Підписка на новини УАВПП

 
Реєстрація
Забули пароль?

Партнери УАВПП

Посольство США Представництво Програми розвитку ООН в Україні Coca-Cola


5 жовтня 2018

«Я не вірю на слово» – конкурс міні-грантів на матеріали про медіаграмотність

Facebook Twitter LiveJournal

ГО «Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП» оголошує конкурс малих грантів на створення журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення медіаграмотності аудиторії у південних та східних регіонах України. Дедлайн - 10 жовтня 2018 р.

Хто може взяти участь

Журналісти/журналістки, блогери/блогерки Запорізької, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Цілі конкурсу

  • Стимулювати журналістів/блогерів/громадянських журналістів на створення матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності аудиторії ( розпізнавати фейки, пропаганду та маніпуляції у ЗМІ, критично ставитися до неперевіреної інформації та ненадійних джерел);
  • підвищити якість журналістських матеріалів шляхом консультування журналістів, блогерів та громадянських журналістів під час роботи над матеріалами
  • підвищити обізнаність громадськості про вплив ЗМІ на суспільні процеси та стимулювати громадян до самостійного розвитку критичного сприйняття інформації, яку вони отримують із медіа.

Організатори

ГО “Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП” в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), Лейпциг,  за підтримки  Міністерства закордонних справ Німеччини. Конкурс проводиться в рамках реалізації проекту «re:start democratic discourse».

Ідеї і теми

Конкурс передбачає створення  та оприлюднення в усіх видах медіа не менше 15 журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності в різних форматах і жанрах (усі види текстів, інтерактивні формати, інфографіка, фотопроекти, відеосюжети, теле- і радіопрограми).

Створені матеріали повинні стимулювати читача аналізувати інформацію в медіа-просторі, формувати навички критичного мислення, що необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди та вміти розпізнавати фейки. 

Ви можете запропонувати свою тему чи вибрати одну із запропонованих нижче:

  1. Розвінчання фейкової новини (маніпуляції) в своєму регіоні з поясненням технології і мети створення та поширення такої інформації.
  2. Боти нашого міста (району, регіону) – хто вони, скільки їх, чиї інтереси захищають, як відрізнити бота від справжнього користувача і чому це важливо вміти.
  3. Тести (у тому числі інтерактивні)  “Правда чи брехня”, “Новина чи вигадка”.
  4. Інтерв`ю з експертами про те, як розпізнавати маніпуляції і фейки, як відрізнити якісні медіа від неякісних (ви можете запропонувати своїх експертів або звернутися за допомогою у їх пошуку до ІРРП).
  5. Слідкуйте за словами! Топ-5 (7,10) способів викривлення інформації у медіа, що найчастіше сьогодні використовуються.
  6. Дискусія про загрозу фейків і маніпуляцій у медіа та способи протидії – за участі експертів (для теле- і радіоформатів).
  7. Що таке “джинса” і способи її розпізнати.
  8. 3 (5,7,10) способів перевірити правдивість інформації в інтернеті – інструкція для медіаюзерів (для онлайну).
  9. Хто такі тролі і боти, чим вони відрізняються і як впливають на ваше життя?
  10. Вибори наближаються: як політтехнологи користуються довірливістю читачів.
  11. 3 (5,7,10) способів обдурити виборців, якими користуються українські політики.
  12. Ваш друг – бот. Як перевіряти аккаунти тих, хто надсилає вам запит у друзі і чому це важливо.
  13. Не вір, не лайкай, не ділись. Як соцмережі маніпулюють вашою свідомістю.

Умови конкурсу:

Заявку можна подати як на рівні ідеї створення матеріалу, так і на рівні готового, але НЕОПУБЛІКОВАНОГО матеріалу!

Відбір заявок відбуватиметься на конкурсній основі. Організатори мають право не надавати пояснень причин відхилення заявок.

Буде відібрано не менше 15 найкращих заявок. 

Переможці (автори/авторки цих заявок) мають створити та опублікувати свої журналістські матеріали до 10 грудня 2018 року.

Обов’язкова умова!

З авторами заявок, що пройдуть відбір, працюватимуть редактори-ментори. Створені матеріали мають бути надіслані на допублікаційну редакторську експертизу та допрацьовані відповідно до журналістських стандартів, якщо на цьому наполягатиме редактор-ментор.

Матеріали переможців отримають грошову винагороду в розмірі від 3 500 до 5 000 грн. в залежності від складності матеріалу і тільки після його публікації/виходу в ефір.

Заявки приймаються до 10 жовтня 2018 року.

Результати відбору буде повідомлено заявникам до 15 жовтня  2018 року

Анкету-заявку можна заповнити тут.

Контакти:

Запитання можна надсилати на адресу irrp@ukr.net  або зателефонувавши координатору проекту Оксані Євтушенко за номером тел.: +38 067 234 42 16.

Проект «re:start democratic discourse» втілюється протягом червня-грудня 2018 року, ІРРП його реалізує в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), м. Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини

Контакти

 
  • Оксана Євтушенко +38 067 234 42 16

 




Коментарі

Додати коментар