Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


14 серпня 2019

ІРРП надає міні-стипендії на популяризацію медіаграмотності

Facebook Twitter LiveJournal

ГО “Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП” оголошує конкурс міні-стипендій на створення журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення медіаграмотності аудиторії у південних та східних регіонах України.

Хто може взяти участь: журналісти/журналістки, блогери/блогерки Херсонської, Миколаївської, Луганської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Цілі конкурсу:

  • стимулювати журналістів/блогерів/громадянських журналістів на створення матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності аудиторії (розпізнавати фейки, пропаганду та маніпуляції у ЗМІ, критично ставитися до неперевіреної інформації та ненадійних джерел);
  • підвищити якість журналістських матеріалів шляхом консультування журналістів, блогерів та громадянських журналістів під час роботи над матеріалами;
  • підвищити обізнаність громадськості про вплив ЗМІ на суспільні процеси та стимулювати громадян до самостійного розвитку критичного сприйняття інформації, яку вони отримують із медіа.

Організатори конкурсу

ГО “Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП” в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), Лейпциг, за підтримки  Міністерства закордонних справ Німеччини. Конкурс проводиться в рамках реалізації проекту «re:start democratic discourse-2».

Продукт конкурсу:

Конкурс передбачає створення  та оприлюднення в усіх видах медіа не менше 20 журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності в різних форматах і жанрах (усі види текстів, інтерактивні формати, інфографіка, фотопроекти, відеосюжети, теле- і радіопрограми).

Створені матеріали повинні стимулювати читача аналізувати інформацію в медіа-просторі, формувати навички критичного мислення, що необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди та вміти розпізнавати фейки.

Ви можете запропонувати свою тему чи вибрати одну із запропонованих нижче:

  1. Розвінчання фейкової новини (маніпуляції) в своєму регіоні з поясненням технології і мети створення і поширення такої інформації.
  2. Тести (у тому числі інтерактивні) “Правда чи брехня”, “Новина чи вигадка”.
  3. Інтерв`ю з експертом про те, як розпізнавати маніпуляції і фейки, як відрізнити якісні медіа від неякісних (ви можете запропонувати своїх експертів або звернутися за допомогою у їх пошуку до ІРРП).
  4. Обговорення з жителями регіону теми довіри до новин, медіаспоживання та критичного мислення (дискусія, опитування, влог).
  5. Слідкуйте за словами! Топ-5 (7,10) способів викривлення інформації у медіа, що найчастіше сьогодні використовуються.
  6. Дискусія про загрозу фейків і маніпуляцій у медіа за участі експертів (для теле- і радіоформатів).
  7. Що таке “джинса” і способи її розпізнати.
  8. 3 (5,7,10) способів перевірити правдивість інформації в інтернеті – інструкція для медіаюзерів (для онлайну).
  9. 3 (5,7,10) способів обдурити виборців, якими користуються українські політики
  10. Не вір, не лайкай, не ділись. Правила інформаційної гігієни у соцмережах (на локальних прикладах).

Подивитися, які матеріали було опубліковано в межах минулорічного конкурсу “Я не вірю на слово”, можна тут.

Умови конкурсу:

Заявку можна подати як на рівні ідеї створення матеріалу, так і на рівні готового, але НЕОПУБЛІКОВАНОГО матеріалу!

Відбір заявок відбуватиметься на конкурсній основі.
Буде відібрано не менше 20 кращих заявок.

Переможці (автори/авторки цих заявок) мають створити та опублікувати свої журналістські матеріали до 30 листопада 2019 року.

Обов’язкова умова!

З авторами заявок, що пройдуть відбір працюватимуть редактори-ментори. Створені матеріали мають бути надіслані на допублікаційну редакторську експертизу та допрацьовані, якщо на цьому наполягатиме редактор-ментор.

Матеріали переможців отримають грошову винагороду в розмірі від 4 000 до 5 000 грн. в залежності від складності матеріалу і тільки після його публікації/виходу в ефір.

Заявки приймаються до 02 вересня 2019 року.

Результати відбору буде повідомлено заявникам до 10 вересня  2019 року.

Анкету-заявку можна заповнити тут.

Контакти:

Запитання можна надсилати на адресу irrp@ukr.net  або зателефонувавши координаторці проєкту Оксані Євтушенко за номером тел.: +38 067 234 42 16

Джерело: Громадський простір




Коментарі

Додати коментар