальних досліджень.

Подробиці: https://bit.ly/2LHsChd

Дедлайн: 1 жовтня 2019 року.

 

10. Вишеградські гранти

Географія - Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна

Вишеградський Фонд підтримує регіональні партнерства між НУО та організаціями громадянського суспільства, державними установами та муніципалітетами, приватними компаніями та некомерційними організаціями, а також освітніми та дослідницькими центрами, які сприяють співпраці в Вишеградському регіоні.

Проекти повинні розвивати значущу співпрацю та активну участь організацій як мінімум з 3 країн Вишеградської четвірки (V4). Транскордонне співробітництво між, як мінімум, 2 організаціями з 2 сусідніх країн V4 також має право на підтримку. При цьому проекти мають будуть реалізованими в радіусі 40 км від кордону. Максимальна тривалість реалізації проекту - 18 місяців.

Допускається, що до 15% бюджету проекту можуть приходитися на накладні витрати.

Проекти повинні відповідати як мінімум одній з семи основних цілей цієї грантової програми.

Подробиці: https://www.visegradfund.org/apply/grants/visegrad-grants/

Дедлайн: 1 жовтня 2019 року.

 

11. Гранти для неурядових організацій

Географія - весь світ

Щороку Національний Фонд Підтримки Демократії (NED) надає фінансове сприяння сотням неурядових організацій у всьому світі, які працюють для розвитку демократичних цінностей і зміцнення позицій демократичних інститутів.

Сума гранту залежить від розмірів і обсягів проекту, але, в середньому, гранти не перевищують 50 000 доларів США на 12 місяців.

NED фінансує тільки неурядові організації, серед яких можуть бути громадські організації, асоціації, незалежні медіа-ресурси та інші подібні організації.

NED чекає заявок від організацій, які працюють в країнах з різним устроєм, в тому числі, знову проголошеної демократії, напівавторитарного режиму, репресивного ладу, і країн, які переходять на демократичні рейки.

Фонд NED зацікавлений в пропозиціях від місцевих незалежних організацій, з позапартійними програмами, спрямованими на:

- розвиток і захист прав людини і законності

- підтримку свободи інформації та незалежних медіа ресурсів

- зміцнення демократичних формацій та цінностей

- забезпечення звітності та прозорості

- підтримку громадських організацій

- зміцнення демократичних політичних процесів та інститутів

- підтримку громадянської свідомості

- сприяння вирішенню демократичних конфліктів

- сприяння свободі асоціацій

- підтримку глобальної ринкової економіки.

Подробиці: https://www.ned.org/apply-for-grant/en/

Дедлайн: 4 жовтня 2019 року.

 

12. Програма та стипендія для журналістів від Центру Стиглера при Чиказькому університеті

Географія - весь світ

Центр Стиглера з вивчення економіки і держави при Чиказькому університеті запрошує журналістів до участі у програмі, яка буде проходити в Чикаго з 23 березня по 13 червня 2020 року. Програма орієнтована на бізнес-журналістів нового покоління. Учасники будуть відвідувати заняття, заходи, співпрацювати з колегами і т. і.

Організатори оплачують авіапереліт, тренінг, надають робоче місце, можливість публікувати свої роботи в блозі ProMarket, а також виплачують стипендію розміром в 12 000 доларів США.

Подробиці: https://research.chicagobooth.edu/stigler/teaching/jirprogram

Дедлайн: 20 жовтня 2019 року.

 

13. Гранти на реалізацію журналістських проектів

Географія - Центральна, Східна і Південно-Східна Європа

Reporting Democracy пропонує гранти на роботу над статтями або розслідуваннями, присвяченими темам, які впливають на стан демократії в країнах Балтії і Вишеградської четвірки. Reporting Democracy управляється некомерційною мережею «Балканська мережа журналістських розслідувань», яка пропагує свободу слова, права людини і демократичні цінності в Південній і Східній Європі та за її межами. Пропонуються два види грантів:

  • гранти на журналістські проекти, включаючи лонгріди, розслідування або аналітичні статті (обсяг тексту близько 1 500 слів);
  • гранти для окремих журналістів або команд на транскордонні проекти, включаючи глибокі статті та розслідування (обсяг тексту близько 2 500 слів).

Заявки приймаються на постійній основі англійською мовою. Обсяг фінансування залежить від проекту.

Подробиці: https://bit.ly/2Xi89S7

 

14. Конкурс міні-грантів на підготовку міжрегіональних розслідувань

Географія: Україна

ГО «Інститут розвитку регіональної преси» організовує конкурс з наступними цілями:

  • Підтримати незалежних журналістів у викритті корупційних схем, політиків і чиновників, які неправомірно використовують своє становище в різних сферах суспільно-політичного життя країни;
  • Сприяти об'єднанню журналістів-розслідувачів з різних областей України, а також посилити їх співробітництво і обмін досвідом;
  • Посилити незалежність і об'єктивність роботи журналістів в їхній антикорупційній діяльності;
  • Привернути увагу громадськості до корупції в органах влади всіх рівнів і всіх регіонів.

Учасники конкурсу: українські журналісти і медіа. Сума гранту: 30 тис.грн

Подробиці: http://bit.do/eU3n2

Дедлайн: 1 листопада 2019 року.

 

15. Гранти на спільні проекти художників і журналістів

Географія - весь світ

Eyebeam Center for the Future of Journalism за підтримки Craig Newmark Philanthropies пропонує гранти на суму від 500 до 5 000 доларів на підтримку спільної роботи художників і журналістів для реалізації проектів в галузі журналістики. Команди, що складаються з художників і журналістів, і працюють над інноваційними та викривальними журналістськими проектами, можуть подавати заявки на цей грант. Брати участь у конкурсі можуть автори розрахованих на довгий час проектів, що включають текстові матеріали, фото, аудіо та відео. Можливі теми: конфіденційність даних; вибори 2018 і 2020 років; роль технологій у суспільстві; кампанії, розраховані на посилення політичного впливу; дослідження щодо використання технологій на шкоду суспільству; протидія дезінформації; штучний інтелект. Заявки приймаються англійською мовою.

Подробиці: : https://bit.ly/2GU68Gz

 

16. Стипендії Chevening Scholarships уряду Великобританії на навчання у ВНЗ Великої Британії

Географія - весь світ

Журналісти можуть подати заявки на участь у програмі, яка покриває вартість навчання в магістратурі (postgraduate scholarship).

Стипендіальна державна програма Chevening Scholarships уряду Великобританії, яка фінансується Міністерством закордонних справ і у справах Співдружності (FCO) https://www.gov.uk/government/organisations/foreign-commonwealth-office і організаціями-партнерами, орієнтована на професіоналів в різних областях, включаючи журналістику.

Програма передбачає повні або часткові стипендії на навчання (зазвичай - на один рік навчання за програмою магістратури) з будь-якої спеціальності в будь-якому університеті Великої Британії. Приймаються заявки від кандидатів, які демонструють відмінні результати під час навчання в бакалавраті і мають від двох до п'яти років професійного досвіду. Необхідно вільне володіння англійською мовою.

Подробиці: https://www.chevening.org/news/applications-for-2020-2021-chevening-scholarships-open/

Дедлайн: 5 листопад 2019 року.

 

17. Конкурс інтерактивних історій від Медіашколи Борнмутського університету

Географія - весь світ

 

Свої інноваційні роботи на цей конкурс можуть представити студенти, блогери та письменники.

Медіашкола Борнмутського університету https://www.bournemouth.ac.uk/about/our-faculties/faculty-media-communication приймає заявки на конкурс New Media Writing Prize (NMWP).

На конкурс приймаються роботи в жанрі інноваційного та інтерактивного сторітеллінгу (як художні, так і документальні), написані спеціально для читання / перегляду на ПК, Mac або на мобільних пристроях. Це можуть бути розповіді, романи, документальні твори або вірші, які використовують інтерактивний підхід і поєднують текст, зображення, відео або анімацію.

Головний переможець конкурсу отримає 1 000 фунтів стерлінгів. Переможець в студентській категорії отримає 750 фунтів стерлінгів від Unicorn Training. Також будуть вручені премії Gorkana Journalism Award - 750 фунтів стерлінгів і приз за інноваційне використання платформи Genarrator - 500 фунтів стерлінгів.

Подробиці: http://newmediawritingprize.co.uk/

Дедлайн: 22 листопада 2019 року (у студентській категорії - 13 січня 2019 року).

 

18. Конкурс Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні

Географія: Україна

Цілі та пріоритети конкурсу Фонду розвитку ЗМІ Посольства США:

1. Покращення якості журналістської освіти.

2. Поліпшення професійних стандартів серед журналістів.

3. Створення сприятливого середовища для розвитку українських медіа.

4. Сприяння співпраці між медіа, громадськими організаціями та органами влади.

Учасники конкурсу: медіа, журналісти. Сума гранту 24000 доларів США.

Подробиці: https://ua.usembassy.gov/uk/education-culture-uk/media-development-fund-uk/

 

(с) Baltic Centre for Media Excellence, 2019.

Бюлетень створений для розповсюдження на безкоштовній основі.

Укладачі: Аліна Рудіна, Аршалуйс Мурадян, Діана Ходуліна, Євгенія Олійник, Катріна Тетері-Фролова, Мартін'ш Мурніекс, Наіля Алієва, Тамар Хорбаладзе, Віктор Готісан.

В бюлетені використані матеріали з таких джерел:

radcliffe.harvard.edu

unca.com

thetilt.org

fij.org

act.climatetracker.org

nypl.org

nieman.harvard.edu

n-ost.org

praguecivilsociety.org

ned.org

visegradfund.org

research.chicagobooth.edu

balkaninsight.com

gurt.org.ua

eyebeam.org

chevening.org

newmediawritingprize.co.uk

ua.usembassy.gov

 

Переклад матеріалів на українську мову здійснено Костак Ольгою, Українська Асоціація Медіа Бізнесу. ВСМЕ не несе відповідальність за коректність перекладу. Інформація про донорів та грантові програми не є вичерпною; укладачі залишають за собою право вибирати найбільш значущі аспекти для публікації в бюлетені. Готуючи проектні заявки, під час комунікації з донорами та в інших випадках використання матеріалів бюлетеня ВСМЕ рекомендує  користуватися і керуватися зазначеними первинними джерелами.




Коментарі

Додати коментар