Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 квітня 2019

Конкурс «Проведення журналістських розслідувань у сфері боротьби з корупцією»

Facebook Twitter LiveJournal

Конкурс грантів для громадських об’єднань та ЗМІ на проведення розслідувань у сфері протидії корупції на регіональному або місцевому рівні. Дедлайн - 24 квітня 2019 р.

Журналістські розслідування є ефективним інструментом боротьби з корупцією. Значною мірою завдяки роботі журналістів-розслідувачів вдалося зібрати докази корупційних діянь представників влади. У деяких випадках саме журналістські матеріали призвели до звільнення та арешту окремих посадових осіб, причетних до корупційних схем. Зараз Україна поступово просуває антикорупційні реформи, великим проривом стало запровадження електронної системи державних закупівель ProZorro, онлайн-системи використання публічних коштів E-data, електронних декларацій та відкриття державних реєстрів. Також запрацювали нові антикорупційні органи, і журналісти–розслідувачі мають стати основними партнерами для цих молодих інституцій у викритті корупційних діянь представників влади.

 

Крім того, в складних умовах воєнного конфлікту журналісти мають бути ефективним контролером (watchdog) діяльності влади, викривати та оприлюднювати будь-які спроби ослаблення країни зсередини через корупційні схеми.

Журналістські розслідування – це жанр журналістики, найбільш чутливий до незалежності від бізнесу та позапартійності. Наявність незалежного фінансування одна з важливих умов довіри до результатів розслідування.

Саме тому МФВ вже не один рік сприяє незалежним професійним командам журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях, задля того, щоб закріпити традицію постійного й якісного громадського контролю за діями влади.

Мета конкурсу – донесення до громадськості об’єктивної інформації про факти корупції через підтримку журналістських розслідувань як одного з найефективніших інструментів контролю над діями влади.

Учасники конкурсу: громадські об’єднання та ЗМІ, що працюють як незалежні агенції журналістських розслідувань або в інший спосіб регулярно проводять журналістські розслідування й публікують їх результати.

Розслідування мають мати виключно регіональний або місцевий масштаб.

Пріоритети конкурсу:

  • розслідування корупційної діяльності одного чи декількох органів публічної влади;
  • розслідування тіньових зв’язків влади та бізнесу;
  • розслідування корупційної діяльності в одній із конкретних галузей за вибором апліканта (напр. будівництво, оренда земель і приміщень, житлово-комунальне господарство, утилізація сміття, лісове господарство, використання надр).

Просимо взяти до уваги!

Термін реалізації проекту – до 12 місяців. Планований термін початку реалізації проектів – 1 липня 2019 р.

Аплікант самостійно визначає тематику таких розслідувань. При цьому в тексті проектної пропозиції він має обґрунтувати актуальність і важливість журналістських розслідувань у визначеній (-их) сфері (-ах).

Як окремі додатки проектна пропозиція має містити:

  • посилання на матеріали розслідувань, які провів учасник конкурсу чи основні виконавці проекту, та які розміщено в публічному доступі;
  • резюме основних виконавців проекту;
  • листи від партнерських організацій, ЗМІ тощо, що засвідчують готовність партнерів взяти участь у реалізації проекту та описують характер цієї участі (надаються у разі, якщо проект планується реалізовувати в партнерстві з іншими ЗМІ, громадськими організаціями, благодійними організаціями).

Проекти, що не відповідають цим вимогам, розглядатися не будуть.

Загальний бюджет конкурсу – 2 700 000 гривень.

Максимальний розмір гранту – 500 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 300 000 – 350 000 гривень).

Останній термін подання проектних пропозицій – 24 квітня 2019 року (15:00 за київським часом)

Оголошення результатів – до 12 червня 2019 року.

Зверніть увагу!

Проектну пропозицію з додатками слід зареєструвати на сайті МФВ, скориставшись сервісом “Електронний конкурс”. Усі документи до проектної пропозиції мають бути додані у форматі .doc, .docs, .xls, .xlsx або .pdf. Максимальний розмір кожного із додатків до проектної пропозиції не може перевищувати 8 Mb.

Проектні пропозиції, які будуть зареєстровані на сайті МФВ після 15:00 24 квітня 2019 року за київським часом, не розглядатимуться.

Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам, приватним (фізичним) особам, а також суб’єктам господарювання, які мають на меті отримання прибутку.

Проектні пропозиції, подані в інший спосіб, окрім названого вище, не розглядатимуться.

Подані на конкурс матеріали не повертаються і не рецензуються.

Про результати конкурсу всіх його учасників буде повідомлено електронним листом.

Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.

Причини відмови в підтримці проектної пропозицій не повідомляються.

Зверніть увагу, що консультацій щодо оформлення проектних пропозицій не надають телефоном. У разі виникнення додаткових запитань, будь ласка, звертайтеся до 19 квітня 2019 р. на електронні адреси magomedova@irf.ua та baran@irf.ua.

Джерело




Коментарі

Додати коментар